Человек не терпит насилия!

«Рута»-невидимка, або Як у «рибних» місцях працює фірма податківців, яку ніхто не бачить

ruta

Виробничо-комерційна фірма «Рута» (ВКФ «Рута») – підприємство, офіційними засновниками якого є податкові профспілки, але якою фактично керує людина із попередньої влади, що змогла «прижитися» і у новій.

Феномен «Рути» полягає у тому, що вона успішно заробляла готівку в «найрибніших» місцях – районних податкових, Ірпінському Університеті державної фіскальної служби тощо – без офіційних договорів про оренду, а просто «на чесному слові» та «за вказівкою» зверху.

При цьому, варто зазначити, що «Рута» комфортно себе почувала як при колишньому міністрові доходів і зборів Клименку, так і при нинішньому голові ДФС Насірові.  «Рута» забезпечувала вже нове керівництво Державної фіскальної служби дорогими лексусами, а голова ДФС Роман Насіров і досі їздить на «рутівській» автівці.

Водночас, це розслідуваня – лише краплина виявленого у надприбутковому навколоподатковому бізнесі.

Отже, хто стоїть за «Рутою», і на чому фірма робить бізнес?

ОКРЕМИЙ КАБІНЕТ У РАЙОННИХ ПОДАТКОВИХ

Підприємцями, які надавали ксерокопіювальні послуги і продавали бланки податкових звітів у приміщенні Броварської ОДПІ ГУ ДВС України в Київській області за «неконкурентними» цінами, я зацікавилась, коли сама оформлювала документи на ФОП. Це було у листопаді 2015 року. Магазин канцтоварів займав такий же кабінет, як і решта підрозділів податкової. Він був під номером 23, більше жодних вивісок не було. У самому кабінеті розміщувався копіювальний апарат, продавалися канцтовари, чисті бланки, які необхідні кожній юридичній чи фізичній особі при заповненні квартальних і річних податкових звітів, а також бланки звітів про сплату ЄСВ. Крім того, у магазині можна було знайти рекламні візитівки фірм, які займалися бухгалтерською звітністю, реєстрацією підприємців, аудитом та консультаційними послугами, і які, до слова, територіально розміщувалися напроти будівлі Броварської ОДПІ, тобто, зовсім поруч.

Клієнтів у магазина не бракувало, адже всім відвідувачам податкової потрібні були бухгалтерські книги, бланки звітності тощо, про які платники податків дізнавалися у своїх інспекторів. Ціни на копіювання були вищими, аніж у середньому по Броварах, але зручність розташування такого магазину, прямо у приміщенні податкової, не залишала вибору переплачувати чи шукати інші варіанти поза податковою.

Тоді ж, у грудні 2015 року, я надіслала запит на отримання публічної інформації до Броварської ОДПІ з проханням надати інформацію про можливих орендарів приміщень податкової. І тоді ж дізналася, що кабінет під №23, який, нагадую, зовні нічим не відрізняється від решти кабінетів податкової, орендує Виробничо-комерційна фірма «Рута» з 2009 року.

ruta1

Згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, засновниками ВФК «Рута» (ЄДРПОУ 30356299) є податкові профспілки: Всеукраїнська професійна спілка працівників державних органів доходів і зборів (70%, ЄДРПОУ засновника: 21685841, розмір внеску до статутного фонду: 14 000 000,00 грн), Київська обласна організація Всеукраїнської професійної спілки працівників державних органів доходів і зборів (15%, ЄДРПОУ засновника: 25664712, розмір внеску до статутного фонду: 3 000 000,00 грн.) і Об’єднання первинних профспілкових організацій Міністерства доходів і зборів України (15%, ЄДРПОУ засновника: 21680619, розмір внеску до статутного фонду: 3 000 000,00 грн.).

ruta2

ruta3

Зазначимо, що юридична адреса ВФК «Рута» – Бровари, вул. Київська, б. 286 повністю збігається з адресою приміщення, у якій розташована Броварська районна податкова.

