Человек не терпит насилия!

ЗАЯВА ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ ЗАХИСТУ СВОБОДИ СЛОВА

25946

 


        Громадська рада захисту свободи слова (Медіарада) звертає увагу мас-медіа, влади та громадськості на безпрецедентний випадок, що трапився із працівниками журналу «Пенсія». Засновником цього видання є компанія управління активами «Мир», безпосереднім куратором журналу —  Ігор Дідівський. За два роки, практично з нуля, п’ятеро журналістів зробили популярним видання, яке нині має наклад понад 60 тисяч примірників. Проте, керівництво компанії спочатку затримало зарплату за два місяці, а згодом, без узгодження  з колективом, оголосило, що скорочує усім платню вдвічі. Такого колектив стерпіти не зміг й дружно звільнився. Але на прощання їм зробили «подарунок»: при виході з редакції охорона обшукала всіх журналістів. Ця процедура – неприємна та протизаконна, тим паче, що більшість колективу – молоді дівчата, яким було принизливо, що їх обмацують охоронці.


       Ймовірно журнал створювали до парламентських виборів, в розрахунку охопити найбільш активний електорат виборців – пенсіонерів. Тим паче, що Ігор Дідівський товаришує з Інною Богословською, яка була однією з лідерів команди «Озимого покоління».


       Напевно власники журналу переконані, що знову наберуть нових журналістів, які не знатимуть про долю попередників. А передплатники видання, які не отримають журнал вчасно, не заявлятимуть претензії щодо порушень їх прав.


 Громадська рада захисту свободи слова пропонує ЗМІ сповіщати про такі випадки, щоб власники медіа не дозволяли собі зневажливо поводитись з журналістами, і  наголошує на тому, що ЗМІ все частіше стають об’єктами приниження, переслідування та тиску з боку великого бізнесу.


Як правило, війни проти газет, телеканалів та окремих журналістів ведуться шляхом судової тяганини, яку, із зрозумілих причин, бізнесовим організаціям вести набагато легше. Не виключено, що так, “чужими руками” вирішуються питання “незручних медіа”, знову ж таки, в гарячий передвиборчий період.


Наприклад, у випадку з інтернет-газетою “Інтернет-репортер”, журналісти ресурсу були змушені перенести свій хостинг за межі країни, оскільки були без попередження відключені провайдером. Як з’ясувалось пізніше, відключення відбулось після того, як компанія «Оріфлейм» виступила з позовом  щодо завдання збитків своїй ділової репутації у зв‘язку зі статтею, розміщеною на “Інтернет-репортері” ще два місяці тому. Водночас, загальновідомо, що термін давності таких справ – один місяць. Як зазначається у відкритому листі видавця цієї інтернет-газети, “судовий позов від «Оріфлейм» раптово надійшов на адресу хостинга одразу по тому, як ми надрукували роздруківку розмови, що надійшла нам від Миколи Мельниченка”.


Інтернет-видання в нашій країні можуть бути офіційно незареєстрованими як ЗМІ і тому часто є юридично недосяжними. Однак зацікавлені в “наїзді” на журналістів шукають способи використати законодавчі “дірки”. Яскраво ілюструє такі випадки історія з журналістом Олегом Єльцовим, засудженим до $15 тис. штрафу за передрук статті з сайту радіо «Свободи».


Одним з останніх гучних скандалів зі ЗМІ стало порушення будівельною організацією “Екобуд” кримінальної справи проти “Газети по-київськи”. Шеф-редактор «Газети по-київськи» Сергій Тихий підтвердив цю інформацію. Причина позову —  публікації журналістів видання Євгенії Даніленко та Тетяни Вахович, у яких висвітлювався протест жителів Києва проти забудов на вулиці Чорнобильській.


«Екобуд» вимагатиме спростування інформації, опублікованої на шпальтах «Газети по-київськи», і компенсації у розмірі 5 тисяч гривень від кожного з журналістів.


Видання вважає всі претензії безпідставними та необґрунтованими, а представники ініціативної групи протестуючих проти забудови стверджують, що в такий спосіб «Екобуд» залякує громадськість і чинить тиск на ЗМІ.


Регіональні ЗМІ не часто потрапляють в центр уваги всієї країни, але також висловлюють свою стурбованість стосовно проблем у відносинах з владою.


8 серпня журналісти «9-го» телевізійного каналу м. Дніпропетровська звернулися з відкритим листом до Президента Віктора Ющенка в якому заявляють, що в їхньому регіоні почався наступ на свободу слова.


У зверненні вони зазначають, що «9-й» канал був одним з небагатьох ЗМІ регіону, які надавали майбутньому Президенту прямий ефір під час революції і намагалися об’єктивно висвітлювати виборчий процес та критикувати владу незважаючи на адміністративний тиск. Зараз “9-ий канал” продовжує у своїх програмах критику вже нової влади, однак не зважаючи на великий масив інформації про зловживання обласних чиновників на чолі з губернатором Юрієм Єхануровим, реакції – нуль. До звернення дніпропетровські журналісти доклали відеокасету з записами, які викривають корупційні діяння обласної влади.


Останнім часом, за твердженням авторів звернення, представники влади дозволяють собі ображати журналістів, не допускати їх на прес-конференції, порушувати Закон “Про ЗМІ” і навіть “розпускати руки” проти телевізійників.


           Громадська рада захисту свободи слова пропонує журналістам відкрите обговорення проблемних питань українських ЗМІ, які й досі залишаються поза зоною уваги влади.


 


 


Координатори “Медіаради”: 8 067 799 22 44 Андрій Кондратенко


                                                 8 050 441 03 46 Богдана Бабич


                                                  [email protected]


                                                   [email protected],


 

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