Человек не терпит насилия!

Радио-няня, радио-няня — есть такая передача…

Справа № 121/7439/13-к (1-кп/121/393/13)
ВИРОК ІМЕНЕМ УКРАЇНИ 09 вересня 2013 року

Ялтинський міський суд Автономної Республіки Крим, у складі судді Ганича М.Ф.
при секретарі Клевасові Д.В. за участю прокурора Настича С.С.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі Ялтинського міського суду кримінальне провадження № 22013130000000035 відносно ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця смт. Совєтське Совєтського району АРК, громадянина України, із незакінченою вищою освітою, працюючого начальником охорони санаторія «Гірське сонце» у м. Алупка, одруженого, маючого на утриманні неповнолітню дитину, ІНФОРМАЦІЯ_4, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1, раніше не судимого, обвинуваченого у скоєні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 359 КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 в грудні 2012 року, маючи умисел на придбання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації з метою їх подальшого використання, а саме контролювання свого малолітнього сина, коли той сам знаходиться вдома, у мережі «Інтернет», на одному з сайті інтернет — магазинів за електронними адресами: «spy.zakupka.com», «spy.etov.com.ua», «slezhka.shopium.ua», замовив пристрій під назвою «GSM няня», який починав працювати, а саме починалось прослуховування приміщення, у якому знаходиться пристрій, після встановлення в нього телефонної сім-карти та дзвінка на вказану сім-карту з іншого телефону.

Через декілька днів на електронну адресу ОСОБА_1 надійшло повідомлення з номером товарно-транспортної накладною 59 0000 0088 8897. Дане поштове відправлення надійшло до відділення «Нової пошти», про що ОСОБА_1 було відправлено sms-повідомлення. 24 грудня 2013 року ОСОБА_1, з метою незаконного використання спеціального технічного засобу негласного отримання інформації, незаконно придбав пристрій під назвою «GSM-няня» з активізацією на звук, отримавши його у відділенні № 1 ТОВ «Нова пошта», розташованого у м. Алупка по вул. Західна, 23, сплативши за нього 350 гривень.
Однак використовувати пристрій він не зміг, оскільки не зміг розібратися з порядком його використання, у зв’язку з чим став його зберігати за місцем свого проживання.
16 липня 2013 року, за добровільною згодую ОСОБА_1, у ході огляду його поштової скрині, пристрій ним був добровільно виданий та вилучений.

Відповідно до висновку експерта ЗЕС ІСТЕ СБУ в ГУ СБУ в АР Крим № 76/33/10520-2 від 07 липня 2013 року, зазначений пристрій «GSM няня із мікрофоном» придатний та призначений для негласного отримання інформації і відноситься до спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, перебуває у робочому стані, може фіксувати мовну «акустичну» інформацію, може використовуватися для негласного отримання аудіоінформації.
За таких обставин, суд вважає доведеним, те, що ОСОБА_1 вчинив злочин, передбачений ч. 1 ст. 359 КК України, як незаконне придбання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Оскільки, під час досудового розслідування 27 серпня 2013 року, між старшим прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ, державної митної служби та державної прикордонної службі прокуратурі АРК Настич С.С. і підозрюваним укладено угоду про визнання винуватості у відповідності до вимог ст..472 КПК України, суд, відповідно до положень ст.ст.314,474 КПК України, розглянув судове провадження на підставі такої угоди під час підготовчого судового засідання.Згідно даної угоди прокурор та дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченого за ч.1 ст.359 КК України, істотних для даного кримінального провадження обставин, підозрюваний повністю визнав свою винуватість у зазначеному діянні та сприяв розслідуванню цього кримінального провадження у з’ясуванні обставин вчинення кримінального правопорушення. Також вказаною угодою визначено покарання, яке повинен понести ОСОБА_1 у виді штрафу в розмірі 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
В угоді передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені статтею 473 КПК України, та наслідки її невиконання.
Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.
Згідно п.1 ч.3 ст.314 КПК України, при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду.
Відповідно ст..468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.
Згідно ст..469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 обґрунтовано підозрюється у вчиненні злочину, передбаченому ч.1 ст.359 КК України, який згідно ст..12 КК України, є злочином середньої тяжкості.

