Человек не терпит насилия!

Анатолій Матіос: Плани — арешт більше двох тисяч членів злочинної організації, які перебувають тут

Заступник генерального прокурора – головний військовий прокурор Анатолій Матіос у програмі “Погляд” на “5 каналі” розповів, що знайшли у у бухгалтерії “бурштинокопачів”, розмір хабарів правоохоронцям і чиновникам, який вигляд мають економічні оборудки та чому військова прокуратура береться за антикорупційні справи

НА ОДНОМУ З ОБШУКІВ СЛІДЧУ ОПЕРАТИВНУ ГРУПУ – 15 ЧОЛОВІК – ОТОЧИЛИ ЗБУНТОВАНІ ТАК ЗВАНІ “КОПАЧІ” В КІЛЬКОСТІ 300 ЧОЛОВІК

– Очевидно, почнемо з резонансної спецоперації, яка відбулася в понеділок і стала новою віхою у бурштиновій справі – досить таки знаковою віхою. П’ять затриманих організаторів, 123 обшуки – це те, що відомо, можливо, вже більше, ви далі розкажете. Це була спільна спецоперація СБУ, ГПУ, МВС – трималася в таємниці, і понад 300 оперативників були задіяні. Взагалі, коли слухала брифінги, то склалося враження, що це чимось було схоже на блискавичну операцію, яка була проведена СБУ – такий собі антисепарський купол на Одещині минулого року. В чомусь, здалося, що схоже, напевне, в тому, що справді не було витоків. Як вдалося?

– Зробили по закону. Спонтанного нічого не було. Це кропітка робота – декілька місяців уже на стадії документування засобами кримінального провадження, коли працювали слідчі, брали негласні розшукові дії. До того кропітка робота підрозділів захисту економіки Національної поліції та управління “К” Служби безпеки, які оперативними засобами надали нам інформаційні матеріали для того, щоб ми визначили, є перспективи чи немає, і почали кропітко рухатися. Ми не знали, хто стане основними фігурантами справи. Це викристалізувалося буквально за кілька днів до реалізації, оскільки нами законним шляхом була отримана бухгалтерія цих рабовласників, які люд Полісся як кріпаків використовували для підпитки свого корупційного даху. Можу зараз уже сказати глядачам і вам, що на теперішній час Голосіївським судом міста Києва, за участю працівників військової прокуратури, слідчих і прокурорів, арештовані три учасники і організатори злочинної організації. Це заступник прокурора області з арештом і правом застави в 9,5 мільйонів гривень, і два інші його співучасники, активні керівники тих чи інших сегментів цієї злочинної організації, з арештом на два місяці з правом внесення застави по 5 мільйонів гривень – це абсолютно достатньо. Розгляд двох інших затриманих продовжується, і буде, напевно, пізно ввечері рішення по них.

– Вже сьогодні буде, зважаючи на терміни…

– Однозначно, сьогодні. Він розпочався і просто йде сам процес.

– Андрій Боровик – це заступник прокурора області, і тільки його ім’я оприлюднено серед тих п’яти фігурантів, про яких говориться. Чому так?

– Я не оприлюднював жодного прізвища. Якщо є повноваження на те тих, хто це оприлюднював, значить це їх відповідальність. Це не є таємницею, оскільки, по-моєму, давно ми не пам’ятаємо затриманого прокурора області, тим більше, за статтею “створення злочинної організації”. Це знакове явище, і я вдячний співробітникам СБУ і насамперед Національної поліції, які зробили титанічні зусилля для того, щоб ця операція вдалася. Хочу сказати, що не все так просто відбулося. На одному з обшуків слідчу оперативну групу – 15 чоловік – оточили збунтовані так звані “копачі” в кількості 300 чоловік. Нам ледь вдалося не допустити самосуду. Відповідні процесуальні дії ми закінчили, але це не так легко, як у білих рукавичках досліджувати ті чи інші економічні злочини.

ЕФІРНУ ВЕРСІЮ ІНТЕРВ’Ю ДИВІТЬСЯ ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ ⟩⟩⟩

ЯКЩО НАША ДЕРЖАВА НЕ МОЖЕ СПРАВИТИСЯ В ОКРЕМО ВЗЯТІЙ ОБЛАСТІ ЧИ РЕГІОНІ ПОЛІССЯ З “ВОЛЬНИЦЯМИ”, ТО ПОТРІБНО “СУШИТИ ВЕСЛА” І РОЗПИСАТИСЯ, ЩО В НАС АВТОНОМІЯ

– Що значить “самосуду”? Не давали заарештувати чи навпаки були обурені?

