Человек не терпит насилия!

ПОСЕРЕДНИКИ – «ВИРІШАЛЬНИКИ», ЯК ОСНОВНА ПРИЧИНА ЗБІЛЬШЕННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПРИГОД З ЛЕТАЛЬНИМИ НАСЛІДКАМИ В УКРАЇНІ

ПОСЕРЕДНИКИ – «ВИРІШАЛЬНИКИ», ЯК ОСНОВНА ПРИЧИНА ЗБІЛЬШЕННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПРИГОД З ЛЕТАЛЬНИМИ НАСЛІДКАМИ В УКРАЇНІ

В Україні рівень смертності та травматизму внаслідок дорожньо-транспортних пригод є одним з найвищих в Європі, а рівень організації безпеки дорожнього руху залишається вкрай низьким, про що у своїх звітах неодноразово наголошували експерти ВООЗ, Світового банку та інших міжнародних інституцій.
Згідно даних, опублікованих Департаментомом патрульної поліції, за 11 місяців минулого (2019) року в України було здійснено 144760 дорожньо-транспортних пригод в результаті яких 3080 осіб загинуло, а 29616 осіб травмовано. В порівнянні з аналогічним періодом 2018 року, ці показники зросли, відповідно, на +6,7%, +1,9%, +4,6%, тобто чисельність дорожньо-транспортних подій в Україні продовжує збільшуватися
Якщо взяти, для наочності якусь окрему область, наприклад Кіровоградську, то на її шляхах ріст негативних показників, відповідно, склав +14,2%, +18,9%, +30,5%, що значно вище аналогічних показників по державі: 6,7%,1,9% , 4,6%.
Які ж причини, такого значного зростання кількості дорожньо-транспортних по Кіровоградській області? Хотілось би висвітлити одну з найголовніших, базових причин, яка притаманна не тільки окремому регіону, а й в усій державі.
На цю причину безпосередньо вказує Стратегія підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року, схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 червня 2017 р. № 481-р, а саме: «низький рівень підготовки водіїв та відсутність ефективного контролю за діяльністю автошкіл», головною метою якої є «зниження рівня смертності внаслідок дорожньо-транспортних пригод щонайменше на 30 відсотків до 2020 року».
Головною, базовою причиною смертності в Україні від ДТП, є інститут посередництва між особою яка бажає отримати посвідчення водія на право керування транспортним засобом, автошколою та установою, яка приймає іспити і безпосередньо видає такі посвідчення, тобто діяльність тіньових ділків, «вирішувачів», які отримують в кандидата, на отримання посвідчення водія, гроші, відповідні документи, а через деякий час (термін занять в автошколі) без будь-яких теоретичних занять по правилам дорожнього руху та практичних занять з водіння автомобіля, видають на руки готове, дійсне, встановленого зразка, легітимне посвідчення водія.
Спробуємо висвітлити цю корупційну схему «кандидат – тіньовий посередник — автошкола — територіальний сервісний центр на прикладі Маловисківського району Кіровоградської області.
Начальник територіального сервісного центру № 3544 регіонального сервісного центру МВС в кіровоградській області, розташованого в районному центрі Мала Виска Кіровоградської області — Лоцман Володимир Олексійович мешкає в місті Кропивницьку і кожного робочого дня їздить з Кропивницького до Малої Виски на роботу і з роботи, наїжджаючи біля 200 км щодня. А це 5 раз на неділю, 22 рази на місяць, що тягне витрати на паливо по цінам місцевих АЗС приблизно 400 грн на добу та 8800 грн на місяць.
Тобто майже вся заробітна платня Лоцмана В.О. повинна йти виключно на паливно мастильні матеріали та обслуговування автомобіля (миття, ТО, заміна покришок, тощо), яким він добирається до робочого місця, а ще ж потрібно пообідати в обідню перерву. Ніхто ж не думає, що начальник ТСЦ № 3544 працює собі в мінус.
Саме ця особа є ключовою в районі по прийняттю іспитів і видачі водійських посвідчень, саме від підписів цієї особи вирішуються питання, чи дійсно особа здавала іспити, чи дійсно іспити складені успішно, чи дійсно особа має практичні навички водіння автомобіля та задовільні знання з правил дорожнього руху. Такі відповідальні особи є практично в кожному районному центрі кожної області України.
До відповідальної особи документи потрапляють, як правило, з автошкіл, а до автошкіл від посередників – «вирішувачів», одним з яких є Гринчук Юрій Володимирович – колишній працівник МРЕВ, безпосередньо приймав іспити для отримання водійських посвідчень, у 20017 році на підставі багаточисельних скарг громадян, був звільнений за ініціативою вище стоячих керівників обласного центру, за корупційні діяння пов’язані з незаконною видачою водійських посвідчень та хабарі. Колишній ФОП (26200, Кіровоградська область, Маловисківський р-н, провулок Щорса, буд.3 займався діяльністю нерегулярного пасажирського транспорту.
