Человек не терпит насилия!

Справа Шкрібляка-2

51223

П О С Т А Н О В А


про  притягнення як обвинуваченого


 


м. Івано-Франківськ                                                      “     “ травня 2002 року.


 


                  Начальник слідчого відділу УСБУ в Івано-Франківській області полковник юстиції Попов В.С., розглянувши матеріали кримінальної справи № 316, порушену за ознаками злочину, передбаченого ст. 258 ч. 3 КК України, —


 


                                                   В С Т А Н О В И В:


 


          Директор виробничо-комерційної фірми “ТІМ” (м.Надвірна Івано-Франківської області) Тимчук Ігор Михайлович, на виборах 31 березня 2002 року шляхом самовисунення балотувався в народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 90.


          Враховуючи попередні соціологічні дослідження щодо шансів кандидатів в народні депутати України по вказаному виборчому округу бути обраними до Верховної ради, Тимчуку І.М. було відомо, що найбільш вірогідними переможцями на виборах були кандидат від блоку “Наша Україна” народний депутат України Зварич Роман Михайлович та заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації, голова обласної організації СДПУ(о) Шкрібляк  Микола Васильович.


         Переслідуючи мету стати народним депутатом України і не маючи реальної можливості досягти її на законних підставах, Тимчук І.М. вирішив її реалізувати злочинним шляхом, а саме організувати зняття кандидата Зварича Р.М. з реєстрації на виборах та здійснити фізичне усунення кандидата Шкрібляка М.В..


         Для виконання першої частини свого злочинного умислу, Тимчук І.М., після винесення 26 березня 2002 року рішення Івано-Франківського апеляційного суду про порушення кандидатом Зваричем Р.М. виборчого законодавства та, використовуючи свої зв’язки серед членів окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу № 90, підбурив Шкрібляка М.В. до спільної злочинної діяльності по перешкоджанню здійснення виборчого права шляхом підкупу членів цієї комісії для подальшого прийняття ними рішення про зняття кандидата Зварича Р.М. з реєстрації. З цією метою Тимчук І.М. отримав 28 березня 2002 року від Шкрібляка М.В. 24 тисячі доларів США. Крім того, Тимчук І.М. був обізнаний, що в Центральну виборчу комісію Шкрібляк М.В. направив заяву  щодо порушень, допущених в ході проведення агітації Зваричем Р.М., а тому     вважав, що питання зняття Зварича Р.М. з реєстрації вирішене.


З метою організації фізичного усунення кандидата Шкрібляка М.В., Тимчук І.М. підібрав виконавців зазначеного злочину – свого знайомого жителя м.Києва Воронцова Сергія, а через останнього – ще двох невстановлених слідством осіб.


           На виконання дій по підготовці злочину, Тимчук І.М. забезпечив вищевказаних осіб місцем тимчасового проживання в Івано-Франківську, транспортним засобом, засобами зв’язку та здійснив фінансування вчинення злочину.


Так, Тимчук І.М. надав Воронцову С., який прибув у м.Івано-Франківськ за попередньою домовленістю 13 березня п.р., викуплену ним та оформлену на його неповнолітнього сина квартиру по вул. Крука, буд.6-а, кв.7, а для двох інших невстановлених слідством виконавців злочину — підшукав квартиру по найму по вул. Г.Мазепи, буд.167, кор.2, кв.86, де вони проживали по день вчинення вбивства та переховували зброю, якою був в подальшому убитий Шкрібляк М.В..


            Крім того, Тимчук І.М. 17 березня п.р. на автомобільному ринку м. Івано-Франківська придбав автомашину ВАЗ 21011 реєстраційний номер 410-87 ІВ, бежевого кольору, з затемненими вікнами і в то й же день по нотаріально завіреному дорученню передав її Воронцову С. Вказаний транспортний засіб в подальшому використовувався ним і вказаними невстановленими слідством особами для підготовки злочину по вивченню місця проживання та роботи Шкрібляка М.В., а також безпосередньо при вчиненні злочину – для прибуття на місце події і його покинення. 


         Також, Тимчук І.М. надав Воронцову С. та двом невстановленим слідством особам попередньо замовлені через свого знайомого з м. Дніпропетровська Цапчука М. дві СІМ-картки до мобільних телефонів за № 8-067-565-72-00 та № 8-067-656-78-00, які ними активно використовувалися під час підготовки та в ході вчинення злочину.  З 1 по 29 березня п.р. Тимчук І.М. мав з Вороновим С.  175 телефонних розмов, в ході яких  обговорювались та уточнювались деталі вчинення злочину.


