Человек не терпит насилия!

Справа Султанбека Айдамірова

50936

ЗАЯВА



 



Відповідно до Конституції, Україна є суверенною і правовою державою. Головною ознакою правової держави є рівність усіх громадян перед законом. Ніхто не має права до законного рішення суду називати злочинцем будь-кого, навіть якщо він підозрюється у скоєнні злочину.



Однак практика доводить, що слова про правову державу   та її незалежність залишаються лише на папері. 21 липня 2006 року близько 23 години біля будинку №11-б по Французському бульвару в м. Одесі співробітниками спецпідрозділу Управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України в Одеській області без доручення Генерального Прокурора України й при відсутності запиту офіційних органів Російської Федерації, без пред’явлення звинувачень та оформлених у встановленому законом документів про арешт, з нанесенням    тілесних пошкоджень були незаконно   затримані громадяни Слесарь Олександр В’ячеславович та Айдаміров Султанбек Вахаєвич. При цьому є всі підстави вважати, що, за відсутності реальних підстав для затримання, можливо, єдиною причиною подібних дій є замовлення з боку російських спецслужб.



З моменту затримання у встановлений законом термін Айдамірову С.В. не було роз’ яснено його право на захист та положення законнодавства про недопустимість екстрадиції громадян України та осіб, які постійно проживають в Україні, не надано побачення з захисником, не забезпечено надання правовї допомоги для захисту від неправомірних дій у разі його екстрадиції на територію Російської Федерації.



Протягом наступних декількох днів безпосередньо начальником Управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України в Одеській області Корнішевим Є.І. Айдамірову С.В. було відмовлено в зустрічах з його адвокатом Манушиним В.А. Захинику не дозволили навіть ознайомитися з матеріалами, на підставі яких відбулося затримання. Крім того, не було наданні дані про вилучення у затриманого матеріальних цінностей на велику суму.



Цими діями було порушено право громадянина Айдамірова С.В. на захист, на отримання правовї допомоги та справедливий розгляд справи про екстрадицію. Втім, ініціатори затримання так і не спромоглися пред’ явити судовим органам вагомі аргументи щодо законності підстав для екстрадиції затриманого.



Однак після закінчення 40-денного терміну утримання під вартою та рішення суду про його звільнення 31 серпня громадянин Айдаміров за вказівкою Корнішева Є.І. був повторно затриманий та переведений до ізолятора тимчасового утримання м. Одеси. Клопотання адвоката про побачення та ознайомлення з матеріалами затримання були знову незаконно відхилені. Більше того,   Корнішев Є.І. у грубій формі звинуватив адвоката у підробці документів, які свідчили про українське громадянство Айдамірова С.В. та були отримані захисником у законному порядку після відповідних запитів. При цьому була зроблена незаконна спроба допросити адвоката з метою подальшого усунення від ведення цієї справи.



1 вересня 2006 року близько 16-30 у приміщенні Приморського районного суду м. Одеси Корнішев Є.І. в присутності інших працівників УБОЗу став погрожувати Манушину Є.І. порушенням кримінальної справи за підробку документів та залякував його арештом. При цьому він безпідставно звинуватив адвоката у підкупі посадових осіб за оформлення документів та заявив про своє виключне право вести слідство проти адвоката. У відповідь на   спробу пояснити абсурдність цих звинувачень, Корнішев Є.І. вихопив з рук адвоката оригінал документу про прописку Айдамірова С.В. та передав своїм підлеглим. Після цього він заявив, що має право вилучати документи з метою їх перевірки.



Неодноразові погрози притягнути адвоката до кримінальної відповідальності, якщо він продовжуватиме захищати Айдамірова С.В., лунали й протягом наступних днів, коли проходили судові засідання.



Наведені вище факти свідчать про грубі порушення чинного законодавства з боку Корнішева Є.І., перевищення його службових повноважень та перешкоджання реалізації права на захист громадянина. Лише з четвертої спроби начальнику УБОЗу МВС України в Одеській області вдалося примусити судові інстанції прийняти ухвалу про затримання Айдамірова С.В. до прийняття рішення про його екстрадицію. Подібна службова завзятість головного одеського убозівця є дуже дивною і наводить на підозри в його особистій зацікавленості провести екстрадицію Айдамірова С.В. до Російської Федерації.



