Человек не терпит насилия!

Холодницький може заарештувати Луценка, а Луценко — Холодницького

630 360 1522166507 1036

Головних борців з корупцією підозрюють у корупції, а суспільству до цього байдуже. Його це не схвилювало.

“Українські новини” з посиланням на аноніма з правоохоронних органів повідомили, що Назара Холодницького можуть затримати і заарештувати, причому найближчим часом.

Холодницький — спеціалізований антикорупційний прокурор України, простіше кажучи — головний в Україні державний чиновник, відповідальний за боротьбу з топ-корупцією. У нього нема жодних інших службових обов’язків. НАБУ — це детективи, сищики, вони працюють за дорученням і під наглядом прокурора Холодницького. Тобто, результати боротьби з корупцією залежать від Холодницького аж ніяк не менше, або й більше, ніж від НАБУ.

І ось нате вам: таку людину “можуть заарештувати”!

Утім, анонім — істота повністю безвідповідальна, тож ми маємо право не звернути уваги на цю новину від “Українських новин”. Однак вже не від анонімного, а від цілком офіційного джерела, а саме — Генерального прокурора Юрія Луценка, ми знаємо, що в робочому кабінеті Назара Холодницького була встановлена апаратура для таємного прослуховування. Генеральний прокурор каже, що це ГПУ разом з НАБУ “слухали” спеціалізованого антикорупційного прокурора з дозволу суду, а більше нічого не каже. Ні про причини недовіри ГПУ до Холодницького, ні про статті Кримінального кодексу, за якими щодо нього є підозри, ні про те, чи підтвердили ці підозри записи, зроблені “жучком”, ні про хід розслідування. На всі запитання його відповідь така: “Тільки в результаті допитів, експертиз зможу повідомити про те, чи є ознаки кримінальних правопорушень, які зафіксовані на підслуховувальному пристрої, встановленому в кабінеті керівника САП”, — заявив Юрій Луценко в ефірі телеканалу ICTV. Ось воно як! Виявляється, ще невідомо, чи скоїв кримінальне правопорушення Холодницький! Ще будуть допити і експертизи, аби це знати! Тоді чому йому “жучок” ставили на акваріум? Про всяк випадок — а раптом головний антикорупціонер сам корупціонер? Може, якщо про всяк випадок, тоді варто “жучки” всім ставити, починаючи з кабінету Генпрокурора, а якщо вже зовсім “про всяк випадок”, то не тільки в службовому кабінеті, а всюди, де бувають потенційні корупціонери? Це була б тотальна війна з корупцією, але не буде, бо записи з цих “жучків” не буде кому слухати — всі ж під підозрою.

А ось зовсім свіжа новина від “Українських новин”, цього разу не від аноніма. На запит агентства офіційно відповіло НАБУ, і з відповіді випливає, що є, виявляється (чи багато українців знали про це?), кримінальне провадження щодо можливого незаконного збагачення Генпрокурора Юрія Луценка, а також справа про декларування ним недостовірної інформації, а Холодницький ще й об’єднав ці два провадження в одне.

Отже, Луценко (ГПУ) разом з НАБУ перевіряє Холодницького (САП), а Холодницький (САП) разом з НАБУ перевіряє Луценка (ГПУ). Обидві перевірки дозволив суд. Все зрозуміло?

Якщо ні, то ніхто вам не допоможе. Хто кому корупціонер — вам із зрозумілих причин не скаже ні САП, ні НАБУ, ні ГПУ. А більше нікому. Антикорупційного суду нема, ДБР ще не функціонує, а коли вони запрацюють, то, цілком, ймовірно, заплутають нас ще більше.

Але в усій цій плутанині можна виокремити одну очевидну, але вкрай неприємну для всіх нас ситуацію: звинувачення, натяки на звинувачення і просто незрозумілі інтриги навколо головного антикорупційного прокурора і Генерального прокурора зовсім не схвилювали Україну. Головних борців з корупцією, цією найстрашнішою заразою, яка тягне країну в прірву і яку всі вважають найбільшим злом для України, підозрюють у корупції, а суспільство це повз вуха пускає. Навіть найбільш політично збуджені активісти й блогери не зчинили ґвалту в соціальних мережах. Чомусь усім байдуже, винен Холодницький чи ні, корупціонер він чи жертва корупціонерів. Нікого не зацікавило гостре питання: що тепер буде з боротьбою з корупцією? Вона вже закінчилася, бо чесного прокурора “нейтралізували” чи, навпаки, тільки починається, бо нечесного прокурора — імітатора боротьби, нарешті, викрили і виганяють? Чи законно збагатився Генеральний прокурор — розслідують з 30 жовтня 2017 року, майже п’ять місяців. Чи не забагато? Хіба можна стільки часу тримати Генерального прокурора під підозрою в очах суспільства?

Нема відповідей, бо питань ніхто й не ставить. Суспільство лише одним оком, ледь не позіхаючи, спостерігає, як правоохоронці між собою якісь там стосунки з’ясовують, а які саме — незрозуміло та й не дуже цікаво. Якщо це і є головним підсумком чотирирічної боротьби з корупцією, яка при цьому нікуди не зникла, то ми явно не так або не з тим боремося. Хоч бери, та й починай все спочатку.

Юрій Сандул, «Укрінформ»

Оцените материал:
54321
(Всего 1, Балл 5 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Як ДБР продовжує ''петляти'' щодо рейдерства майна росіянами

Як ДБР продовжує ''петляти'' щодо рейдерства майна росіянами

25 квітня 2023 року опублікувано матеріал про те, як росіяни використали підроблені довіреності з Туреччини, щоб вкрасти ціле підприємство в центрі столиці…
Як НАБУ 7 мільонів вкрало

Як НАБУ 7 мільонів вкрало

Україна вже майже рік протистоїть широкомасштабній агресії зі сторони московії. Нація втрачає кращих із кращих, виборюючи жорстокою ціною власні свободу…
Військовослужбовець, кандидат на посаду голови НАБУ Сергій Горбатюк: "Законопроєктом 8271 Рада грубо порушує Конституцію, щоб більш жорстко карати лише певну категорію людей - військовослужбовців"

Військовослужбовець, кандидат на посаду голови НАБУ Сергій Горбатюк: "Законопроєктом 8271...

Продовження незалежної роботи НАБУ та обрання його директора до березня 2023 – одна з небагатьох умов, яку поставив до України…
НОВОСТИ