Человек не терпит насилия!

“Яйце Льовочкіна”: Як екс-регіонал профінансував звільнення Каськіва

lllll

Колишній голова Держінвестпроекту Владислав Каськів, якого у середу 1 листопада повернули в Україну співробітники СБУ, за кілька годин вже був звільнений з-під варти в залі суду.

Журналіст видання ІНФОРМАТОР вирішив розібратися, хто стоїть за скандальним звільненням Каськіва.

Екстрадиція та суд

1 листопада, за інформацією Генерального прокурора Юрія Луценка, Владислав Каськів був екстрадований до України і перебував у Головному слідчому управлінні ГПУ. Пізніше того ж дня Печерський районний суд заслухав справу про обрання запобіжного заходу екс-посадовцю. Його підозрюють у заволодінні державними коштами у розмірі 7,5 мільйонів гривень.

Представники обвинувачення наголошували на необхідності обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою протягом двох місяців до завершення слідства.

Натомість підозрюваний заявив, що має п’ять неповнолітніх дітей та вже начебто сплатив державі всю суму коштів, на які він завдав збитки. Відповідну заяву у суді Каськів підтвердив довідкою.

Про це у своєму Facebook написала прес-секретар Юрія Луценка Лариса Сарган.

Мізерна застава

Суд заслухав обидві сторони і залишив незадоволеним клопотання обвинувачення та призначив підозрюваному запобіжний захід у вигляді застави у рекордно низьку суму у 160 тисяч гривень.

Щоб зрозуміти наскільки мізерною є ця сума для чиновника такого рангу, наприклад екс-голова Державної фіскальної служби Роман Насіров сплатив заставу у 100 мільйонів гривень, екс-очільник податкової Полтавщини Володимир Задорожний – 12 мільйонів, а громадська активістка Віта Заверуха – 1,6 мільйони гривень. Востаннє таку суму застави мав сплатити рядовий співробітник митниці з Вінниччини, якого підозрювали у отриманні хабарів від підприємств за ведення незаконних торгових операцій.

Сам же Каськів, за даними ЗМІ, перебуваючи у Панамі, сплатив заставу у 600 тисяч доларів (понад 16 мільйонів гривень – ред.).

Каськів і Льовочкін

Тож звідки за лічені години після повернення до України у Владислава Каськіва з’являються документи про нібито сплату державі вкрадених коштів? Та чому застава для екс-чиновника такого високого рангу встановлена на такому мізерному рівні, порівняно зі збитками, завданими державі?

Відповіддю на обидва питання можуть бути дії однієї і тієї самої людини – екс-регіонала та екс-голови Адміністрації Президента Януковича – Сергія Льовочкіна.

Адже саме з Льовочкіним пов’язують привласнення державних та приватних коштів у розмірі понад 10 мільйонів доларів. Головою Держінвестпроекту на той час був Владислав Каськів і саме його відомство звинувачують у передачі коштів компаніям, які так чи інакше  мають зв’язки з Сергієм Льовочкіним та його оточенням.

У рамках кримінального провадження №22013000000000287 від 25.11.2013 щодо службових осіб Державного агентства з інвестицій, зокрема Владислава Каськіва, та управління національними проектами і ДП «Державна інвестиційна компанія», яких підозрювали у розтраті і привласненні державних коштів.

Розтрата коштів відбулася через ДП «Державна інвестиційна компанія», яке давало позики приватним компаніям. Зокрема, ТОВ «Торговий Дім «Борисфен» отримало 95,55 мільйонів гривень позики для національного проекту «Якісна вода», ТОВ «Боржава Резорт» – 165 мільйонів гривень для проекту «Олімпійська Надія – 2022».

У подальшому з метою привласнення і відмивання коштів ТД «Борисфен» перерахувало 9,77 мільйонів доларів компанії «Korsk Enterprises LTD» (Кіпр) за придбання українських фірм ТОВ «Аква Інвест Груп» і ТОВ «Джерела Поділля».

Кіпрська компанія «Korsk Enterprises LTD» перерахувала отримані кошти  іншим компаніям – «Yonkers Marketing LTD» (Кіпр) та «Barrons Limited» (юрисдикція невідома).

Щоб з’ясувати кінцевого отримувача коштів, слідчі хотіли отримати доступ до інформації про банківські рахунки компаній «Agrama Investments Limited» (Кіпр), «Levidi Ventures Limited» (Кіпр), «Macnamara Holdings S.A.» (Віргінські острови) та «Lerden Industry Inc.» (Віргінські острови), але той самий Печерський районний суд відмовив у задоволенні клопотання.