Зрозумівши, що забезпечення пасажирських перевезень є справою клопітною та не досить прибутковою, використовуючи свої старі міліціейсько -поліцейські зв’язки, створює таку собі віртуальну, незаконну, незареєстровану, самоуправну, тіньову посередницько — вирішувальну діяльність, пов’язану з отриманням від людей документів для проходження навчання щодо отримання посвідчення водія усіх існуючих категорій (В, С, Е, СЕ), і в подальшому, з метою наживи винайшов метод надання цих документів до інших автошкіл Кіровоградської області, Черкаської області, м. Києва та інших областей України, де також працюють колишні працівники МРЕВ, і з якими в нього залишилися зв’язки від попередньої професійної діяльності.
Інформація про посередника – «вирішальника» настільки розійшлася по району, шо всі мешканці як районного центру, так і навколишніх сіл, які не мають бажання вчитися, не мають часу, або з інших причин, йдуть за водійським посвідченням до Гринчука Ю.В. Ним створена ціла мережа агентів, які знаходяться майже в кожному селі, і направляють (звісно за отримані посередницькі гроші) бажаючих отримати посвідчення водія без навчання, саме до Гринчука Ю.В. В багатьох випадках вони привозять Гринчуку Ю.В. документи осіб, які «бажають навчатися» з грошима, а потім видають «навченим» особам посвідчення водія.
Посадові особи, знаходячись в злочинній змові з посередником – «вирішальником» Гринчуком Ю.В., приймають документи учнів на псевдо навчання без їх присутності, тобто навчання на папері йде, особова справа учня знаходиться в іншій області в приватній автошколі де все схоплено, а учень дома в Малій Висці займається своїми справами, і отримавши посвідчення водія, псевдо водій виїжджає на шляхи району та вчиняє смертельне ДТП.
Окремим пунктом, слід зазначити демпінгові ціни на посвідчення водія, адже в окремих випадках ціни на «тіньове» посвідчення коштує дешевше, чим ціни в місцевих автошколах. Чому так, адже немає витрат на матеріально-технічну базу, класи, наочні навчальні матеріали, оплату викладачів, автомобілі, тощо.
Таке псевдо навчання, без відвідування учбових класів, отримання теоретичних знань з ПДД та практичних навичок водіння транспортного засобу і призводять до дорожньо-транспортних подій з летальними наслідками.
Негативним є також те, що особа через посереднка – «вирішальника» отримує посвідчення водія в іншій області, а смертельні ДТП скоює у своїй.
Гринчук Ю.В. отримує незаконний тіньовий прибуток від корупційної діяльності, який ніде не фіксується, відповідно не оподатковується, і з якого не сплачується єдиний соціальний внесок.
Мешканці Малої Виски неодноразово скаржилися на незаконну діяльність Гринчука Ю.В. начальнику районної поліції, але в зв’язку з тим що Гринчук Ю.В. надає свої послуги тим же працівникам поліції, прокуратури, їхнім родичам та друзям, тому посередник Гринчук Ю.В. є недоторканним і працює по повній. Результат – загиблі в ДТП.
Недоторканість Гринчуку Ю.В. також забезпечують подарунки та «кришувальні» гроші, якими він обдаровує працівників місцевої прокуратури під час свят, та днів народжень, оскільки постійно вивозить їх розлабитись на шашлики до лісосмуги, або в приватні готелі сусіднього району, тому окремі працівники прокуратури також в долі. Адже все це гроші. Звідки?
Раніше, працівники місцевої прокуратури та їх родичі йшли на навчання до державних автошкіл, на крайній випадок до приватних, а зараз до Гринчука Ю.В. В особливості, цим грішать слідчі місцевої прокуратури, яких потрібно перевірити, де вони отримували посвідчення водія, у Гринчука Ю.В., чи в реальній автошколі Маловисківського району?
Що представляє собою посередник – «вирішувач» Гринчук Юрій Володимирович»? Пенсіонер — міліціонер, нездара як фізична особа підприємець, корупціонер як працівник військового комісаріату (працював вільнонайманою особою, був вигнаний за дрібні хабарі).
