Человек не терпит насилия!

Как Хорошковский, Ярема и некто Наумов готовятся «доить» таможню

big director01

Недавно в СБУ произошло малозаметное событие. Андрея Наумова перевели с должности заместителя начальника ГУ «К» на должность первого заместителя руководителя управления внутренней безопасности. Фактически, на должность начальника этого управления, так как нынешний руководитель – Саппа тяжело болен. Наумова, с его крайне скудным послужным списком (до СБУ работал в ГПУ заместителем начальника департамента материально-технического обеспечения, то бишь, завхозом) кто-то настойчиво и целенаправленно продвигает в СБУ. Сначала в «К», однако, что-то там не срослось, и теперь в ВБ. А вот тут, похоже, начинает «получаться». Публикуем документ.

 naummmmm111111

В принципе, с самого начала было понятно, что Наумов, как человек, долгое время разворовывавший зону отчуждения ЧАЭС, как человек, принадлежащий к группировкам Хорошковского и Яремы, в СБУ назначался с весьма конкретной целью – контроля контрабандных потоков. И теперь, похоже, контрабандой будет заниматься УВБ под его чутким руководством.

И еще один тревожный сигнал. В интервью «Левому Берегу» экс-руководитель СНБОУ Данилюк заявил следующее:

«Насколько я понимаю, у Хорошковского, как главы СБУ и таможни, был хороший результат в борьбе с контрабандой. Думаю, поэтому Нефьодов с ним и консультировался. Все-таки Нефьодов подписался сейчас на очень серьезные вещи…»

О, да. Если Нефьодов консультируется с Хорошковским, то он действительно подписался на весьма серьезные вещи. Лет так на 8-10 с конфискацией. Кстати, Данилюк подтвердил, что Хорошковский уже давно находится в Киеве. И с какой целью, интересно? Может быть, чтобы компенсировать тюремное заключение Макаренко? Вряд ли. Цель у подобной личности может быть только одна – что-нибудь опять под шумок украсть. Желательно, масштабное. А время для этого весьма удобное – игрою случая руководителями серьезных ведомств назначены откровенные дебилы без специальных знаний, а значит, такие «специалисты» в работе таможни и СБУ как Хорошковский вполне могут половить жирную рыбу в мутной воде.

И Хорошковский взялся за дело системно. С одной стороны он «консультирует» недоумкуватого Нефьодова, с другой – через другого дебила, Баканова – ставит своих людей на ключевые должности в СБУ. Или же, делает их ключевыми для своих ставленников. Как это происходит в случае с Наумовым. А если учесть, что за Наумовым также стоит ОПГ Яремы-Гелетея — Савченко — Ильина- Руденко – Моргуна, то бюджет от таможни получит аж хрен целых и хрен десятых. В результате, голодные народные бунты сметут власть Зеленского, страна погрузится в хаос. А Хорошковский, насосавшись, опять отправится в Монако. Вместе с ОПГ экс-убоповцев. И получится натуральный римейк «Свадьбы в Малиновке», но в более кровавом исполнении. Но еще есть время убрать всю нечисть из прошлого и убрать явно несоответствующих своим должностям руководителей. Пусть и дальше бороды отращивают, на самокатах катаются. Но подальше от штурвалов.

P.S.Вскоре, надо ожидать, из ГПУ перекочует в СБУ и давний «сотрудник» Наумова – Романчук Роман Васильевич?

А Светлана Александровна Шарманская, работавшая бухгалтером в ГПУ вместе с Наумовым станет бухгалтером СБУ?

Сергей Никонов, «ОРД»

В тему:

КОРУПЦІЯ НА ТУРИ В ЧОРНОБИЛЬ: Відкати за туриста – 10$ за українця і 15$ за іноземця. Хто заробляє на потоках…

 

Ілля Кротенко

Понад 300 людей вчора лайкнули мій пост, чим підтвердили цікавість до теми корупції в Чорнобильській зоні відчуження. Тож тепер чекаю на таку ж саму кількість реакцій під цим лонгрідом.

Загалом корупція в ЧЗВ – це настільки обширна тема, що одним постом тут не обійтися. Вже багато разів писалося та знімалися журналістські розслідування про вивезення металу, лісу, риби та дичини з зони відчуження, і хто за цим стоїть. Також окремою темою є будівництво інфраструктурних об’єктів у зоні.

Загальна вартість робіт вже зараз сягає майже 1 млрд грн, до робіт допущено лише обмежений перелік компаній, а контролю з боку громадськості за використанням бюджетних коштів через закритість зони, по суті жодного. І це тема окремого великого розслідування. А от про що можна і актуально написати саме зараз, на фоні зацікавленості президента до теми та його особистої участі – так це корупція на туризмі в Чорнобильську зону.