– Не давали провести процесуальну дію – це обшук в одному з помешкань. Приїхали і сказали, що “тут наша вольниця”. Якщо наша держава не може справитися в окремо взятій області чи регіоні Полісся з “вольницями”, то потрібно “сушити весла” і розписатися, що в нас автономія.

– Щодо заступника прокурора області Андрія Боровика прокуратура вимагала заставу у 10 мільйонів, дали 9,5 – це суттєво?

– Не знаю, наскільки, згідно його статків, це суттєво чи несуттєво, але ми виходили з тих ризиків, які передбачені Кодексом – наявність майна, наявність коштів, можливість впливу на свідків або уникнення розслідування, тобто переховування від слідства. Суд прийняв законне рішення, я так рахую, оскільки навіть при зменшенні суми застави на 500 тисяч все-таки погодився з аргументами військових прокурорів про те, що є всі підстави застосовувати таку заставу. Основним мірилом визначення сум для цих людей була отримана завдяки складній оперативній комбінації бухгалтерія цієї злочинної організації, де в кожному рядочку щоденно виписувалося, скільки помп виїхало, яка група “кріпаків” – вибачте, що порівнюю таких людей – працює. Скільки йде Службі безпеки, скільки йде заступнику прокурора області, скільки йде працівникам міліції, скільки йде органам державного місцевого самоврядування. Там страшна павутина і клубок. Я не знаю тільки одне – чому до сьогоднішнього часу уповноважені антикорупційні монополісти не відвідали Житомирщину, Рівненщину і сусідню область, Волинську, де просто екологічна катастрофа і фактично повне “кріпацтво” корупціонерів над простими людьми, які повинні виживати.

– “Антикорупційними монополістами”, я так розумію, ви Національне антикорупційне бюро вважаєте, правда?

– Ну так, вони по закону – виключні антикорупційні монополісти.

– Ми до цього повернемося обов’язково, тому що заяви, досить різкі, з обох боків. Але перед тим я з’ясую ще один момент. Четверо були затримані в ході спецоперації, четверо організаторів. П’ятий був затриманий у Києві, після того як намагався облаштувати філію цієї злочинної організації безпосередньо в столиці. Що означає філія? І хто, і що з тими, з ким він домовлявся? Вони затримані чи вони були підставними особами?

– Ви знаєте, це тільки в комп’ютерних іграх можна натиснути кнопку і отримати миттєвий результат у вигляді якоїсь інсталяції. Йде слідство. Дійсно, уже була заключена ним угода про створення філії, визначені кошти, визначені механізми абсорбації і можливого транспортування викраденого, отриманого як хабарі каміння бурштину за межі території України авіаційним транспортом. Більше не скажу.

БЕЗ ПРАВООХОРОНЦІВ НА РІВНЕНЩИНІ ЖОДНА ПОМПА НЕ ВИЇЖДЖАЄ, ОСКІЛЬКИ МОМЕНТАЛЬНО З’ЯВЛЯЛИСЯ КОРУМПОВАНІ ПРАЦІВНИКИ МІЛІЦІЇ АБО ЇХНІ ТАК ЗВАНІ “ГРОМАДСЬКІ” ПОМІЧНИКИ І ВЧИНЯЛИ АБО САМОСУД, АБО РЕЄСТРУВАЛИ ВІДПОВІДНІ КРИМІНАЛЬНІ ПРОВАДЖЕННЯ

– Люди, з якими була укладена угода, вони затримані, вони в розробці? Чи ще якісь варіанти?

– Ви знаєте, у нас усі економічні оборудки мають досить легальний вигляд. Будемо досліджувати. Основне завдання було в межах чинного закону, в межах 72 годин, оголосити підозри, звернутися до суду, отримати запобіжні заходи відносно організаторів. Всі інші – повірте, розслідування цієї справи займе не один місяць, якщо не сказати, до року. Оскільки та плахта, де були намальовані всі схеми, її показував міністр внутрішніх справ, не деталізуючи, вона передбачає шалений комплекс роботи, як від простих людей, так і по всьому ланцюжку. Без правоохоронців на Рівненщині жодна помпа не виїжджає, оскільки моментально з’являлися корумповані працівники міліції або їхні так звані “громадські” помічники і вчиняли або самосуд, або реєстрували відповідні кримінальні провадження за 240 статтею, яка передбачає нетяжкі види покарання, але позбавляла основного інструменту видобутку бурштину. Це локальний, тільки у кількох районах Рівненської області. Рівненська область пронизана метастазами. Треба це легалізувати.