При цьому судом з’ясовано, що підозрюваний цілком розуміє права, визначені п.п.1,4 ч.4 ст.474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені

ч.2 ст.473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього уразі затвердження угоди судом. Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.Судом перевірено угоду на відповідність вимогам КПК України, зокрема зміст угоди відповідає вимогам ст. 471 КПК України та містить в собі узгоджене покарання, яке відповідає закону України про кримінальну відповідальність та згоду обвинуваченого на його призначення. Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості між старшим прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ, державної митної служби та державної прикордонної службі прокуратурі АРК Настич С.С. та підозрюваним ОСОБА_1 і призначення підозрюваному узгодженої сторонами міри покарання.

Питання про речові докази суд вирішує відповідно до вимог ст. 100 КПК України.
На підставі ч. 2 ст. 124 КПК України, з обвинуваченого на користь держави слід стягнути процесуальні витрати по справі на залучення експерта в сумі 832,15 гривень, що підтверджені документально.

Запобіжний захід обвинуваченому не обирався.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 314, 369, 370, 371, 373, 374, 475 КПК України,

З А С У Д И В:

Затвердити угоду від 27 серпня 2013 року про визнання винуватості між старшим прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ, державної митної служби та державної прикордонної службі прокуратурі АРК Настич С.С. та підозрюваним ОСОБА_1.

ОСОБА_1 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 359 КК України та призначити йому узгоджену в угоді про визнання винуватості міру покарання у виді штрафу на користь держави в сумі 3400 (три тисячі чотириста) гривень.
Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави процесуальні витрати по справі в сумі 832 (восьмисот тридцять дві) гривень 15 копійок.

Речовий доказ: GSM-трекер із мікрофоном, а також гарнітуру до нього, які передані на гарантійне зберігання в кімнату для зберігання речових доказів слідчого відділу ГУ СБУ в АР Крим (м. Сімферополь, вул. І.Франка, 13) — знищити.

Вирок може бути оскаржено до Апеляційного суду Автономної Республіки Крим через Ялтинський міський суд Автономної Республіки Крим протягом тридцяти днів з дня його проголошення, з підстав, передбачених статтею 394 КПК України.
Копію вироку негайно після проголошення вручити обвинуваченому та прокурору. Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія цього судового рішення не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутній у судовому засіданні.

Суддя Ганич Микола Федорович.

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

38 ответов

  1. Вот вы смеетесь, а ОТУ возьмет и поставит на баланс парочку айфонов со спец ПО. Еще и спишут кучу денег на “конспиративную закупку” и заказ “спец ПО”. И потом все обладатели СТЗ “Огрызок” пойдут по 359й…

    🙂

  2. Жителю Донецка грозит 7 лет тюрьмы за продажу фотоаппарата для сотрудников КГБ (видео).

    Инцидент вызвал возмущение среди коллекционеров фототехники не только в Украине, но и за рубежом

    Донецкому фотоколлекционеру Александру Комарову грозит до 7 лет заключения за продажу фотоаппарата “АЯКС-12”, — говорится в сюжете “5 канала”.

    Фотокамера была выпущена Красногорским заводом 60 лет назад для сотрудников КГБ. В 90-х годах она стала доступной для всех фотолюбителей и теперь имеет только коллекционную ценность. Однако, в Украине такой аппарат до сих пор считается специальным техническим средством для проведения скрытых съемок.

    Александр Комаров рассказывает, что для современного шпиона такой фотоаппарат уже давно устарел. Ведь “АЯКС-12” включается дистанционно только с помощью 30-сантиметрового шнура, и его вес почти 200 граммов. Кроме того, пленку для такого фотоаппарата не выпускают уже более четверти века. Впрочем, для коллекционеров эта фотокамера является большой ценностью. Поэтому Комаров один из своих “АЯКС” решил продать пражскому коллекционеру. Однако посылка так и не пересекла границу Украины. В Ужгороде ею заинтересовались работники СБУ.

    Теперь прокуратура обвинила мужчину в контрабанде специальных технических средств и настаивает на его аресте. Правда, адвокату Комарова удалось добиться подписки о невыезде. Сейчас Александр ожидает решения суда. Коллекционеру грозит штраф за хранение “АЯКС” и 7 лет заключения за то, что он хотел переправить его через границу.

    “Фактически любой фотоаппарат, если его замаскировать, можно использовать как шпионский. Есть и аппараты с дистанционным управлением и с телеобъективом. Это абсурд какой-то в наше время считать его шпионским”, — рассказывает фотоколлекционер Александр Комаров.

