Человек не терпит насилия!

Розбірки, вбивство, наркотики: як Халаменда отримав контроль над Центральним ринком Івано-Франківска

На минулому тижні ЗМІ повідомили про арешт підприємства ТОВ “Торговий сервіс”. У Івано-франківську воно відомо як “Центральний ринок”. Вже майже 20 років доходи підприємства йдуть на фінансування злочинного угрупування, яким керує кримінальний авторитет Ігор Халаменда на прізвисько “Бура”.  

Будучи депутатом від Партії Регіонів Януковича “Бура” мав великий вплив на весь регіон, що дозволяло йому уникати відповідальності за злочини. Але коли позиції партії регіонів ослабли, Халаменда зі своїм угрупуванням вплив втратив.

Після декількох років затишшя, Халаменда знову нагадав про себе. На цей раз жертвами “Бури” стали підприємці, яким він продав ринок за 5 млн грн. Отримавши кошти, “Бура” зник разом з документами.  

Сьогодні, прагнучи знову нажитись незаконним способом Халаменда поводиться досить зухвало, йде на контакти зі ЗМІ і каже, що не буде доводити ситуацію до насильства. Але чи варто йому вірити з огляду на історію його становлення як “підприємця”?

Як Халаменда став “господарем” Центрального ринку

На початку 1989 року в Івано-Франківську з’явилася споруда Центрального продуктового критого ринку. Торгівлю тут організовувала обласна споживспілка. Для управління об’єктом створили спеціальну структуру — СП “Івано-Франківський центральний ринок”.

Після проголошення Незалежності, міська влада Івано-Франківська почала відстоювала право власності громади міста на Центральний ринок. Судові спори міськвиконкому та облспоживспілки тривали роками.
У 2002 році у цьому протистоянні з’явилася третя сторона — товариство з обмеженою відповідальністю “Торговий сервіс”. Облспоживспілка, тоді з невідомих причин, вирішила передати ринок в оренду приватній фірмі “Торговий Сервіс”. Цю комерційну структуру заснував Халаменда.

До цього він займав посаду виконавчого директора фірми “Траян”, яка опікувалася ринком на Тринітарській площі біля ратуші. Як виявилось, у нього склалися дещо напружені стосунки зі своїм бізнес-партнером,  директором цієї ж фірми Сергієм Васковцем, якого в певних колах знали за прізвиськом “Партизан”.

Хірурги лікарні на Матейки ще довго згадували відвідини Ігорем Халамендою одного зі своїх приятелів, якого у той час госпіталізували із вогнепальними пораненнями. Постріли, з якими пов’язували розбірки між Бурою та Партизаном, неодноразово траплялися в ресторані “Слован” в самому центрі міста. На фоні цього конфлікту, Халаменда вирішив захопити вплив саме на Центральний ринок.
Свого часу колишній міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус стверджував, що володіє інформацією про незаконність укладеної у 2002 році між СП “Центральний продуктовий ринок” та ТОВ “Торговий сервіс” угоди про оренду ринку терміном на 20 років.

Віктор Анушкевичус тоді заявляв, що цим питанням мали би займатися правоохоронні органи. Міський голова натякав, що йдеться саме про рейдерське захоплення Центрального ринку руками Халаменди і його банди, під прикриттям ТОВ “Торговий сервіс”.

У листопаді 2006 року за рішенням Апеляційного суду Львівської області право власності на приміщення критого ринку було визнано за громадою міста. Таким чином облспоживспілка перестала  бути орендодавцем і Халаменда з його фірмою залишився ні з чим.

У 2007 році Івано-Франківський міськвиконком спробував розірвати угоду про оренду Центрального ринку з Халамендою і його фірмою.

Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус  у той час стверджував, що для зміни орендаря критого ринку були вагомі підстави. Коли на ринку хазяйнував “Торговий сервіс”, було багато скарг на обваження, були питання з приводу роботи лабораторії, підприємці були незадоволені ставленням до них з боку орендаря, ринок з продуктового перетворився на змішаний, безпосередні виробники сільгосппродукції не мали можливості торгувати і за безцінь віддавали товар перекупникам.

Тодішній мер Івано-Франківська  Віктор Анушкевичус погодився на пропозицію надвірнянського ТД “Горгани” віддати ринок в оренду цій фірмі.

Дізнавшись про це, Ігор Халаменда влаштував скандал у кабінеті міського голови, мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус звернувся до правоохоронців за охороною, повідомивши, що йому погрожують вбивством. Погрози могли бути цілком реальними.  Халаменда відзначився у скандалах зі стріляниною.