За вчинення вказаного злочину, Тимчук І.М. розрахувався з Воронцовим С. та іншими вказаними невстановленими особами власними грошовими коштами, в тому числі з тих, які отримав від Шкрібляка І.М..


           29 березня 2002 р. Тимчук І.М., усвідомлюючи напружену політичну ситуацію в регіоні напередодні виборів, з метою порушення громадської безпеки, залякування населення та з метою впливу на членів окружної виборчої комісії, в можливостях яких було прийняти вигідне для нього рішення, надав злочинну вказівку Воронцову С. та двом іншим невстановленим слідством особам застосувати вогнестрільну зброю щодо кандидата в народні депутати України, заступника голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації, голови обласної організації СДПУ(о) Шкрібляка М.В. для заподіяння його смерті.


Того ж дня, близько 22 години в під’їзді свого будинку по вул. Чорновола № 26 з використанням вогнестрільної зброї було вчинено терористичний акт щодо Шкрібляка М.В., який від отриманих  вогнепальних поранень помер в лікарні.


 


          Беручи до уваги наявність достатніх доказів, які вказують на вчинення Тимчуком І.М. злочинів, керуючись ст. 131,132,133, 140, 142 КПК України, —


 


                                                П О С Т А Н О В И В;


         Притягнути Тимчука Ігоря Михайловича, 30 вересня 1958 р.н. як обвинуваченого у кримінальній справі та пред’явити йому обвинувачення за ст. 27 п. 3 та ст. 258 ч. 3 КК України.


          Постанову оголосити Тимчуку І.М., роз’яснити права обвинуваченого та вручити йому копію постанови.


          Копію постанови направити прокурору області.


 


 


Начальник слідчого відділу УСБУ в


Івано-Франківській області


полковник юстиції                                                                                  В.Попов


 


 


                  Постанова оголошена, права обвинуваченого роз’яснені, копія отримана_____________________                 Тимчук І.М.


         


Справа 01-04 рік


 


 



 


Апеляційний суд Чернівецької області


Вирок


Іменем    України


м,   Чернівці    16   квітня   2004   року   колегія   суддів   судової   палати   з кримінальних справ апеляційного суду Чернівецької області в складі:


головуючого судді                  Станковської Г.А.


судді                                        Петлюка В. І.


народних засідателів              Маидзюка І.П., Хорошенюка І.І.,


Яценко М,В.


при секретарі                          Прус О.В.


з участю прокурорів              Шевчука В.М., Челій О.І.


адвокатів                                Магаса І.В., Соботника В.Й.


перекладачів                          Флоряк С.М., Сливинской Е.В.,


Фантух А.Ю., Куренній О.В.


розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Чернівцях кримінальну


справу з обвинувачення


Тимчука Ігоря Михайловича, 30 вересня 1958 року народження, українця, громадянина України, уродженця с.ЛипівкаТисменицького району Івано-Франківської області та мешканця м.Надвірна вул. Ґрушевського, 9/21, Івано-Франківської області, одруженого, з вищою освітою, директора виробничо — комерційної фірми “ТІМ” м,Надвірна, в силу ст. 55 КК України ( в редакції 1960 року) раніше не судимого;


 


у скоєні злочинів передбачених ст. ст. 190 ч. 4, 28 ч, 3 ст. 258 ч.3 358 ч.3 КК України,


Позднякова Сергія Павловича, 3 червня 1966 року народження, уродженця М.Сімферополь, громадянина України, росіянина, з середньою освітою, безробітного, без постійного місця проживання, в силу ст. 55 КК України ( в редакції 1960 року) раніше не судимого;


у скоєні  злочинів передбачених ст. 28 ч.3   ст. 258  ч.3 ст.  358  ч.3   КК України, —


встановила:


Підсудний Тимчук І.М. за попередньою змовою групою осіб, разом з Поздняковим С.П. та іншими особами, матеріали справи відносно яких виділені в окреме провадження, із застосуванням зброї, з метою залякування населення та впливу на прийняття рішення органом державної влади, місцевого самоврядування, об’єднанями громадян — політичними партіями, на його користь, вчинили терористичний акт, що призвело до загибелі заступника Івано-Франківської обласної державної адміністрації, кандидата в народні депутати Верховної Ради України по Надвірнянському виборчому округу № 90 — Шкрібляка М.В.


