Человек не терпит насилия!

Про заходи МВС України з протидії хабарництву серед посадовців контролюючих органів

44263

Міністерство внутрішніх справ України

Департамент державної служби боротьби з економічною злочинністю

Департамент зв’язків з громадськістю

ПРЕС-РЕЛІЗ

Про заходи МВС України з протидії хабарництву серед посадовців контролюючих органів

Київ, 26 січня 2006 року. Департамент державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України здійснює системні заходи із захисту суб’єктів підприємництва від кримінального тиску корумпованого чиновництва, насамперед – від хабарництва та інших видів службових зловживань.

Так, упродовж минулого року міліцією виявлено 139 злочинів, скоєних службовцями державної виконавчої служби Мінюсту, 94 – працівники податкових органів та 92 – працівниками митних органів.

Зокрема, 80 злочинів, скоєних митниками, відносяться до сфери службової діяльності, з них 16 – про хабарництво. До суду направлено кримінальні справи за 73 злочинами цієї категорії, збитки з яких перевищили 174 млн. грн. Варто зазначити, що 95% цієї суми (172,5 млн. грн.) уже відшкодовано.

Найбільш поширеними правопорушеннями посадовців митної служби є свідоме заниження або завищення вартості товарів під час перетину кордону та при митному оформлені вивізних документів, під час проведення зовнішньоекономічних операцій. А також – сприяння незаконному переміщенню товарів через митний кордон, приховування реальної кількості товарів, несплата обов’язкових платежів тощо.

Так, на розгляд суду направлено кримінальну справу стосовно організованої злочинної організації, до якої входили службові особи Кримської регіональної митниці. Їм пред’явлено звинувачення за несплату 270 млн. грн. митних платежів під час оформлення операцій з давальницьким цукром та отримання від підприємців хабарів на суму понад 1,5 млн. дол. США.

На Волині викрито посадовця служби по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил і посадовця оперативного відділу, які вимагали хабара в сумі 60 тис. дол. США від менеджера київського товариства з обмеженою відповідальністю за не перешкоджання здійсненню зовнішньоекономічної діяльності. Їх затримано під час отримання частини хабара — 3,9 тис. дол. США та 80 тис. грн.

На Херсонщині до суду направлено кримінальну справу, порушену стосовно посадовця посту екологічного контролю у пункті пропуску через державний кордон у Скадовському морському порту, яка систематично вимагала та отримувала хабарі за видачу фіктивних сертифікатів про проведення радіологічного контролю вантажів, що ввозилися на територію порту. Задокументовано 40 фактів отримання нею хабарів на суму 30 тис. грн.

На Хмельниччині викрито посадових осіб митного поста “Кам’янець-Подільський”, які під час митного оформлення товарів, ввезених в Україну представниками 13 комерційних підприємств, вносили завідомо неправдиві дані щодо митної вартості товарів, внаслідок чого держава недоотримала митних платежів на суму щонайменше 2 млн. грн.

Посадові особи одного з ТОВ та Херсонської митниці оформили експорт насіння соняшника на 57 млн. грн., при цьому надали завідомо неправдиві відомості стосовно порту призначення. Це стало підставою для звільнення цієї комерційної структури від сплати ввізного мита на суму 9,8 млн. грн. Порушено кримінальну справу, в ході розслідування якої було додатково встановлено, що працівникам митниці, які надали дозвіл на завантаження насіння соняшника, було достеменно відомо про цей факт. Тобто їхні дії були свідомо спрямованими на завдання істотних збитків державним інтересам.

На Одещині група інспекторів транзитно-вантажного відділу митного посту в порту „Одеса” Чорноморської регіональної митниці у змові з представниками одеського приватного підприємства здійснили митне оформлення шести контейнерів з вантажем взуття виробництва Китайської Народної Республіки під виглядом запасних частин дорожніх велосипедів, завдавши збитків державі у вигляді несплати податків на півмільйона гривень. Порушено кримінальну справу, ведеться слідство.

Всього ж минулого року міліцією виявлено 570 злочинів, учинених за участю службовців контролюючих органів, загальна сума збитків від дій чи бездіяльності яких складає близько 988 млн. грн.

Контакти: [email protected]

http://mvsinfo.gov.ua

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

НОВОСТИ