На даний час Гринчук Ю.В. є власником двох дорого коштовних автомобілів ціною 25000 і 50000 $США, з яких один кросовер Тойота. Має у власному володінні будинок розміром 10х15 метрів з прибудовами, в помешканні здійснений ремонт за світовими стандартами, все обладнано новітньою електронікою з телевізором на пів стіни, є колекціонером ретроспективних транспортних засобів, має в колекції три колекційні автомобілі. Одна з дочок отримує престижну вищу освіту за кордоном. Є аморальною людиною, ласий до жінок, в особливості до Демченко Олени Миколаївни – провідного спеціаліста адміністратора ТСЦ №3544 РСЦ МВС в Кіровоградській області, якій постійно дарує коштовності по захмарним цінам, та возить по «особистих» справах.
Який обсяг мають фінансові тіньові оборудки Гриночука Ю.В.? Якщо особа не бажає навчатися, а готова купити посвідчення водія, то Гринчук Ю.В. встановив для них наступні розцінки: категорія «В» — 5000 грн., категорія «С» — 10000 грн., категорія «СЕ» — 20000 грн. Якщо врахувати, що таких осіб за місяць звертається до 20 осіб, то з урахуванням усіх категорій сума тіньового прибутку складає в середньому біля 100000 грн. на місяць, 1 000 000 грн. на рік.
Такою ж посередницькою діяльність займається Кислиця Сергій Миколайович, але з меншим розмахом. Колишній працівник ДАІ, пенсіонер, здійснює дрібну торгівлю на площі, і отримує від мешканців району замовлення на отримання посвідчення водія.
Також не слід забувати про інтерес держави, оскільки така тіньова діяльність посередників – «вирішальників» не тільки підвищує кількість смертельних ДТП в державі, а й не обкладається податками. При офіційному навчанні, особа офіційно сплачує за навчання, а установа, яка проводить навчання сплачує податки із своєї діяльності, а також сплачують податки із заробітної платні всі працівники автошкіл, які задіяні в навчальному процесі.
Реальним прикладом впливу саме таких причин, на кількість смертельних ДТП, є розкриття поліцейськими Тернопільщині схеми фальсифікації документів в одній з автошкіл райцентру Борщів. Як виявилося, одна з учениць приватного навчального закладу, де готували майбутніх водіїв, влаштувала смертельну ДТП, а сама пересіла в інвалідний візок.
Двоє працівників приватного підприємства, що займається підготовкою водіїв категорії “В”, сфальсифікували документи про відвідування занять, навчання на автотренажері і водіння транспортних засобів цією ученицею. Весь цей час, коли проводилося навчання в автошколі, дівчина перебувала за кордоном. В цій навчальній групі “заочно” отримувала теоретичні знання і навички водіння не тільки постраждала в ДТП, а й ще один “учень”, який отримав необхідний пакет документів для того, щоб стати водієм категорії “В”, однак жодного разу не відвідав автошколу, бо теж в період навчання був за межами України.
Все це стає можливим з причини відсутності жорсткого контролю з боку держави за діяльністю як автошкіл, так і посередників – «вирішальників».
До тих пір, поки не будуть притягнуті до кримінальної відповідальності члени організованої злочинної групи з корупційними зв’язками, у складі:
— начальника територіального сервісного центру № 3544 регіонального сервісного центру МВС в кіровоградській області, розташованого в районному центрі Мала Виска Кіровоградської області — Лоцмана Володимира Олексійовича
— Гринчук Юрія Володимировича – колишнього працівника МРЕВ;
— Демченко Олени Миколаївни – провідного спеціаліста адміністратора ТСЦ №3544 РСЦ МВС в Кіровоградській області;
— Кислицю Сергія Миколайовича, колишнього працівника ДАІ,
яка займається тіньовою діяльністю з незаконним отриманням готівкових грошових коштів, та своєю злочинною діяльністю сприяє підвищенню дорожньо-транспортних пригод з летальними наслідками, зменшення смертельних випадків на шляхах України не буде.
Сеціально для сайту ОРД

16.01.2020. В.Л. Бурченко

Оцените материал:
54321
(Всего 1, Балл 5 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

ДСНС чи МНС

Шановні рятувальники! Ця тема призначена для комплексного обговорення проблем та пропозицій! Хто на вашу думку був би гідний очолити службу?

ДЛЯ ОКПП

Що еліта мовчите? А де прес-служба, а де ця блядь? Показушно-брехлива зі своїм фотоапаратом? Яка вміє тільки про псів писати……

В Україні обговорюють статтю Путіна

На провідному експертному інтернет-телеканалі «UkrLife.TV» методолог, радник Офісу президента і політолог розповіли, що вони думають про висловлювання російського президента у…
НОВОСТИ