За словами юриста Інституту масової інформації Романа Головенка, «взагалі-то, це не заборонено, тільки ОДПІ надаватиме щось там не як орган влади, а як господарюючий суб’єкт. «Щось там», оскільки терміну «юридична адреса» в законодавстві нема».

У вересні цього року, тобто, фактично через рік, як Броварська ОДПІ повідомила, що ВФК «Рута» орендує у них приміщення, автор надіслав запит районним податківцям з метою отримати копію договору №899 від 14. 10.2009 (зі змінами і доповненнями), укладеного між РФ ФДМ України в Київській області і ВКФ «Рута» про оренду приміщення 14,3 кв. м під розміщення ксерокопіювальної техніки і продаж канцтоварів. У своєму запиті автор також просив вказати розмір орендної плати ВКФ «Рута», встановленої згідно з договором, за оренду приміщення у будівлі Броварської ОДПІ за місяць, а також вказати загальну суму надходжень від ВКФ «Рута» за оренду приміщення з 2009 року. У відповідь податківці повідомили, що «надання інформації не вбачається можливим,  оскільки задоволення запиту потребує створення нової інформації».

ruta4

Яким чином інформація про надання копії договору між Броварською ОДПІ і ВКФ «Рута» про оренду приміщення, який, згідно з попередньою відповіддю податківців, існує з 2009 року, ще «потребує створення», було не зрозумілим. Телефонні дзвінки виконавцю запиту з цього приводу відповіді не дали: Броварська ОДПІ категорично відмовлялася надавати копію договору, мовляв, документів у неї немає, вони є у регіональному відділенні Фонду держмайна України, а про те, що згідно з Законом України «Про доступ до публічної інформації», «розпорядник інформації, який не володіє запитуваною інформацією, але якому за статусом або характером діяльності відомо або має бути відомо, хто нею володіє, зобов’язаний направити цей запит належному розпоряднику з одночасним повідомленням про це запитувача», у податковій не хотіли навіть чути.

«Скаржтеся куди завгодно, копію договору ми вам все одно не надамо», – наприкінці розмови заявив виконавець запиту.

На такі дії Броварської ОДПІ та особисто заступника начальника податкової Ільченка О.В., які не надали відповідь на запит, була направлена скарга до Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав Людини. У справі відкрили провадження.

ruta5

ruta6

ruta7

ruta8

Отже, дії податківців Представник Омбудсмана визнав неправомірними, постановив все ж таки надіслати відповідь на запит, особисто Ільченка О.В. попросили дати пояснення у справі, а також надіслати документи для складання на нього протоколу про адміністративне правопорушення.

У відповіді Представник Омбудсмана принагідно зауважив, що невиконання законних вимог Уповноваженого Верховної Ради України з прав Людини або його Представників тягне за собою адміністративну відповідальність посадових осіб у вигляді штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів громадян.

Додамо, що станом на 29 листопада автор так і не отримав відповіді на запит від броварських податківців.

ЧОМУ ХОВАЛИ ДОГОВІР?

Коли автор отримав від регіонального відділення ФДМУ копію договору про оренду ВКФ «Рутою» приміщення у Броварській ОДПІ ГУ ДФС України у Київській області, а також акти приймання-передавання орендованого майна, стало зрозуміло, чому ці документи приховували.

Справа в тому, що договір оренди почався дійсно у 2009 році, але закінчився він 31 грудня 2014 року, хоча ще у 2015-му районна податкова стверджувала, що «Рута» орендує у них приміщення.

ruta9

Ось перша і остання сторінка договору, а також акт приймання-передавання орендованого майна, згідно з яким, «Рута» заборгувала за оренду.

ruta10

ruta11

ruta12

ruta13

А це – документ, де «Руті» визначено розмір орендної ставки за оренду приміщення у Броварській ОДПІ – 193,08 грн.

ruta14

Оскільки автор на власні очі пересвідчився, що станом на червень 2016 року ВКФ «Рута» ще здійснювала свою діяльність у приміщенні Броварській ОДПІ, можна говорити, що це відбувалося без відповідного договору про оренду, а чисто на «вказівці зверху». Тобто, вже навіть тих «копійок», які «Рута» платила за оренду раніше, до бюджету не надходило.