Для досягнення цієї мети вони використовували завідомо підроблений документ. Підсудний Тимчук І.М., крім цього, заволодів чужим майном в особливо великих розмірах шляхом обману та зловживаючи довірою.


Дані злочини вчинені при слідуючи обставинах:


Підсудний Тимчук І.М. в січні 2002 року зареєструвався кандидатом в народні депутати до Верховної Ради України по одномандатному виборчому округу №90 Надвірнянського району Івано-Франківської області, тобто згідно ст. 11 Закону України “Про вибори народних депутатів України”, став суб’єктом виборчого процесу. По вказаному виборчому округу були також зареєстровані кандидатами в народні депутати до Верховної Ради України Шкрібляк М.В., Зварич Р, М. та інші особи.


Усвідомлюючи, що законним шляхом він не зможе перемогти на виборах в народні депутати України призначених на 31 березня 2002 року, підсудний Тимчук І.М. 21 березня 2002 року зустрівся в м, Яремча з Шкрібляком М.Б. з метою переконання останнього, що зробить все від нього залежне, для перемоги Шкрібляка М.В. на виборах, зніме свою кандидатуру на користь останього.


Таким чином, увійшовши у довіру потерпілого, він 26.03.2002 року отримав 4 тис. доларів США від довіреної особи Шкрібляка М.В. — Лосюка В.П., нібито для проведення передвиборчої агітації кандидата Шкрібляка М.В., але витратив їх на власні потреби і ніяких дій на підтримку кандидатури Шкрібляка М.В. на виборах в народні депутати не здійснював.


В цей же день було прийняте рішення апеляційного суду Івано-Франківської області, яким встановлено факт порушення виборчого законодавства України кандидатом в народні депутати України Зваричем Р.М. щодо проведення передвиборчої агітації. 27.03.2002 року, всупереч рішенню суду, Надвірнянська окружна виборча комісія не скасувала реєстрацію Зварича Р.М. кандидатом в народні депутати.


Тимчук І. М, створюючи враження, що діє для забезпечення перемоги Шкрібляка М.В., остаточно увійшов в довіру до останнього, 28.03.2002 року отримав у власному штабі від Шкрібляка М.В., через Лосюка В.П., 20 тис. доларів США. Тимчук І.М. власноручно написав розписку про отримання грошей в сумі 24 тис. доларів США, що відповідно до курсу НБУ становить 127.735 гривень 20 копійок.


Разом з тим, переслідуючи власну мету зняття з реєстрації Зварича Р.М., зустрівся з головою окружної виборчої комісії Луцюком В.В., якому пообіцяв винагороду 5 тис. доларів США за проведення повторного засідання комісії.


Усвідомлюючи, що переважна більшість виборців Косівського та Верховинського району Івано-Франківської області, які входили до Надвірнянського виборчого округу №90, проголосує за кандидата в народні депутати Шкрібляка М.В., домовився про вбивство останнього, з метою залякування населення та досягнення позитивних для нього результатів виборів.


Для досягнення своєї мети стати народним депутатом України Тимчук І.М. вступив у попередню змову з раніше знайомими йому особами, зокрема, Поздняковим С.П., якого знав з 1999 року та іншою особою, матеріали справи відносно якої виділені в окреме провадження.


Поздняков С.П. та інші особи, матеріали справи відносно яких виділені в окреме провадження, виступали співвиконавцями у вчиненні запланованих злочинів, за виконання яких Тимчук І.М пообіцяв їм грошову винагороду в розмірі 25 тисяч доларів США.


За вказівкою Тимчука І.М., з метою оперативного зв’язку під час підготовки та вчинення терористичного акту, Поздняков С.П., який був знайомий з Цапчуком М.С. та знаючи, зі слів останнього, що його дружина займається розповсюдженням стартових пакетів для стільникових телефонів, заздалегідь замовив і в подальшому придбав три стартові пакети “КИЇВСТАР” до мобільних телефонів з №№ 8-067-564-41-41, 8-067-565-72-00 та 8-067-565-78-00.


Стартовий пакет з номером 8-067-564-41-41 Тимчук І.М. залишив в особистому користуванні, стартовий пакет з номером 8-067-565-72-00 використовував Поздняков С.П.. Інша особа, матеріали справи відносно якої виділені в окреме провадження, використовувала стартовий пакет з номером 8-067-565-78-00.