Відповідно до чинного Порядку відвідування зони відчуження організація відвідування зони відчуження здійснюється Державним агентством України з управління зоною відчуження (далі ДАЗВ). Для цього достатньо просто подати письмовий запит за десять днів до відвідування. Перелік причин на підставі яких ДАЗВ може відмовити вам у відвідуванні є вичерпним і чітко визначений цим порядком.

Він включає недосягнення 18 років, незазначення повних відомостей про відвідувачів, перелік яких додається, погані погодні умови або виникнення пожежі тощо. За інших підстав, окрім як прописаних у цьому Порядку, вам відмовити у відвідуванні ЧЗВ не можуть. Все. ДАЗВ має призначити вам супроводжуючу особу і ви можете до 5-и днів перебувати в зоні відчуження, пересуваючись по затверджених заздалегідь маршрутах. При цьому Порядком навіть не передбачено фінансових витрат, які ви маєте понести у зв’язку з відвідуванням ЧЗВ. Але вважаю, що певний адекватний збір в бюджет – все ж є нормальним рішенням.

Але це все в теорії. На практиці ДАЗВ видурює у туристів шалені гроші, більша частина з яких йде повз державний бюджет у кишені посадовцям та правоохоронцям. Кому, за що, і скільки? Я й розповім у цьому пості. Попереджаю заздалегідь, що лінків і скрінів у пості не буде. Але якщо комусь дуже захочеться і ліниво буде шукати самостійно, пишіть в коментарях. Поїхали.

В 2013 році ДАЗВ створило такий собі Центр організаційно-технічного і інформаціного забезпечення управління зоною відчуження (далі ЦОТІЗ). На сайті цього підприємства зазначено, що саме воно забезпечує на території зони відчуження прийом та інформаційний супровід іноземних і українських груп відвідувачів та окремих громадян, які прибувають до зони відчуження з пізнавальною метою. А також, що звернення, щодо оформлення дозволу на відвідування зони відчуження, приймаються виключно через систему «Електронний квиток».

В самій системі, яку запустили в 2018 році, натомість вказано, що реєстрація нових організаторів можлива, тільки після укладання договору з ДП “ЦОТІЗ”, для чого треба звернутися в юридичний відділ. Неодноразові спроби за останній рік організувати відвідування зони відчуження відповідно до чинного Порядку для звичайних відвідувачів через ЦОТІЗ завершувалися пропозиціями звертатися в туристичне агенство. Таким чином ДАЗВ просто відрізав можливість громадянам за мінімальну плату в бюджет відвідувати зону відчуження, а залишив це тільки для турагенств, які регулярно платили відкати в ДАЗВ та правоохоронним структурам.

На початку 2018 року у відділі ЦОТІЗ почалися зміни, а саме був звільнений колишній директор структури Капишон Володимир Григорович. На той час система відвідування Зони відчуження працювала за таким принципом – хто платить хабарі за відвідування той отримує лояльність у вигляді найшвидшого оформлення документів та перепусток, а також першочергове призначення супроводжуючих на групи лояльних контрагентів. Головний корупційний дохід відбувався через страхування відвідувачів у примусовій формі.

Якщо контрагент хотів сформувати групу туристів до Зони відчуження то усіх учасників необхідно було застрахувати за ціною у 10 – 15 разів вищою за ринкову. Але навіть при такій схемі до 2018 року все ще іноді працював дозвіл на відвідування Зони відчуженния звичайним громадянам, які могли відповідно до Порядку подати заяву до ДАЗВ та отримати дозвіл на відвідування, але на запропоновані ЦОТІЗ дати, коли є вільні супроводжуючі.

Зміни почались у грудні 2017 року, коли ДАЗВ ініціював перевірку підрозділу ЦОТІЗ, яка виявила порушення та зловживання з боку Капишона та його підлеглих. Справа була передана до Генпрокуратури, було порушено кримінальну справу проти Капишона і він пішов з посади. Справу пізніше закрили. Новим керівником ЦОТІЗ став Наумов Андрій Олегович – Заступник начальника управління матеріально-технічного забезпечення Генеральної прокуратури України. Джерела повідомляють, що Андрій Олегович є близьким до голови ДАЗВ Петрука Віталія Вікторовича та має з ним дружні стосунки.

