Человек не терпит насилия!

Юрій Костенко: Ми ніколи не дізнаємося хто замовив вбивство Георгія Гонгадзе

35347

intrv0036Юрій Костенко – лідер парламентської фракції в українському парламенті та член парламентської делегації України в Раді Європи. Він був одним із ініціаторів поправки в Резолюцію ПАРЄ щодо зняття моніторингу з України після парламентських виборів, яка набрала більшість голосів. В інтерв”ю Інституту масової інформації Юрій Костенко висловив своє бачення від чого залежатиме зняття моніторингу. Однак, варто зауважити, що Костенко досить відверто висловив своє бачення справи Гонгадзе, яке значно відрізняється від заяв більшості українських політиків.

— Юріє Івановичу, наскільки зняття моніторингу Ради Європи залежить від розcлідування справи Гонгадзе?

Я не думаю, що справа Гонгадзе є вирішальною у тому, чи знімати моніторинг з України, чи ні. Як на мене, в Україні є дуже багато того, що ніколи нам не дозволить стати європейською державою. Це, насамперед. недосконалість законодавства, яке імплементоване відповідно європейського лише на 2%; у нас залишилася нереформованою судова система, і вона продовжує керуватися не законами, а телефонними дзвінками, або хабарями; є питання до прокуратура: чи в неї є каральні функції, чи нагляд за дотриманням прав та законів.

Це не проблеми президента всі ці питання вирішувати, це питання до парламенту, який має спільно з урядом вирішувати, які мають розвивати в Україні демократію.

Тому в плані зняття моніторингу буде важливішим, що Україна собою являє у глобальному плані, а не конкретно у справі Гонгадзе.

— Все ж європейські інституції неодноразово вимагали від України провести об”єктивне розслідування і дати всі відповіді у цій справі…

Що стосується цієї справи, я висловлюю свою позицію – це політичне вбивство. Через це вбивство Україна була відкинута від Європи принаймні на 5 років. І тоді вбивства, які носять політичний характер, ніколи не розслідуються до кінця. Подивіться на вбивство Кеннеді, Улафа Пальми, Патріса Лумумби, які свідчать, що навіть в демократичних країнах такого роду вбивства ніхто не розслідує.

— Ви вважаєте, що справу Гонгадзе в Україні не розкриють?

Я вважаю, що знайдуть стрілочників, навіть посадять їх в тюрму. Але хто є замовниками вбивства на це слідство відповіді не дасть.

-Тобто ви вважаєте, що мають місце гарантії на політичному рівні?

Я думаю, що справа Гонгадзе має міжнародний характер, а не внутрішньоукраїнський. І тому дати відповідь про замовників неможливо, як до речі і у справі отруєння Ющенка.

-Президенту Раді Європи, на найвищому міжнародному рівні обіцяв розкрити цю справу. Як невиконання обіцянок вплине на його імідж та імідж України в Європі?

Президент має право на помилки політичні. І він зробив не одну таку помилку. Те, що надто багато обіцянок перша особа не має давати – це факт. Але з іншого боку, можливо, він був дезінформований Генпрокуратурою щодо стану розслідування справи Гонгадзе, і можливо його заява була зроблена під впливом відповідних емоцій.

Навіть доповідь Омельченка, який нарешті оприлюднив факти, що мала у розпоряджені слідча комісія, вона більше ставить питань, аніж дає відповідей щодо замовнкиів і щодо виконавців.

Хоча треба визнати, що інтерес з боку Ради Європи до цієї справи є значним. Ми на фракції Європейської народної фракції обговорювали аспекти справи, і зокрема, хотіли отримати відповіді від доповідачів по Україні про роль у справі нині діючих політичних осбі, зокрема, Володимира Литвина. Однак, вирішили, що це питання поставлять вже безпосередньо йому.

Вікторія Сюмар, ІМІ, Стразбург.


Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