Человек не терпит насилия!

Розшукуваний поліцією аферист знову намагається заблокувати будівництво доріг по всій Україні

medium 52755207 2322197291399107 1070786246550224896 o

У бюджеті на 2019 рік уряд виділив на будівництво і ремонт доріг рекордні 55 млрд. грн. Але далеко не всі ці ресурси вдасться ефективно освоїти. Одна з причин — шахрайська схема, яка вже кілька років тримає в заручниках ринок дорожнього будівництва.

Її автор — підприємець Араік Амірханян, якого розшукує Нацполіція, і фірми його родичів — «Полтавабудцентр» і «Ніколаївбудцентр».

medium photo 2019 03 01 14 40 54

Разом з Антимонопольним комітетом України, вони блокують дорожні роботи на ключових автострадах країни на більш ніж 10 млрд. грн.

«Українські дороги — це стара проблема, настільки стара, що, хоч ми і лаємося гроблячи свої автомобілі на ямах та вибоїнах, але й не особливо віримо у можливість виправлення ситуації. На сьогодні більше 23% доріг загального користування знаходяться у катастрофічному стані. Причин багато: неякісні матеріали при будівництві ще у радянські часи, невідповідність розрахованого навантаження при проектуванні та погодні умови. Хтось думає, що в держави недостатньо грошей, але зрушити з місця цей інфраструктурний тягар цілком можливо! Якби не… кримінальні угрупування. У нашому випадку, етнічні кримінальні угрупування. Коли ми говоримо про їх масштабну шкоду для економіки та обороноздатності, ми не кидаємо слова на вітер. Ця проблема існує, і правоохоронні органи не поспішають її вирішувати», — пояснює лідер руху «Традиція і порядок» Богдан Ходаковський.

За його словами, власник скандально відомої компанії «Полтавабудцентр» (ЄДРПОУ 24 565 511) Амірханян фактично взяв у заручники дорожню галузь. Не дивлячись на фігурування назви українського міста у назві, діяльність фірми поширюється по всій території України.

Так що ж це за компанія — «Полтавабудцентр»?

Араік Амірханян — підприємець з Одещини, який разом з друзями і родичами заснував ряд компаній, які спеціалізуються на дорожньому будівництві. У фірм практично немає ані власних виробничих баз, ані власного транспорту. Тож, яким чином вони можуть виконувати роботи з ремонту доріг? Компанії орендують виробничі потужності у підприємства СПМК-17, яке належить родичам Амірханяна. Методика проста: за будь-яку ціну, в тому числі і за рахунок невиправданого демпінгу, домогтися підряду, отримати передоплату і потім шукати або субпідрядників, або домовлятися з чиновниками про зниження якості і реальних обсягів робіт. До недавнього часу ключовою ланкою ланцюга було ТОВ «Будівельна компанія «Дорлідер». Однак на початку минулого року компанію і ряд її «клонів» оштрафували на 37 млн ​​грн. і відсторонили від участі у торгах на три роки за регулярні змови з замовниками, ухилення від сплати податків, низьку якість робіт і завищення вартості матеріалів.

«Схема номер один: демпінгуємо ціни — виграємо тендер — беремо субпідряд або домовляємося з місцевими чиновниками про зниження якості роботи.

Схема номер два: програємо тендер — починаємо кошмарити переможця скаргами на Антимонопольний комітет — паралізуємо роботу — домовляємося про відкат або підряд.

В хід йде все: скарги на офіційні органи за найдрібніші порушення, які повністю паралізують будівництво доріг, залякування, прямий фізичний вплив.

Відмінність від інших компаній полягає в тому, що «Полтавабудцентру» — це типова прокладка, у якої немає власної матеріально-технічної бази: ні своїх асфальтобетонних заводів, ні техніки. Через це служби обласних доріг не допускають фірму до торгів. Виробничі потужності за договором оренди належать афілійованим структурам, якими формально керують наближені до Амірханяна підставні особи. Наприклад, асфальт для будівництва дороги під Нікополем збиралися возити з Миколаївщини, а на Полтавщину – з Сумщини, що суттєво перевищує нормативи», — розповів Ходаковський.