– Але не тільки Рівненська, там і Житомирщина, і Волинь.

– Або десантувати всі державні органи для наведення порядку. Насамперед з тими, хто “кришує”, і хто отримує хабарі. Загальна сума, тільки нами встановлена у процесі досудового розслідування і при затриманні, отриманих хабарів оцією п’ятіркою – мільйон триста тисяч доларів.

– І це тільки верхівка айсбергу. Обшуки тривають, 32 підозрюваних – це те, що було відомо у відкритому просторі, от станом на цю мить. Можливо, оновите інформацію. Якого рівня підозрювані і що було виявлено під час обшуків?

– Пані Яно, я розумію, суспільство нарешті почуло і позитив. Але, повірте мені, я до цього категорично ставлюся – розслідування кримінальних проваджень в онлайн, тим більше у студії, не відбувається. Все, що озвучено, озвучено рівно в той спосіб і в тій кількості, яка потребувала для того, щоб було зрозуміло, що відбулося. Це рутинна справа, кожен робить свою роботу. Ви ж до передачі теж готуєтеся, готуєте питання? Я їх не знаю.

ЗАЙДІТЬ ДО ЛЮБОЇ ЛЮДИНИ НА ВУЛИЦІ І ЗАПИТАЙТЕ, ЧОМУ ВОНА НЕ СТОЇТЬ В ЧЕРЗІ ДО САП, ЩО З НЕЇ КОЖЕН ДЕНЬ БЕРУТЬ ХАБАРІ – АБО НЕ ВІРЯТЬ, АБО НЕ ХОЧУТЬ

– Безумовно. Хто і що робить, і наскільки свою роботу – тут якраз повернемося до тих, кого ви назвали “антикорупційними монополістами” – Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура.

– Ну по закону воно так.

– Назар Холодницький буквально вчора сказав: мовляв, приміром, військова прокуратура береться за справи, підслідність яких зовсім не їхня. Через деякий час приносять нам ті справи, кажуть: “Це ж ваше – займайтесь”. Досить різко говорив. Відповісте?

– Ну молодість, вона завжди екзальтована, особливо коли напомажена. Я би своїм молодим колегам порадив трошки враховувати реалії країни, яка перебуває вже поспіль два роки у війні і невідомо коли це закінчиться. Час на пусті гасла, теорії, вічні скиглення про те, що чогось не вистачає, чогось нам добавте – вже немає. Оскільки внутрішній ворог, який поїдає нашу державу – це відсутність єдності нації, це сепаратистські рухи, це занадто екзальтовані окремі політики з досить сумнівним минулим. Вони нас виметуть і не буде вже що кому і після кого підмітати. Ну взагалі, ми робимо все для того, щоб допомогти нашим молодим колегам, які ще тільки в теорії пізнають ті чи інші ази оперативно-розшукової і слідчої роботи. Ми це робимо на практиці. Нам не зазорно зайти в поліське село і стояти напроти 300 чоловік. Для цього нам не потрібні ні білі рукавички, ні окремо взяті шкарпетки. А антикорупційні монополісти, хочете чи не хочете, але вони асенізатори. Вони повинні кожен день без білих рукавичок заходити і вигрібати гній з трупів корупції на всій території держави, а не тільки елітної, не тільки в білих рукавичках. Зайдіть до любої людини на вулиці і запитайте, чому вона не стоїть в черзі до САП, що з неї кожен день беруть хабарі – або не вірять, або не хочуть. Я хочу сказати одне, що українське життя і реалії – це не окремо взяті хештеги, як модно зараз говорити такими популярними словами. Коли немає власного глузду і вмінь, то жоден іноземний кейс не допоможе. Тільки українець знає як жити в Україні. А коли ти сповідуєш ідеологію повної так званої “незалежності” від материнської структури, і дозволяє собі мій колега розповідати якісь повчальні речі, я думаю, що в них будуть можливості проявити себе при першому вироку. Їх ще не було.