Також вже точно можна говорити про відверту брехню з боку Броварської ОДПІ, яка у листопаді 2015 року зазначала, що ВКФ «Рута» орендує у них приміщення на основі саме цього договору від 2009 року, хоча документ втратив чинність ще у 2014-му році.

РЕГІОНАЛЬНІ РІЗНОВИДИ «РУТИ»

Під час розслідування з’ясувалося, що фірм «Рут», які присмокталися до податкових, насправді є кілька.

Про взаємозв’язок між ними ми не беремося стверджувати, оскільки юридично це різні фірми. Однак наведемо факти того, що теоретично вони можуть бути родичками, оскільки мають багато однакових рис.

Так, у процесі розслідування автор перевіряв наявність магазинів канцтоварів «Рути» у кількох районних податкових Київської області. Під час перевірки стало відомо, що у приміщенні Васильківської ОДПІ ГУ ДФС України у Київській області теж здійснює аналогічну діяльність ВКФ «Рута».

В результаті з’ясувалося, що є броварська ВКФ «Рута», яка знаходилась у приміщенні Броварської ОДПІ і має аналогічну юридичну адресу, а є васильківська ВКФ «Рута», яка теж працювала у приміщенні Васильківської ОДПІ та має юридичну адресу таку ж саму, як і васильківські податківці.

Причому, васильківська «Рута» за даними Уoucontrol.com.ua, міняла свою юридичну адресу точнісінько так само у 2012 році, як і її свого часу змінювала Васильківська ОДПІ з вул. Грушевського, 17А на вул. Декабристів, 45.

ruta15

Щоб перевірити цю інформацію і отримати офіційне підтвердження, до Києво-Святошинської ОДПІ ГУ ДФС України у Київській області (з 1 липня 2016 року Васильківська ОДПІ стала Васильківським відділенням Києво-Святошинської ОДПІ – авт.) було надіслано запит із проханням надіслати копію договору між васильківськими податківцями та підприємцями від податківців – ВКФ «Рута». Але там відповіли, що жодних договорів про оренду приміщення не підписували.

ruta16

Отже, на яких підставах ВКФ «Рута» займала приміщення у Васильківській, також зрозуміло. Бо виходить так, що договорів не було, а в контактних даних васильківських районних податківців зазначалась і ВКФ «Рута», і навіть її телефон.

ruta17

Згідно з даними Уoucontrol.com.ua, ВКФ «Рута» (ЄДРПОУ 30483628), засновником цієї «Рути» є Вікторія Миколаївна Григор’єва. При цьому, КВЕДи броварської і васильківської «Рут» майже збігаються.

ruta18

«РУТА» МОЖЕ ВСЕ, ЩО ЗАВГОДНО

ruta19

Будівля Університету державної фіскальної служби України в Ірпені

Під час розслідування з відкритих джерел стало відомо, що ВКФ «Рута» здійснювала організацію харчування у приміщенні Університету державної фіскальної служби в Ірпені Київської області. При цьому, офіційна відповідь ВНЗ на запит – університет не укладав із «Рутою» жодних документів про оренду і організацію харчування для студентів.

Один із працівників університету, з яким вдалося поспілкуватися під час проведення розслідування, але який відмовився, щоб його прізвище було оприлюднене, оскільки «він ще хоче працювати в освітньому закладі», розповів деякі подробиці оренди «Рутою» усіх приміщень кафе та їдалень в університету, а також надав деякі документи, що підтверджують присутність «Рути» в приміщенні закладу.

Отже, за словами джерела, «Рута» займала всі приміщення (6 кафе + їдальня – авт.) громадського харчування в Університеті ДФС без жодних договорів, а відтак, і без сплати жодної копійки за оренду. «Заїхала» в ВНЗ фірма у квітні 2014 року, а «виїхала за одну ніч» 20 квітня 2015 року, бо нове керівництво наполягало, а фірма «не захотіла оформлюватися офіційно», каже джерело.