До слова, це типова схема, за якою компанія працювала роками, а коли замовники відмовлялися йти на змову і не віддавали підряди компаніям Амірханяна, в хід йшли навіть силові методи впливу. Зокрема, у розшуку Араік Амірханян сьогодні знаходиться якраз по ст. 125 ч. 1 Кримінального кодексу України (нанесення легких тілесних ушкоджень, — ред.) — за бійку з головою «Укравтодору» Андрієм Батищевим у 2015 році. Тоді «гарячий» підприємець напав на чиновника за те, що той не хотів натиснути на очільника Миколаївського облавтодору, через що компанії Амірханяна не отримали чергові підряди на будівництво доріг.

medium 52948753 2205924659428504 1938484182825041920 n

На зміну відстороненої від участі у торгах компанії «Дорлідер» прийшли інші компанії, засновані родичами і знайомими Амірханяна — ПП «Полтавабудцентр» (формальний засновник — Славік Асланян, директор — Гарник Петросян, — ред.) і ТОВ «Ніколаївбудцентр» (засновник — особисто Араік Амірханян, директор — його брат Вагінак Амірханян, — ред.). Коли вони зрозуміли, що мають мінімальні шанси виграти тендер, всіляко намагалися його зірвати за допомогою скарг до Антимонопольного комітету. Це робилося ще до завершення процедур закупівель або відразу після оголошення про програш.

Через такі скарги, які мають постійний характер, процес дорожнього будівництва може бути заблокований у всій області. Зокрема, від такої «діяльності» компанії вже постраждали Одеська, Вінницька, Львівська, Дніпропетровська і Миколаївська області. За різними оцінками, на сьогоднішній день таким чином заблоковані роботи приблизно на 10 млрд. грн. по всій країні. Документи часто містять посилання на дрібні формальні порушення, які не впливають на процес вибору переможця.

При цьому, оскільки АМКУ досить часто приймає рішення на користь компаній Амірханяна, у спостерігачів склалося стійке враження, що зі схемами аферисту допомагає інсайдер в установі. Частіше за інших, підозра падає на першого заступника голови АМКУ Марію Нижник.

Плідно співпрацюючи з першим заступником керівника Антимонопольного комітету України Марією Нижник, Амірханян блокує державні закупівлі на будівництво доріг. За даними джерел у правоохоронних органах, які проводять розслідування щодо злочинної змови чиновниці з «полтавською» компанією, саме Нижник, використовуючи своє службове становище, сприяє «Полтавабудцентр» в блокуванні держзакупівель із будівництва доріг.

За словами учасників ринку, розблокувати торги шантажист погоджується тільки після досягнення корупційних домовленостей з іншими учасниками тендеру або з замовником, який також зацікавлений в освоєнні коштів. Ще один з методів шантажу «Полтавабудцентра» — почати роботи без дозволу і потім вимагати компенсації.

Наприклад, восени минулого року компанія незаконно почала будівельні роботи на дорогах в Миколаївській області. Після чого стала вимагати компенсувати до 100 млн грн. нібито понесених витрат, перекриваючи будівельною технікою дороги національного значення.

«Саме Нижник, використовуючи своє службове становище, сприяє «Полтавабудцентр» у блокуванні держзакупівель із будівництва доріг. Так, у 2018 році було заблоковано 70% тендерів по всій Україні! Така лояльність АМКУ до шахраїв дорого коштує державному бюджету. Шляхом подальшого шантажу місцевої влади та учасників ринку, Араік Хачікович та представники його етно-кримінального клану пропонують розблокувати процедуру закупівель за «певних умов». Його тактика – будь-якою ціною отримати замовлення та аванс або ж відкат “по-чорному”. У зв’язку з відсутністю сертифікованих асфальтобетонних заводів, ремонтні роботи виконуються із неякісних матеріалів, що в подальшому призводить до передчасного руйнування дорожнього покриття. Наслідки знають всі, варто лише почитати статистику ДТП по Україні. Ці смерті і на його руках», — каже Ходаковський.