– Генпрокуратура – це материнська структура НАБУ?

– Звичайно, антикорупційний прокурор – це є материнська… Ми не говоримо про НАБУ, ми говоримо про мого колегу, який був вчора тут.

ЯКЩО ХТОСЬ ХОЧЕ НІВЕЛЮВАТИ РОБОТУ ГЕНЕРАЛЬНОГО ПРОКУРОРА, ТО ВІН, НАПЕВНО, ПОГАНО ВМІЄ ЧИТАТИ АБО ЗАНАДТО ПІДНІССЯ У НЕБЕСА

– Про Антикорупційну і Спеціальну антикорупційну прокуратуру? Зрозуміло.

– Так. Він заступник генпрокурора, як і я.

– Зараз “бурштинову справу” військова прокуратура веде чи?..

– За рішенням генерального прокурора, який є вершиною прокурорських повноважень, це розслідування було доручене нам. Якщо я би оскаржував – я не вбачав у цьому підстав до оскарження, оскільки при надходженні відповідних заяв слідчий зобов’язаний невідкладно вже зареєструвати провадження і приступити до першопочаткових слідчих дій, поки прокурор не визначить підслідність. Генеральний прокурор визначив підслідність за нами. Якщо хтось хоче нівелювати роботу генерального прокурора, то він, напевно, погано вміє читати або занадто піднісся у небеса.

– Ну що ж, я думаю, що обмін, так би мовити, позиціями відбувся. Далі до подій вже сьогоднішнього дня. Зброю виявлено у місці дислокації полку МВС “Дніпро-1” у Дніпропетровській області. Генпрокуратура вважає, що вона була призначена для переправлення до Києва. Таку інформацію чуємо від безпосередньо ГПУ. У полку це спростовують, більше того, фотографії, які надаються як докази, називають фейковими. Прокоментуйте.

– Я не уповноважений, не володію ситуацією, оскільки сьогодні досить мав багато клопотів. Нам вдалося сьогодні відстояти апеляцію по співучаснику злочину організації – Кошелю. Апеляційний суд залишив заставу 200 мільйонів і арешт його в силі. Крім того в нас є “бурштинові” прокурори, і те, що роблять інші структурні підрозділи Генеральної прокуратури, напевно, обізнані – я не можу в цьому сумніватися. Генеральний прокурор. Я думаю, що є уповноважені служби, які зможуть детальніше прокоментувати. Я не готовий коментувати того, чого навіть не встиг побачити у ЗМІ.

КРІМ КОШЕЛЯ, ГРУПИ КУРЧЕНКА, МИ РОЗСЛІДУЄМО СПРАВУ ПО КЛИМЕНКУ

– Кошель – це справа Курченка і не тільки, а й суміжних з ним людей ще часів Януковича. Справа Курченка – це військовий прокурор Костянтин Кулик, до якого завітало Національне антикорупційне бюро, разом із підозрою завітали. Костянтин Кулик при цьому чомусь не хотів за неї розписатися, забарикадувався в квартирі. На допити, кажуть у НАБУ, не ходить. І станом на сьогодні він відсторонений на два місяці. Ну розкажіть, як ви все це бачите?

– Що саме?

– Ці всі процеси, зокрема чому не захотів отримати підозру, чому не ходить на допити? Військовий прокурор – це ваша структура, структура військової прокуратури.