 

У січні 2018 року почались зміни у процесі оформлення відвідувань, була оголошена реструктурізація ЦОТІЗ. З перших днів роботи нового правління почались проблеми з в’їздом відвідувачів до Зони відчуження у всіх контрагентів. Також, паралельно почались кадрові перестановки у силових структурах Зони відчуження – МВС та СБУ. На початку 2018 року на ринку контрагентів по відвідуванню Зони відчуження з’явився новий гравець, компанія яка пропонувала революційну на той момент послугу – оформлення дозволів на відвідування з сьогодні на завтра. Для порівняння, лояльні компанії у 2017 році мали змогу оформлювати відвідування лише за три робочі дні. Цю компанію, Chernobyl exclusive tour, пов’язують з заступником голови ДАЗВ – Фещенко Володимиром Петровичем, чия дружина, Шарманська Світлана (ви не здивуєтеся) працює в Генеральній прокуратурі України.

Наступні кілька місяців ЦОТІЗ працював в авральному режимі – багато груп відвідувачів не змогли заїхати до Зони відчуження без проблем. Замість схеми із фіктивними страховими полісами, керівництво ЦОТІЗ прийняло рішення підвищити тарифи на свої “послуги” та почало стягувати додаткові кошти через впровадження нової системи розрахунку послуг, де оформлення однієй програми відвідування калькувалося на максимум 18 відвідувачів.

У порівнянні в 2017 році сплата була за одну програму, де можна було вказувати до 60 осіб. Далі, серед контрагентів почалась боротьба за отримання можливості оформлювати тури за 24 години. Кількість клієнтів-іноземців, які готові платити гроші за оформлення з сьогодні на завтра зростала, зростали й прибутки компаній які виконували такі тури, адже вартість термінового туру в два-три рази вища за звичайну (50-70 долларів за одноденний тур замовлений завчасно чи 150 долларів з сьогодні на завтра).

Така можливість з’явилася після призначення нового керівника відділу відвідувань ЦОТІЗ Гарника Кирила Володимировича та нових очільників поліції (Обжелянський Ян Іванович) та СБУ (ймовірно Скорбулатов Ян Олександрович) у Зоні відчуження. Нові очільники запровадили таку схему “відкатів” – за кожного відвідувача контрагенти повинні були сплачувати 5 доларів за громадянина України та 10 долларів за іноземця. Це відкат номер один, який йшов до керівників ЦОТІЗ та ДАЗВ напряму. Відкат номер два – до СБУ, яке через обов’язок на кожній програмі відвідування мати підпис цієй структури, брало 10 доларів за громадянина України та 15 доларів за іноземця. За оформлення групи з сьогодні на завтра – платили 50 доларів за кожну людину. До схеми почали залучати лише лояльних та крупних контрагентів, або тих хто мав зв’язки у владі та в правоохоронних органах: СБУ, МВС, ГПУ. Таким чином була сформована система яка унеможливлювала появу нових гравців на ринку.

Влітку 2018 року, як я вже писав, ЦОТІЗ почав впровадження системи електроного квитка, завдання якої було спрощення процесу подачі, розгляду та підтвердження заяви на відвідування Зони відчуження для громадян. Але, на жаль, система насправді виконала лише роль фільтру, адже працює тільки для лояльних контрагентів, яким надано доступ, і унеможливлює реєстрацію інших. Це пов’язано з тим що система “СОЛЯРІС” повністю адмініструється вручну Кирилом Гарником. Через впровадження цієй системи ЦОТІЗ відмовляється оформлювати програми відвідування для громадян, які подають заяви напряму, та стимулює їх користуватись послугами туроператорів.

Наступним кроком керівництва ЦОТІЗ стало обов’язкове підписання контрагентами угод із ДП “ЦОТІЗ” та ДСП “Cпецкомбінат”, хоча такі дії не передбачені жодними правовими актами. До цих угод третьою стороною ЦОТІЗ долучив приватну компанію ТОВ “РК Проект”, яка примусово надає свої послуги у вигляді аренди індивідуальних дозиметрів для відвідувачів.

За кожного відвідувача (одиницю дозиметру) сплачувалося додатково 240 грн. Ця цифра є завищеною мінімум у 4 рази у порівняні з аналогічними пропозиціями на ринку. При цьому ТОВ “РК Проект” фігурує у кримінальному провадженні за фактом розтрати державних коштів в особливо великих розмірах.