Взявши у заручники дорожню галузь, компанії Амірханяна завдають державі збитків у мільярди гривень, які мали піти на фінансування нових інфраструкрутних проектів. Правоохоронні органи мають запобігати таким діям, а виконавці – нести кримінальну відповідальність.

За інформацією руху «Традиція і порядок», бізнес клан Амірханяна процвітає і в Росії, тільки там вони заробляють не з саботажу та шантажу, а відповідально працюють у сфері інфраструктурного ремонту під дахом спецслужб. Дані про бізнес в РФ активісти обіцяють опублікувати трохи згодом, адже збір інформації триває.

Цікаво, що «Полтавабудцентр», СПМК-17 і «Дорлідер» є фігурантами кримінальних проваджень, пов’язаних з відмиванням грошей міжнародних кредиторів, які фінансують будівництво доріг. Справу розслідує Служба безпеки України. У вересні 2018 року СБУ навіть проводила ряд обшуків в офісних приміщеннях і на виробничих потужностях компанії і її підрядників.

Зокрема, СБУ підозрює Амірханяна у змові з в.о. заступника голови «Укравтодору» Олександром Харченком та директором Департаменту розвитку мережі доріг «Укравтодору» Сергієм Цепелевим при проведенні торгів на ремонт 8 км дороги у Вінницькій області, Богоявленського проспекту в Миколаєві і дороги на шляхопроводі в Широкій Балці. Крім того, під час обшуків співробітники СБУ виявили докази підробки сертифікатів відповідності навіть орендованих потужностей, що могло поставити під загрозу безпеку на побудованих фірмою дорогах через низьку якість робіт і матеріалів.

Цілком можливо, що діяльність «Полтавацентрбуду» незабаром буде припинено, оскільки у компанії виникли серйозні труднощі зі сплатою податків і у замовників з’явилося набагато більше приводів відмовляти їй в участі у тендерах навіть після подачі скарг в АМКУ. Наприклад, напередодні про «перемогу» над аферистами з Одеси заявив губернатор Дніпропетровської області Валентин Резниченко.

Однак вже сьогодні «на сцену» виходить черговий «клон» від сімейства Амірахняна — компанія «Ніколаївбудцентр». Вона діє за тією ж схемою, блокуючи тендери через АМКУ і намагаючись отримати підряди без власної техніки і повного комплекту документів. Зокрема, найближчим часом компанія має намір брати участь у торгах на будівництво дороги Н-31 «Дніпро — Царичанка — Кобеляки — Решетилівка» вартістю 2,78 млрд гривень і на будівництво обходу міста Кобеляки вартістю 360 млн гривень. Будівництво цих доріг заплановано розпочати у поточному році, але через діяльність компанії-клона «Полтавабудцентру», початок реалізації проектів може бути зірвано.

Очевидно, що без більш рішучих дій з боку правоохоронних органів тут не обійтися, оскільки діяльність таких «підприємців» безпосередньо впливає не тільки на ефективність використання бюджетних коштів, а й в цілому на інвестиційну привабливість країни.

«Шантажуючи учасників ринку, Амірханян пропонує розблокувати торги за «певними умовами».
Представник етнічної мафії намагається будь-якою ціною отримати замовлення й аванс для подальшого відмивання державних коштів.

Протягом свого існування, його підприємством не було укладено жодного генпідряду, позаяк у нього немає своїх потужностей для виробництва.

Амірханян, який станом на сьогодні знаходиться у розшуку Нацполіції та переховується у Росії, взяв у заручники дорожню галузь та завдає державі мільярдні збитки», — заявили представники руху на своїй сторінці у Facebook.