– Так, всі допити, на які викликався Кулик протягом шести останніх місяців розслідування, яке проводило НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура, шість місяців проводили, з грудня, почали відбуватися один в один у той день виклики відбувалися, коли в нас відбувалося затримання. За моїм листом і за листами генерального прокурора України відповідні клопотання про перенесення на тиждень будь-яких процесуальних дій у зв’язку з необхідністю затримання членів злочинної організації, які перебували в Україні, а не за межами, залишилися без будь-якої уваги. Я не хочу проводити паралелі, взагалі не вірю в конспірології, але я знаю, наскільки важко було сьогодні вночі готувати нового прокурора в цьому провадженні, щоб відстояти апеляцію по Кошелю. Ми справилися, ми справимося і з усім іншим. Яку позицію займає людина, яку підозрюють – це її власне право вибору, гарантоване Конституцією. Я не був присутній при процесуальних діях за участю мого підлеглого Кулика, який, до речі, погоджений на призначення Верховним Головнокомандувачем країни, як я, як заступник генерального прокурора. Всі військові – це люди військові, вони підпорядковані Верховному Головнокомандувачу. Єдині прокурори, яких погоджує Президент держави – це є військові прокурори. Тому я ратую тільки за найшвидший судовий розгляд, який поставить розділ, де поділиться суспільство: винен, не винен. Я не хочу судити, безгрішних людей немає, я суджу за діями, а не за словами. Буде рішення суду – ми його сприймемо таким, яким воно є. Але набагато важливіше зараз, пані Яно, хочу зараз особливо наголосити, набагато важливіше зараз, при перебуванні в Україні членів злочинної організації, які своїми власними руками допомогли збагатитися і обікрасти цю державу тим, що вже за кордоном – їх потрібно притягнути до відповідальності, бо не буде кому “підмітати” восени, коли народ запитає: “Ви ж що робили два чи три роки? Чому так?” А черговість чи нечерговість – це білі рукавички. Мільярди, які вкрав Кошель, ми його підозрюємо і вся група, вони значні. Я вам більше скажу: крім Кошеля, групи Курченка, ми розслідуємо справу по Клименку. Це не моє було рішення. Рішення про призначення групи прокурорів виносив і підписував постанову виключно генеральний прокурор, у тому числі відносно Кулика – це не моє рішення. Розслідування, передача про розслідування саме військовій прокуратурі, напевно, самій “недієздатній” і абсурдно “неспроможній” структурі, було прийнято. Ми “неспроможно” робимо те, що робимо. Крім того, я вам хочу сказати, що ті плани, які є – а це арешт більше двох тисяч людей, перебуваючих тут, які є членами злочинної організації. Я не буду розкривати всі карти, але, я думаю, якщо нам буде потребуватися допомога 500 вишколених детективів НАБУ, ми звернемося обов’язково за допомогою. Бо дві тисячі арештантів чи підозрюваних 15 військових прокурорів, навіть при всій нефаховості “підмітайлів”, ми не зможемо організувати і зробити.

x74983.jpg.pagespeed.ic.4Z rtk Te2

ГЕНЕРАЛЬНИЙ ПРОКУРОР ДЕЩО НЕПРАВИЛЬНО ВИСЛОВИВСЯ, Я В ЦЬОМУ ГЛИБОКО ПЕРЕКОНАНИЙ. НАПЕВНО, ПРОСТО ПРИЙШЛОСЯ “З КОЛІС”, ЯК КАЖУТЬ, ВТРУЧАТИСЯ В СИТУАЦІЮ

– Очевидно, зачепила вас дуже позиція зокрема керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури.

– Мене нічого не зачіпляє, я не люблю слова, я люблю дії.

– Щодо дій, до речі. У вихідні Печерський суд дуже “штормило”, тому що там приймалося рішення щодо Валентина Лихоліта, екс-начальника штабу батальйону “Айдар”, відомого як “Батя”. Був затриманий військовою прокуратурою, інкримінуються йому карні злочини. Сам Лихоліт у свою чергу звинувачує Головну військову прокуратуру у тому, що вони “вибивають” свої свідчення. Ну а генпрокурору довелося, так би мовити, “гасити пожежу” наступною цитатою: “Слідство проведене не повністю. Запобіжний захід Лихоліту має бути змінено”. Чому “пожежа” виникла взагалі?

– Я не коментую політичні оцінки процесуальних дій. Генеральний прокурор дещо неправильно висловився, я в цьому глибоко переконаний. Напевно, просто прийшлося “з коліс”, як кажуть, втручатися в ситуацію. Я глибоко переконаний, що арештований “Рубіж”, він же учасник бойових дій, активний учасник батальйону “Айдар” з позивним “Рубіж”, який був арештований у суботу Печерським судом і апеляція якого буде розглядатися в найближчий понеділок, так само отримає захист і позицію генерального прокурора, як це відбулося в суботу – всупереч усім нормам процесуального права.

– Чим завершиться ця історія?