Дозвіл працювати «Руті» у приміщенні університету свого часу надала в. о. ректора Леся Савченко, яка завізувала лист ВКФ «Рути» з проханням надавати послуги з громадського харчування для студентів та викладачів університету.

Співрозмовник також надав копії акту Фінансової інспекції, яка встановила, що ВКФ «Рута» незаконно займала приміщення податкового університету, безоплатно користувалася водою, теплом і світлом університету, натомість, заробляла собі гроші на харчуванні студентів.

ruta20

«В результаті відсутності укладеного з ВКФ «Рута» зговору (так в оригіналі. Ред) оренди на приміщення університету, за період з 02 вересня 2014 року по 31 березня 2015 року, університетом та державним бюджетом недоотримано доходів на загальну суму 228 180,50 грн», – йдеться у тексті звіту Фініспекції.

ruta21

Причому, «Рута» була не єдиною фірмою, яка використовувала приміщення університету без договорів. Були й інші особи, зокрема, відділення №14 ПАТ «Златобанку» і ФОП Пацьорна (салон краси «Академія»), які не платили за оренду. Ось частина висновку Фінінспекції, де зазначається про збитки від такої діяльності – 298 849,78 грн. При цьому, керівниками університету пояснень не надано і станом на момент завершення ревізії порушення не відшкодовано.

ruta22

І насамкінець, у січні цього року Національний університет державної податкової служби України звернувся до господарського суду Київської області з позовом № 126/01-12 від 19.01.2016 року до відповідача виробничо-комерційної фірми «Рута» (м. Бровари, вул. Київська,286, код ЄДРПОУ 30356299), в якому просив суд стягнути 410 558,90 грн. боргу за оренду та відшкодування комунальних послуг та витрати по сплаті судового збору. Однак суд ухвалив повернути заявнику позовну заяву.

ЩО СПІЛЬНОГО МІЖ БРОВАРСЬКОЮ «РУТОЮ» І ЛЕКСУСОМ НАСІРОВА?

ruta23

У листопаді 2015 року журналісти програми «Схеми» спіймали главу фіскальної служби Романа Насірова на користуванні Лексусами, що були куплені його попередником Олександром Клименком на «свою прокладку». Мова йшла про купівлю Лексусів дочірнім підприємством «Рута» броварського ВКФ «Рута», засновниками якої є три профспілки працівників ДФС.

За інформацією «Схем», дочірнє підприємство ВКФ «Рута» у розпал Революції Гідності купило три шестисоті Лексуси і передало їх у безоплатне користування ДФС. Вартість кожного авто – 1 мільйон 384 тисячі гривень. Джерела у ДФС розповіли, що це зробили за вказівкою Олександра Клименка для використання керівництвом Міністерства доходів і зборів.

«Революція перемогла, Клименко втік, а цими автівками тепер їздять Роман Насіров, Костянтин Лікарчук», – повідомляли «Схеми» і додавали: «Однак посадовці ДФС могли завбачливо перестрахуватися – символічно уклавши договори оренди автомобілів із «Рутою» кожен окремо – як фізичні особи…»

У вересні цього року в рамках розслідування до ДФС було надіслано офіційний запит про доступ до публічної інформації з проханням надати інформацію про автомобілі, які на даний час використовує керівництво ДФС для пересування у робочий час. У відповіді фіскали зазначили, що не скажуть, бо це не публічна інформація, вона ніде спеціально не зафіксована, як того вимагає закон.

ruta24

Водночас 18 листопада цього року журналіст і ведучий програми «Гроші» Олександр Дубинський на своїй сторінці у Фейсбук написав, що керівника Державної фіскальної служби Романа Насірова знову піймали на заарештованому автомобілі Лексус із підробленими номерами.

Згодом, продовжив Дубинський, машини спробував використовувати Білоус, однак юристи Клименка домоглися їхнього арешту через суд.