Власником «Levidi Ventures Limited» (Кіпр) є Іван Фурсін. Це видно зі структури власності «Місто Банку», що оприлюднена на сайті банку.

lll1 1

При цьому довірчим управителем «Levidi Ventures Limited» виступає Чарльз Трехерн. Раніше він був головою наглядової ради компанії «Centragas», що володіла 50% у «РосУкрЕнерго».

Офшори «Macnamara Holdings S.A.» та «Lerden Industry Inc.» пов’язують з тим же Іваном Фурсіним, а також Сергієм Льовочкіним.

Однак суд у клопотанні відмовив, оскільки вирішив, що це кримінальне провадження має розслідуватися Національним антикорупційним бюро.

У грудні 2015 р. прийнято зміни до Кримінального процесуального кодексу і було вирішено, що старі корупційні справи залишаться у підслідності ГПУ.

Всього, за даними слідства, по схемах з кредитами з Держінвестпроекту на чолі з Владиславом Каськівим було виведено щонайменше 259,2 мільйонів гривень. державних коштів. В Україні кошти відмивались через понад 30 компаній, які мали рахунки в «Місто Банку» Івана Фурсіна – товариша та партнера Сергія Льовочкіна.

lll2 1

З наведеного вище стає зрозумілим, що Владислав Каськів – давній партер екс-регіонала по “оборуткам”. Тому саме йому, як нікому іншому, вигідне “відбілення” репутації чиновника.

Напередодні екстрадиції Каськіва до України, Льовочкін  передав “викуп” за нього до Адміністрації Президента. Сума еквівалентна збиткам, які за версією слідства чиновник завдав державі –  понад 7 мільйонів гривень. Про це виданню ІНФОРМАТОР стало відомо з власних джерел у Генеральній прокуратурі України.

Також джерело повідомило, що Сергій Льовочкін оплатив переліт та інформаційну кампанію “добровільне повернення Каськіва”, яка покликана “очистити” репутацію екс-посадовця.

Думки актикорупціонерів, політологів та депутатів

Член ради ГО “Реанімаційний пакет реформ” Віктор Таран також прокоментував справу Каськіва у своєму Facebook.

“Суди можуть сьогодні черговий раз пробити дно: вони можуть встановити 5 млн грн застави за Молодшого Авакова і вже встановили 160 тис грн застави за Каськіва.
Можливо ми щось не знаємо, наприклад різницю заплатив Льовочкін”, – йдеться у дописі.

Народний депутат Ігор Лапін написав з цього приводу.

“Каськіву застава 160 тисяч гривень. Можливо Льовочкін проплатив різницю збитків?”, – йдеться у публікації.

Політолог Леонід Кулєш у своєму коментарі виданню ІНФОРМАТОРа заявив:

“Швидке повернення Каськіва в Україну під виглядом екстрадиції тісно пов’язане з тим, що у його справі фігурує Льовочкін. Виправдати та відбілити репутацію екс-чиновника – головне завдання для людей, які займалися топ-корупцією за часів президентства Януковича”

Саме тому ми бачимо, що зараз у медіа-просторі масово просувається версія про “добровільне повернення” та ледь не “невинність”. При цьому суд приймає зручні рішення. І саме тому є вірогідність, що і в цей раз всі оборудки чиновників тих часів залишаться непоміченими”, – зауважив політолог.

Отже, можемо констатувати, що екс-голова АП Януковича Сергій Льовочкін намагається згуртувати навколо себе перевірених людей і заради цього готовий вдаватися до значних фінансових вливань та свідомо йти на іміджеві ризики.

Нагадаємо, раніше ІНФОРМАТОР повідомляв, що у МВС оприлюднили інформацію про оборутки Льовочкіна. Також у НАБУ заявляли, що відкрили справу про екс-очільника АП часів Януковича.

 

Максим Лиманський, для ІНФОРМАТОРа

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Звезда НТВ Мельничук и его «ДНРовская» половина

Звезда НТВ Мельничук и его «ДНРовская» половина

7 лет назад, устроив беспорядки у Минобороны, отстраненный комбат Сергей Мельничук простодушно признался украинским медиа, что хочет стать гетьманом. А…
Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
НОВОСТИ