– Вона завершиться тим, чим написано на небесах, і Кодексом – ми будемо відстоювати позицію Кодексом. Повірте мені, я є абсолютно притомна людина, я знаю одне, що святість людського життя – це є насамперед перед будь-якими політичними чи світоглядними речами. Не хочу озвучувати, але інкриміновані і записані в підозрі “Рубежу” і Лихоліту епізоди злочинної діяльності зафіксовані іншими підозрюваними, які вони давали на інших судових слуханнях, де є вироки. Вироки по цих епізодах складають 12 років тюрми, особливо тяжкі злочини. Крім того, ми півтора року охороняємо свідків, які єдині спромоглися не побоятися дати свідчення. Я дуже радий за громадську підтримку невідомої кількості людей з Донбасу, які перевернули всю Україну і поставили її на юридичне дно саме в суботу – я не сприймаю це. Я готовий це сказати публічно, я це зараз роблю. Завтра готовий, не погоджуючись з будь-якою опозицією, прийняти відповідне рішення. Я не буду потурати беззаконню.

– Будемо стежити за розвитком подій. Відповідно, наостанок питання, так би мовити, уже більш глобальне. Ті заяви, які ми почули і вчора, і сьогодні у відповідь, ну і дії власне, які відбуваються, вони дедалі більше вказують на дуже суттєві й гострі протиріччя між різними органами прокуратури – і Генпрокуратура, і військова прокуратура, і НАБУ, і САП. Чим далі, тим гостріше заяви і взаємні звинувачення. Які наслідки можуть бути?

– Ні, ну той, хто багато говорить, він, напевно, і виговориться колись – це процес навчання. Вони вчаться, ми їм готові допомагати. Ну а взагалі, вертаючись до медичного діагнозу моїх візаві, я би хотів сказати так: не потрібно багато говорити, а просто піти і вирізати гланди. І не бігти до проктолога і не питатися де ці гланди знаходяться – це єдине я можу сказати.

– Про медичні діагнози уточніть, будь ласка, що мається на увазі, якщо раптом глядачі не зрозуміли.

– Ну я вжив медичну термінологію, це з медичної практично складової.

Яна Конотоп, “5 канал”

 

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

18 ответов

  1. говорит то хорошо,но как всегда действовать не дадут.Система она и в Африке система.Скажем правду,дети элиты понимая что им ничего за это не будет.в пьяном виде летают по оживленным улицам и употребляют открыто наркоту.Их родичи зная что за взятку или отжим чужого имущества им тоже ничего не будет,занимаются беспределом в открытую.Чиновники воровали при советском союзе,и сегодня вместе с дикой толпой проклиная коммунистов воруют также много и беспардонно.Генеральный прокуратор открыто сказал что трогать прокуратуре нельзя воинов из АТО за любые совершенные ими преступления. А что теперь делать военной прокуратуре,чем заниматься,когда для того чтобы стать чиновником надо получить отметку что был ав АТО,т.е. вся страна была раньше афганцами,потом чернобыльцами, а теперь будут участниками АТО.

  2. так было всегда,например институты международных отношений оканчивали дети и внуки партийно-политической элиты страны,работу за кордоном они же и получали.дети и внуки крестьян были всегда быдлом и тягловой силой общества.даже там за кордоном горшки из-под иностранцев выносили и посуду в дешевых кафешках мыли.Так и здесь.Отвечали и отвечать будут ”стрелочники”.

  3. Жили по соседству гончар и инженер. У гончара рождаются дети и становятся гончарами в .. поколении,а у инженера инженерами.Думает гончар,а вдруг инженер как то иначе чем я делает детей, и решил подсмотреть процесс. Инженер в тот день поставил жену раком.Пришёл гончар домой,поставил свою жену в позу, засадил в ОЧКО(бо другой дыры в этой позе не знал),вынул, а там ОПЯТЬ ГЛИНА!!!

  4. На хрена это НАБУ вообще создавали? Высокооплачиваемые бездельники с непомерным гонором. Ни собственной информации ни своих разработок и так и норовят к чужим результатам присосаться. Так еще и наглость имеют возмущаться, что их в долю не взяли. Не могут сами работать, пусть за другими хвосты заносят. Да и сама идея сделать монополию на борьбу с коррупцией очень сомнительна. Конкуренция должна быть. Тогда и результат будет и сразу понятно будет кто этот результат дает. Зря на Матиоса и Грицака “наезжают”. Военная прокуратура и СБУ сейчас очень реальные показатели выдают. И без носков по 400 гривень обходятся. Чем держать абсолютно бесполезное НАБУ, лучше полномочия “К” расширить и зарплату в СБУ прибавить.