«Але тут прийшов Насіров, наплював на арешт і почав машини використовувати для своїх потреб. А щоб ніхто не пред’явив йому їзду на заарештованих автомобілях – просто перевісив на них номери з лівих «тачок», – написав журналіст.

ruta25

Водночас, як ми перевірили, згідно з електронною декларацією Романа Насірова за 2015 рік, Насіров дійсно особисто орендував у ВФК «Рута» Лексус LS 600 2013 року випуску, але як фізична особа. Власне, сталося те, про що попереджали юристи ще у розслідуванні програми «Схеми» – «посадовці ДФС могли завбачливо перестрахуватися – символічно уклавши договори оренди автомобілів із «Рутою» кожен окремо – як фізичні особи».

ruta26

Як стало відомо з низки судових рішень, свого часу кошти у розмірі 4 200 000 грн. на придбання шестисотих Лексусів ДП «Руті» надала фізична особа як фінансову допомогу. А потім стала вимагати повернути гроші достроково.

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 03.06.2015 було забезпечено позов у справі № 757/13884/14-ц за позовом ОСОБА_1 до ДП «Рута» про стягнення заборгованості за договором шляхом накладення арешту на майно, що належало відповідачу у вигляді трьох автомобілів марки Lexus LS 600 L, 2013 року випуску із забороною їх експлуатації та вилученням транспортних засобів з передачею на тимчасове зберігання Державній автомобільній інспекції МВС України. Однак всупереч наявному судовому рішенню щодо вжиття заходів забезпечення позову, 13.06.2014 ДП «Рута» здійснило відчуження вказаних транспортних засобів на користь ВКФ «Рута».

В результаті, згідно з рішенням Печерського суду Києва у справі № 757/10722/15-ц від 5 листопада 2015 року за позовом Особи_1, яка надавала свого часу ДП «Рута» кошти на придбання цих Лексусів, було визнано недійсним договір, укладений 12 червня 2014 р. між Дочірнім підприємством «Рута» (ЄДРПОУ 38975194) та Виробничо-комерційною фірмою «Рута» (ЄДРПОУ 30356299) щодо продажу трьох автомобілів Lexus LS 600 HL, 2013 року випуску, чорного кольору.

ВИДИШ? ВИДИБОРЕЦЬ!

Людина, яка стоїть за «Рутою», так само «невидима», як і сама фірма. Але це зовсім не означає, що її немає.

За словами інформованого джерела, який розповів про бездоговірну роботу «Рути» в університеті, але забажав залишитися неназваним, де-юре засновниками ВКФ «Рути» є податкові профспілки, а де-факто нею одноосібно керує Андрій Петрович Видиборець. Як зазначив співрозмовник, це колишній головний бухгалтер О.Клименка, довірена особа В.Хомутинника і нині радник Р.Насірова.

«Я би навіть додав, що Видиборець – це так би мовити «смотрящий» за Насіровим від Хомутинника», – зазначив співрозмовник.

Офіційно Видиборця звільнили у жовтні 2015 року з посади директора Департаменту внутрішнього аудиту і контролю ДФС, він не пройшов люстрацію.

Одначе нині, за словами джерела, він є радником голови ДФС Романа Насірова, якого для загалу не афішують. Видиборець має особистий кабінет на 4-му поверсі у будівлі ДФС. Також, за словами нашого співрозмовника, він сам не раз зустрічав і Видиборця, і директорку ВКФ «Рута» Ірину Богдан у будівлі ДФС на Львівській площі,8.

До слова, у  Насірова вже запитували, чи є Видиборець його радником чи помічником після звільнення, одначе голова ДФС уник прямої відповіді. Так, торік користувач «Доступу до правди» надсилав офіційний запит до ДФС з проханням надати інформацію, чи призначено Видиборця Андрія Петровича радником голови ДФС України у штаті чи на громадських засадах, чи, можливо, його призначено помічником голови ДФС? На що отримав відповідь, що «у трудових відносинах» ДФС і Видиборець не перебувають.

ruta27

ruta28

Між тим, і «Рута», і Видиборець, анахронізми старої системи, які продовжують триматися на плаву, вкотре підтверджують, що схеми лишаються, лише їх очільники змінюються.

Валентина Новицька, nikorupciji.org

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