На виконання свого злочинного умислу, Тимчук І.М. 13 березня 2002 року зустрівся з Поздняковим С.П., надав останньому для проживання під час підготовки та вчинення терористичного акту щодо Шкрібляка М.В. квартиру № 7 по вул. Крука, 6-А, в м. Івано-Франківськ, що належить його сину — Тимчуку 1.1.


Поздняков С.П. за допомогою Тимчука І.М., через підприємця бюро нерухомості м. Івано-Франківськ Глущенко Л.Г., найняв житло — квартиру № 86 по вул. Г.Мазепи, 167, корпус 2, яка належить Кушнірчуку В.Д., для інших співвиконавців, які прибули в м. Івано-Франківськ відповідно 20 і 21 березня 2002 року. Одна із невстановлених слідством осіб прибула до м. Івано-Франківська з автоматичною вогнепальною зброєю калібру 9 мм. та боєприпасами до неї в кількості не менше 18 штук. Вказані особи проживали на даній квартирі до вчинення злочину та переховували зброю, з якої було вбито Шкрібляка М.В.


17 березня 2002 року на автомобільному ринку в селі Павлівка Тисменецького району Івано-Франківської області, продовжуючи свої злочинні дії, з метою забезпечення співучасників терористичного акту автотранспортом, Тимчук І.М. придбав за 850 доларів США, які віддав свідку Говзан І.Й. в гривнях суму, еквіваленту 750 доларам США та 100 доларів США, автомобіль „ВАЗ-21011” із затемненими вікнами, реєстраційний номер 410-87 ЇВ. В той же день передав автомобіль Позднякову С.П., оформивши через приватного нотаріуса Івано-Франківського міського нотаріального округу Мачкур А.А. доручення № АЕР483049, зареєстровано в реєстрі за № А-79І, від імені Говзан І.Й., який уповноважував Воронцова С.П (він же Поздняков С.П.) керувати з правом використання за межами України, а також розпоряджатися вказаним транспортним засобом. При оформленні даного доручення нотаріус, зі слів Тимчука І.М. та у відсутність Позднякова С.П., записала в даний документ, що Воронцов С.П. (він же Поздняков С.П.) проживає в с.Тисменичанн Надвірнянського району Івано-Франківської області.


Оскільки у Позднякова С.П. не було прав на управління транспортними засобами та останній не був прописаний в Івано-Франківській області, Тимчук І.М., як кандидат в народні депутати України, 19.03.2002 року схилив голову Тисменичанської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області Ткачука Ф.В. видати Воронцову С.П. (він же Поздняков С.П.), як для свого водія під час виборів до Верховної Ради України, фіктивну довідку про прописку в даному населеному пункті. Отриману довідку за № 397 від 20.03.2002 року разом з іншими документами Тимчук І.М. і Поздняков С.П. надали до Надвірнянського МРЕВ при УМВС України в Івано-Франківській області. Тимчук І.М. клопотав перед службовими особами Гусаком М.В. та Соломон С.В. про прийняття екстерном іспитів у Воронцова С.П. (він же Поздняков   С.П.)   для   отримання  прав   на   керування   транспортними засобами.


Для забезпечення Позднякова С.П. (він же Воронцов С.П.) необхідними документами на право керування цим транспортним засобом, Тимчук І.М., на підставі завідомо неправдивої довідки, разом з Поздняковим С.П., в приміщенні Надвірнянського МРЕВ при УМВС України в Івано-Франківській області одержав тимчасовий талон ІВА № 012803 від 19.03.2002 р. на право керування транспортними засобами на ім’я Воронцова С.П., за який Поздняков С.П. (він же Воронцов С.П.) власноручно розписався в журналі про отримання тимчасових водійських прав.


Попередньо вивчивши маршрути руху на автомашині, схему сполучень навколишніх вулиць, прилеглих до будинку 26 по вул. Чорновола м. Івано-Франківськ, прохідних під’їздів у даному будинку та сусідніх з ним, сходової клітки в будинку, Поздняков С.П. разом з іншими особами, матеріали справи відносно яких виділені в окреме провадження, спільно розробили та узгодили план і місце вчинення вбивства Шкрібляка М.В., шляхи та способи зникнення після скоєння цього злочину. Під час спостережень і розробки плану здійснення вбивства також зберігали та носили вогнепальну автоматичну зброю калібру 9 мм.


Виконуючи завідомо злочинне завдання Тимчука І.М., з метою <SPAN lang=UK style=”FON

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