  5. А что ж о хероях типа Семенченка (он же Гришин)ни слова. На них негде ставить печати, спекулируют на крови, а вы закрываете дела. Так проявите волю, покажите, что смелый прокурор, раскройте обществу, что за мразь сидит под куполом.

  6. Очень дельное предложение-конкуренция должна быть.И второе.Почему все конкурирующие так долго наблюдали за тем, как воруют янтарь, при чем -открыто- и ничего не делали? С кого-то должны спросить.Неужели не было оперативной информации? А участковые неужели ничего не наблюдали? Эй, руководители, разберитесь, откуда взялась ОПГ в составе 2 тысяч человек. Так вы все проспите Царство небесное.

  7. Малоподвальному на заметку , а не “К” шники создали и контролировали Онищенковскую схему?

  8. Правильно-должна быть конкуренция, без нее мозги усохнут.
    И второе-неужели не было никакой оперативной информации о существовании ОПГ из 2 тысяч человек? Это что-то из области фантастики. Эй, руководители, разберитесь в своих хозяйствах, кто не видел или не хотел видеть, как долго и открыто воровали янтарь. Странно, что еще не построили подземный туннель для перевозки его за границу, как когда-то сделали в другой области для переправки сигарет. А участковые не видели или не хотели? Чудеса, плакать хочется. И теперь не стыдно так радоваться заместителю Генерального прокурора от всего этого ужаса?

  9. Скільки цих євреїв, як Матіоси, будуть представляти Україну та такий великий народ….

  10. не получилось из петра алексеевича робеспьера.

    хотя- кто знает,концовка может быть одинаковой.

    петр алексеевич,кабаки и друзья доведут до цугундера.

    матиосы есть,конституция есть,УК есть.

    но вот в чём ебанутость ситуации,

    “своим- всё,добробатам- закон”.

    нет равенства перед законом,а значит нет уважения к матиусам.

    зато есть линия фронта,где мужают труженики села.

    и что оно будет?и как они просчитывают перспективы?

  11. Когда в правонарушении участвует несколько тысяч человек, это уже не оперативная, а общедоступная информация. И заниматься пресечением должно не СБУ. Всей “Альфы” не хватит. Да и не для этого она предназначена. Это работа Нацгвардии и спецбатов МВД. Что касается дележа результатов по борьбе с коррупцией. Да тут работы для всех с головой хватит. Было-бы желание и умение. Информацию прямо в открытых источниках подают. Проверяйте, реализуйте. Вон прямо в колонке новостей на ОРД информация о том, что о взятках замминистра здравоохранения знали в министерстве и этот скандал у него не первый. Что мешало детективу НАБУ этим заняться? Их монополия. Сами бы изобличили и поводов для скандала нет. Судя по информации СМИ в операции в Миздраве были задействованы агентурные возможности СБУ. Как в этом случае разработка и реализация может быть передана в НАБУ? Вместе с источником оперативной информации? Да кто на это пойдет? Что ни говори, но оперативная культура в СБУ вырабатывалась десятилетиями. И оперработник СБУ кроме солидной теоретической подготовки нарабатывает хорошую практику и оперативный опыт. Детективы НАБУ набраны в основном по умению разгадывать тестовые ребусы. Опыт они будут обретать годами. НАБУ, как и патрульной полиции сделали мощную рекламу но результаты пока плачевные. Вот пусть и конкурируют в этой сфере с СБУ и ГПУ. И кто именно поймает высокопоставленного мздоимца, народу без разницы. А по итогам отчетного периода можно будет сравнивать. И стимулы появятся. Для “Б”. Что касается крышевания СБУ преступных группировок, так для борьбы с этим есть соответствующие службы и в самой системе и вне. Ловят и выявляют. И именно подчиненные Матиоса и Грицака сейчас дают ощутимые результаты. Отсюда и нападки и критиканство.