    Инцидент с Комаровым вызвал возмущение среди коллекционеров фототехники не только в Украине, но и за рубежом.

    “Если бы такое случилось здесь, в США, то прокурора бы просто высмеяли, и судья, наверное, сразу бы выкинул это дело из суда. Это музейный экспонат, который давно не выпускается. Он давно рассекречен”, — прокомментировал эксперт советской фототехники Владислав Керн.

    Во всеукраинском музее фототехники говорят — называть “АЯКС -12” спецсредством давно не актуально.

    Между тем “АЯКС” можно приобрести в специальных интернет-магазинах. Предупреждения об уголовной ответственности за его покупку или продажу нигде нет. Предупреждает о ней разве что Александр Комаров — в открытом письме-обращении к коллекционерам, которое он обнародовал на своей интернет-странице.

    http://www.segodnya.ua/regions/donetsk/ZHitelyu-Donecka- grozit-7-let-tyurmy-za-prodazhu-fotoapparata-dlya-sotrudnikov-KGB-464541.html

  3. Ибо нефиг музейными ценностями торговать! А по-серьезному — тут есть тема про радио-няню. Там уже об этом шпионском фото-снаряжении было написано. Продавать надо было не менее музейную редкость — деревянный ящик 40х40 на треноге. Хотя… Ушлые и к нему могут придраться как к камуфляжному оборудованию. Одним словом, если в Службе окопались идиоты, то это надолго.

  4. Пипец какой-то, на что государство деньги тратит — на содержание этой тупой службы брелков. Наверняка уже не один генерал появился за эту дурацкую деятельность, ада и орденов надавали. ПОЗОР!!!

  5. Ужасу какому-то — я скажу Вам по секрету, что при ТАКОМ качестве руководящих этим государством личностей аж с самого дважды несудимого сверху до безработных сопляков, рассаженных в местных органах самоуправления внизу, лучше пусть они занимаются тем, чем занимаются. И не дай Бог, чтобы они начали заниматься реальным обеспечением безопасности ЭТОГО государства! Примечание: не путать государство со страной и ее населением.

  6. интересно , в сбу спецально набирают спецуалисты таких лохоебов , и поручаются за них ? гггг

  7. Да главная задача отвлечь СБУ от выполнения задач безопасности государства, вот и отвлекаются на ширпотреб.
    Видно какие тупые в СБУ эксперты — т.к. опера говорят что это эксперты такие заключения дают. А эксперты тоже в СБУ, да и опера и следователи там — так что полный набор:
    ищу — провожу экспертизу — провожу следствие и сажаю — такое было вроде в 1937 году и пол страны сидело от выдуманных дел.

  8. эксперты вовсе не тупые. они смотрят дальше и прекрасно понимают что если не дадут по не абсолютным признакам позитивного заключения сейчас, то им начальнички предъявят игнор. формальных признаков и обвинив в некомпетентности, саботаже, сговоре … лишат куска хлеба, а может и закроют на пару с терпилой. Вы же не возмущаетесь когда гаец на дороге назначает свидетелем кого попало или опер на крытке поручает кому попало прессануть терпилу. И эти кто попало безропотно, со словами “ничего личного, парень” исполняют свою роль. Все прозаично, просто проза докатилась и сюда. Конкретно по теме: надо требовать независимой, а не ведомственной экспертизы, указывать на недопустимость ведомственной (…) как заинтересованной стороны, требовать справку о нахождении на вооружении (снято в 1986 г.) приводить открытые источники, требовать раскрытия закрытых, уточнить наименование (может это найл, или нимб хотя и их уже нет). ходов масса, был бы адвокат вменяемый. это практичней чем признать обвинение. А то так и камеру полковника Редля признают за СТЗ!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

ДСНС чи МНС

Шановні рятувальники! Ця тема призначена для комплексного обговорення проблем та пропозицій! Хто на вашу думку був би гідний очолити службу?

ДЛЯ ОКПП

Що еліта мовчите? А де прес-служба, а де ця блядь? Показушно-брехлива зі своїм фотоапаратом? Яка вміє тільки про псів писати……

В Україні обговорюють статтю Путіна

На провідному експертному інтернет-телеканалі «UkrLife.TV» методолог, радник Офісу президента і політолог розповіли, що вони думають про висловлювання російського президента у…
НОВОСТИ