Активісти Руху «Традиція і порядок» провели розслідування щодо діяльності Амірханяна у сфері будівництва доріг (докладніше про розслідування читайте за посиланням, — ред.).

Сьогодні, 1 березня, активісти руху «Традиція і Порядок» прийшли до офісу Араіка Амірханяна в Одесі. За підтримки небайдужих громадян, активісти провели акцію протесту з вимогою привернути увагу громадськості і правоохоронних органів до діяльності керівника ряду фірм, які зривають тендери на будівництво доріг.

Відео розмістіть будь-ласка тут: https://www.facebook.com/consignment.land/videos/vb.1783546258597549/2145415042437602/?type=2&theater

Не зважаючи на те, що акцію врешті було проведено, дістатися до Одеси активістам з першого разу не вдалося. На в’їзді до міста представників руху заблокували правоохоронці.

«В ході розслідування, ми отримали сигнал, що Амірханян може знаходитися в Одесі. Куди ми і вирушили, але про подальші події багато з вас знає: спецназ, затримання наших активістів, дезінформація в ЗМІ.

Будемо вважати, що насправді дійсно сталася помилка і наша акція була блокована через підвищену роботу правоохоронців у зв’язку з прибуттям до міста американської делегації.

Хочеться вірити, що етнічні угрупування не настільки глибоко вкорінилися в державний апарат, щоб мати безпосередній вплив на силовиків», — зазначив лідер руху Богдан Ходаковський.

Незважаючи на те, що Араік Хачікович перебуває в розшуку МВС, поліція не дуже поспішає шукати олігарха — їм більш до смаку зупиняти автобуси з активістами, порушуючи їхні права та посилаючись на вигадані злочини.

Проте сьогодні представникам руху Традиція і Порядок все ж вдалося дістатися Одеси. В його компанії “Полтавабудцентр” Амірханяна та його спільників знайти не вдалося, проте активісти отримали інформацію про те, що Амірханян може переховуватися в домі свого батька.

Пошуки будівлі не затягнулися на довго – домівка Амірханянів — найбільша та найдорожча в усьому районі. Цікаво, що будівництво ще не завершено – отже Амірханян планував вкрасти ще більше.

На жаль, ні Амірханян ні його батько двері активістам не відчинили. Проте під час мітингу активісти помітили, що за ними уважно спостерігають. Під час пікету представники руху «Традиція й Порядок» нагадали сусідам Амірханяна з ким вони живуть: розповіли про схеми зі зривом тендерів, про неякісне виконання ремонтних робіт, про змову з Марією Нижник – заступницею керівника Антимонопольного комітету.
https://www.facebook.com/consignment.land/videos/vb.1783546258597549/2145415042437602/?type=2&theater

По закінченню акції, хлопці влаштували невеличкий перформанс, висипавши перед домівкою Амірханянів трохи добрива природнього походження та імпровізований “кокаїн” – символічно, адже саме з цього й складається життя цієї злочинної групи: дороги сумнівної якості та атрибути заможного життя, придбані в злочинний спосіб.

Проте найцікавіше трапилося з активістами вже на зворотному шляху. Як виявилося, тітушки Амірханяна весь час уважно спостерігали за хлопцями та були напоготові: чекали, коли з території поїде поліція. Як тільки патрульні поїхали по своїх справах, спільники «дорожнього терориста» активізувалися — автомобіль руху Традиція і Порядок підрізали та намагалися скинути з дороги, проте, завдяки діям досвідчених активістів, завдати серйозної шкоди злочинцям не вдалося.

«Нагадаємо, що представників руху Традиція й Порядок неможливо залякати — ми не дамо розкрадати наші податки та руйнувати дороги. Ми продовжуємо слідкувати за цією етнічною кримінальною групою, наше розслідування триває. Амірханян буде за гратами», — заявив Ходаковський.

Олег Чорний для ”ОРД”

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