Станом на початку 2019 року на ринку контрагентів Чорнобильского туризму залишилось п’ять фірм, сфери впливу на які поділені між структурами ДАЗВ/МВС/СБУ/ГПУ. Офіційно по документах ЧЗВ в 2018 році відвідало понад 60 тис. туристів. Реально мінімум двічі більше. За кожного з них туроператори заплатили зверху від звичайної вартості 5-10$ керівництву ДАЗВ і ЦОТІЗ (фактично ГПУ), 10-50$ отримало СБУ і ще 240 грн отримала незрозуміла приватна компанія. От і рахуйте загальні прибутки корумпованих ділків.

Так було до 20 червня цього року, коли Указом Президента України Зеленського №419/2019 старий Указ Януковича від 6 квітня 2011 року № 393 «Про затвердження Положення про Державне агентство України з управління зоною відчуження» був визнаний таким, що втратив чинність. За кілька днів до того також змінився керівник ЦОТІЗ. Наумов, за моєю інформацією, пішов у відділ К, СБУ.

Наразі туристична галузь в ЧЗВ перебуває у підвішеному стані. Якщо це справді те, що я думаю, а не просто перерозподіл ринку під своїх, то найближчим часом можемо очікувати захід нових тур-агенств, зниження вартості турів, а також можливість подавати заявку особисто і продовження зростання туристичного буму в Чорнобильській зоні відчуження. Збираю додаткову інформацію з цього приводу. Допомогти мені в цьому можна поширивши цей пост для своїх друзів.

Джерело

Новоназначенец СБУ Андрей Наумов

 
border

Несколько недель назад временно исполняющий обязанности главы Службы безопасности Украины (СБУ), Иван Баканов назначил Наумова Андрея Олеговича заместителем начальника Главного управления по борьбе с коррупцией и организованной преступностью «К» СБУ.

Сам Иван Баканов является прямым «шефом» Андрея Наумова, поскольку возглавляет ГУ «К» СБУ.

Информации об Андрее Наумове и его послужном списке не много. Известно, что до назначения в СБУ он 1,5 года работал директором Государственного предприятия «Центр организационно-технического и информационного обеспечения управления зоной отчуждения».

На указанную должность был назначен председателем Государственного агентства по управлению зоной отчуждения Виталием Петруком, которого называют ставленником Министра экологии и природных ресурсов Остапа Семерака.

За время работы Андрея Наумова на этой должности, журналисты обратили внимание на странный тендер по реконструкции, которой занимался «Центр организационно-технического и информационного обеспечения управления зоной отчуждения». Этот тендер выиграла КМП «Монолит», предложившее не самую дешевую цену на работы.

До января 2018 года Наумов занимал должность заместителя директора Государственного специализированного предприятия по управлению капитальным строительством зоны отчуждения.

Еще ранее он работал на должности заместителя начальника Управления материально-технического обеспечения Генеральной прокуратуры Украины. Его начальником был Константин Моргун, ставленник Виталя Яремы. В ГПУ Андрея Наумова также считали представителем члена команды Виталия Яремы, а именно – Анатолия Даниленко, который был замом Виталия Яремы.

В декларации за 2018 год удивляет зарплата Андрея Наумова. Директором Государственного предприятия «Центр организационно-технического и информационного обеспечения управления зоной отчуждения» получил почти 1,692 млн грн зарплаты и еще 17,5 тыс. по старому месту работы.

Получается, что за месяц Наумов получал больше 141 тыс. грн зарплаты. В 2019 году за 6 месяцев работы до 30 мая 2019 года он получил более 1 млн грн зарплаты.

Для сравнения премьер-министр Украины Владимир Гройсман в июле 2019 года заработал чуть более 37 тыс. грн.

Однако с такими доходами у него нет недвижимости (жил в служебной квартире в зоне отчуждения Чернобыльской АЭС), а машина, на которой он ездит, записана на мать-пенсионерку Наумову-Прокопенко Ирину Васильевну. Несмотря на крупные суммы в украинских банках, которые хранит Андрей Наумов, он также берет кредиты.

А вот его семья далеко не бедная. В начале июля мама Андрея Наумова купила квартиру в Киеве по адресу переулок Лабораторный 7 площадью 108 кв.м. Рыночная стоимость такой квартиры более 200 тыс. долл. США или 5 млн грн. Кроме этой квартиры и машины мама борца с коррупцией владеет 3 участками в Киевской области, домом в 184 кв.м., построенном вероятно в 2014 году.

В 2015 году Андрей Наумов оформил купленную по рыночной цене около 60 тыс. долл. США квартиру на Троещине в Киеве на своего несовершеннолетнего сына.

Супруга Наумова — Юлия Евгеньевна Наумова, бенефициар  ТОВ “ЮФ “ВІРТАС” и помощница экс-нардепа Михаила Соколова

“ОРД” 

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