  12. ВО ПЕРВЫХ: В связи с отсутствием у НАБУ оперативно-розыскной деятельности, структура изначально обречена на проведение расследования уголовных дел, возбужденных другими правоохранительными органами в отношении высших должностных лиц, но по определенным причинам на каких-то этапах тормознувших в расследовании, а возможно и отнесенных в разряд “висяков”, что и возмутило НАБУ.
    ВО ВТОРЫХ: Пиар у нас еще никто не отменял! За последнее время много информационных сообщений (брифинги председателя СБУ, генерального прокурора)о возбужденных делах, но вообще не говорят о их РЕАЛИЗАЦИИ!!!!!!
    Где реализация???? Кто виноват??? Вот здесь все дружно скажут — виновато НАБУ. Мы им передали отличное дело, громкое задержание с докладом президенту, на контроле у головы, а они просрали!!!! Прекрасная и главное удобная позиция. Лавры первенства при задержании у одних (ПИАР), а неблагодарная работа по расследованию и документированию, представлению в судах — у других. Пока небыло НАБУ задержания высших гос лиц боялись производить, потому что расследовать надо было тем кто задержал, а это ответственность. Теперь проще, пропиарились и передали в НАБУ, а там хоть трава не расти. Как то так.

  13. Предлагаю, как раньше было в Советском Союзе-тихо задержали, без всякого пиара, не публикуют в прессе, по радио, не докладывают президентам и прочим, а объявляют, когда есть париговор, да еще вступивший в законную силу. Слабо?

  14. Малоподвальному-это хорошо, что выявляют. Но это примерно так: ОПГ совершила штук 20 убийств, как бывало в лихие 90-е,и, наконец, выявили. Вопрос-почему не выявили на первом? Почему не выявили воров янтаря на первом килограмме? Почему дали возможность разрастись группе? Сколько эта группа смогла купить правоохранителей (ведь не одного прокурора)? Скольких людей развратили безнаказанностью? А мы радуемся.

  15. Должен сказать, что у военной прокуратуры грандиозные планы. Они готовы посадить около 2000 тысячи членов только одного опг,добавте е сюда около 20 тысячи дезертиров, около 50 тысячи предателей и так далее, заявленных ранее.Не понятно одно, почему военная прокуратура занимается сугубо гражданскими лицами.Масштабы, по крайней мере заявленные, достигают уровня репрессий 37х годов, когда вокруг были одни враги народа.Все начинает выходить за грань здравого смысла

  16. До изменения подследственности введения нового УПК никаких особых проблем с передачей дел по подследственности не возникало. Убийство и изнасилования до определенного времени были подследственностью прокуратуры, но раскрывали их в основном сыщики УР. СБУ и милиция задерживала взяточников и проведя первоначальный сбор доказательств передавала дело по подследственности прокурору. В некоторых случаях возбуждали дело как орган дознания и проведя первоначальные следственные действия передавали куда следует. По нормам нового УПК уголовное производство нужно открывать сразу по получении информации о совершенном преступлении. Ну и как можно ознакомить с оперативной информацией лиц не умеющих с ней обращаться? Тем более если в разработке участвуют “штыки”? Опытные “важняки”- следователи ГПУ и опера СБУ не менее квалифицированно могут собрать первоначальный материал чем новоиспеченные детективы НАБУ. Да и чего тут делить? Взяточников в стране не хватает? Изначальная ошибка в ведении монополии НАБУ. Чего нельзя купить за деньги, покупают за большие деньги. Чисто теоретически, не пытаясь кого либо обидеть можно предположить, что взяточник высокого уровня нашедший подход к руководству НАБУ становится неуязвимым для всех. Именно для устранения монополии МВД на борьбу с оргпреступностью и были созданы “К” СБУ. Понятно, что и тут не без проблем. Но результат дало. Что касается выявления янтарной мафии. СБУ вмешалось в дело в то время, когда это стало представлять угрозу для государства. Вполне возможно, что до этого информировали соответствующие органы. Борьба с копателями одиночками не компетенция службы. Нужно спрашивать с тех кто допускал открытое нарушение правопорядка на ранних этапах и дал возможность разрастись и организоваться.

  17. Бывалому-умные слова про монополию, которая в данной ситуация не подследственность, а вред. И пока не поздно, те, кто создавали НАБУ, нужно пересмотреть ситуацию как вокруг НАБУ, так и в отношении существования оной.Раньше простая статья о подследственности решала всн проблемы-кто начинает, кому передает или заканчивает сам, создает группы и т.д. И ведь неплохо получалось. И дела в Узбекистане. и дела в Киеве по автоматам, по ресторанам. И в Днепре по торговле людьми.Не говорю о бандах в Крыму и Донецке.Думайте, чего нагородили.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