Спершу, у квітні 2007 року стріляли в самого Ігоря Халаменду. Невідомі з пістолетів обстріляли його машину, у водія влучило вісім куль, дві з яких не вдалося вийняти навіть хірургам ізраїльської клініки, в якій йому знадобилося тривале лікування. А наступного року в заміському маєтку Ігоря Халаменди в селі Рибному Тисменицького району правоохоронці провели обшук, під час якого вилучили десяток мисливських карабінів, серед яких дорогі моделі відомих фірм Benelli, Blaser, Remington, Walther, та зібрали стріляні гільзи довкола. Обшук, як виявилося, проводився в рамках розслідування кримінальної справи про вбивство коломийського авторитета на прізвисько Карік — 38-річного чоловіка розстріляли в під’їзді будинку, де він проживав ще в травні 2006 року. Одразу після цього вбивства депутата міськради Ігоря Халаменду уже викликали в УБОЗ і якийсь час навіть протримали під вартою.

За цими розбірками про конфлікт довкола Центрального продуктового ринку в Івано-Франківську трохи забули. Він перейшов у юридичну площину. Зрештою, депутати міськради проголосували за укладення мирової угоди з підприємством “Торговий сервіс”. А в лютому 2010 року, невдовзі після президентських виборів, на яких переміг Янукович, від куль найманого вбивці загинув один із співвласників ТД “Горгани”, надвірнянський бізнесмен Володимир Олійник, який претендував на роль нового господаря головного франківського базару.

sdfg

ERT

Через п’ять днів після вбивства міліція затримала одного з підозрюваних – підприємця Віталія Войцеховського, який торгував був добре знайомим з Халамендою. Його відправляють у в’язницю на 10 років з конфіскацією майна. Але на початку 2016 року Войцеховський вийшов на волю за рішенням Коломийського міськрайонного суду.

uiop
Укладена мирова угоду передбачала, що міська влада відмовляється від вимог у справі за позовом ТОВ “Торговий дім “Горгани” і в подальшому – від вимог щодо визнання недійсним договору оренди приміщень критого ринку. А ТОВ “Торговий сервіс” визнає право власності на приміщення критого ринку за Івано-Франківською міською радою. Сторони зобов’язалися укласти договір оренди на майно критого ринку до 2023 року. 29 грудня 2011 року сесія міської ради схвалює цей договір.

Коли вибухнула Революція Гідності, належність до партії Януковича ледь не обернулася для “Бури” втратою захопленого ринку, оскільки у місті було відомо, що саме Халаменда у місті відповідав за найм Тітушок та підтримку “Антимайдану”.

25 лютого 2014 року підприємці, яким давно набридли незаконні побори господарів базару, разом з місцевою “Самообороною” увірвалися в офіс ТОВ “Торговий сервіс”. Тодішнього директора підприємства депутата міської ради від Партії регіонів Ігоря Дутку вивели на вулицю та поставили на коліна перед розлюченим натовпом.

weasdvbnhgf

Крапку у судовому спорі поставив Вищий господарський суд, який наприкінці 2015 року визнав право власності на Центральний продуктовий ринок за міською радою. А в січні 2016 року суд позбавив облспоживспілку права постійного користування земельною ділянкою на вул. Дністровській, 5 під

Не бажаючи втрачати фінансові потоки, Халаменда продовжував тримати в страху підприємців Центрального ринку. А нещодавно, він знову дав про себе знати.

Згідно матеріалів правоохоронних органів, Халаменда взяв з підприємців 200 тисяч доларів, але замість передачі ринку в оренду зник з грошима.

Сьогодні він намагається розповідати, що його власність захопили, а сам він не буде чинити насильницьких дій.

Проте така публічна позиція зрозуміла, адже за відсутності впливу його покровителів з Партії регіонів, він може опинитись за гратами.

У 2012 році Халаменда скоїв в передмісті Івано-Франківська смертельну ДТП, у якій загинула дружина правоохоронця з Долини. Івано-Франківський міський суд тоді навіть “закрив” скандального кримінального авторитета у СІЗО. Про те за деякий час Тисменицький районний суд призначив йому досить незначне покарання за вчинений злочин у вигляді двох років іспитового терміну.

Досі Івано-Франківськ пам’ятає, як, перебуваючи «під кайфом», Ігор Халаменда влаштував перегони із франківськими патрульними.

vbnmqwe

На слуху також  ”стрілянина біля Пасажу“, де люди “Бури” особисто вчинили перестрілку у самому середмісті. 

sdkjfjlsdf

Крім цього були й інші випадки скандальних та кримінальних витівок бандита Халаменди. Очевидно, що на цей раз Халаменда не розрахував, що конфлікт набуде такого розголосу, а підприємці знаючи ким він є насправді, побояться йти проти нього.

Але на сьогодні правоохоронці вже ведуть слідство щодо вчинку Халаменди, і очевидно він розуміє, що цього разу, тему краще також “спустити на гальмах”. Чи пощастить йому знову, ми дізнаємось вже найближчим часом.

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