У зв’ язку з цим, ми вимагаємо від керівництва МВС та Генеральної Прокуратури України негайно провести службове розслідування за фактами незаконних дій начальника Управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України в Одеській області Корнішева Є.І. та притягнути його до відповідальності. Також вимагаємо виконати рішення трьох різних судів про звільненя громадянина Айдамірова С.В. у зв’язку з відсутністю підстав для його затримання.



Зі свого боку ми залишаємо за собою право на притягнення уваги до цієї справи широкої громадськості, в тому числі й за кордоном. Адже йдеться не лише про кричущі процесуальні порушення,   право громадянина на захист чи можливість адвоката безперешкодно виконувати свою роботу. Саме зараз вирішується дилема: або Україна стане справді правовою, демократичною країною або вона так і залишиться для Європи „міліцейською державою”, де грубо порушуються права людини.



                                                                        



Громадська організація „Міжнародна



Інформаційно-аналітична агенція



„Європейська хвиля”  



 



Громадська організація Інститут “Республіка”                                                              



                         



Справа Султанбека Айдамірова
заплуталася в тенетах української судової системи


Днями київський міський апеляційний суд має розглянути апеляцію одеського УБОЗу на рішення Печерського районного суду щодо звільнення Султанбека Айдамірова, який був затриманий в Одесі


21 липня. Між тим судові засідання з цього приводу періодично відбуваються й в Одесі. 31 серпня Приморський районний суд виніс рішення, аналогічне рішенню Печерського суду. Однак Айдаміров не був звільнений, а був знову затриманий убозівцями до нового судового засідання, яке відбулося вже 1 вересня. Суд підтвердив своє рішення про звільнення й цього разу. Проте одеські убозівці продемонстрували завидну настирність і в неділю третього вересня Приморський райсуд виносить потрібне рішення — затримати С.Айдамірова безстроково (!) до вирішення Генеральною прокуратурою України питання про екстрадицію С.Айдамірова до Росії. Окрім юридичного безглуздя про безстрокове затримання та надання Генпрокуратурі (а не судові) права вирішувати питання про екстрадицію, слухняний суддя зробив ще одну суттєво помилку — рішення суду від 3 вересня оформив протоколом від 2 вересня. Коли цей факт виплив під час апеляційного розгляду 8 вересня, апеляційний суд м. Одеси не знайшов іншого виходу як перенести судове засідання на 11 вересня, а потім на 13 -е. Одночасно 8 вересня апеляційний суд відмовив убозівцям в задоволенні апеляційної скарги на рішення Приморського суду про звільнення С.Айдамірова від 1 вересня 2006 року. Між тим під час засідання апеляційного суду 13 вересня стало очевидним, що Султанбек Айдаміров — таки громадянин України. Тож суд прийняв рішення призупинити розгляд справи до рішення апеляційного суду м.Києва. Отже, Султанбек Айдаміров мав би бути звільнений, але одеські убозівці й досі тримають його за гратами. За період з 21 липня йому дозволили лише одне побачення з адвокатом. Одного цього факту достатньо, щоб звертатися до Європейського суду з питань захисту прав людини. Але одеських убозівців імідж держави не хвилює. Їх бентежить та обставина, що вони не можуть виконати своїх “службових” зобов’язань перед своїми російськими колегами. Принаймні під час судових засідань вони голосно бідкалися один одному: якби вони зазделегідь знали про складнощі з українськими судами, то краще б одразу таємно відвезли свого “клієнта” до російського кордону й здали своїм замовникам. Йдеться тут про офіцерську честь чи про фінансову складову замовлення, залишається лише здогадуватися.

 


http://eurohvilya.org.ua/2006/09/14/sprava_sultanbeka_ajjdamrova.html

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

В Лондоне пригрели чиновницу Лени-Космоса

Марина Погибко, просившая летом этого года предоставить ей политическое убежище в Великобритании, на днях получила его. Об этом LB.ua стало известно…
АгроГазТрейдинг и семья Зеленского

АгроГазТрейдинг и семья Зеленского

Много пишут что Мельник это человек Татарова, Ермака… Нет. Это человек Квартала95, замкнут соответственно на Шефира. Многие наверно слышали про…

В УСБУ Херсонщины выявлен шпион

Внутренняя безопасность СБУ задержала сотрудника УСБУ в Херсонской области, которые передавал информацию российским спецслужбам. Об этом сообщает «Преступности.НЕТ» со ссылкой на…
НОВОСТИ