Человек не терпит насилия!

«Існування ОЗУ Януковича підтверджується вироками 30 судів». Чи не помилився Луценко?

Що мав на увазі Генпрокурор, коли вчора заявив, що існування ОЗУ Януковича підтверджується вироками 30 судів.

Поняття ОЗУ (організоване злочинне угрупування) в Кримінальному кодексі немає. Тобто, що ж підтвердив суд?

Може він мав на увазі “організована група”, то це ОГ. Чи може “злочинна організація” — то це ”ЗО”.

Потім Генпрокурор повідомив про “30 вироків судів, за якими засуджено 30 осіб-учасників злочинної схеми розкрадання і відмивання коштів у загальній сумі 1,5 млрд доларів”. 

Щоправда прізвища підсудних та приблизний час винесення цих вироків Генпрокурор не згадав. А шкода. Бо його заява не дає можливості знайти у Єдиному державному судовому реєстрі хоч один такий вирок.

Давайте спробуємо пошукати вироки по згаданому ним злочину “відмивання коштів”. Очевидно, йдеться про ст. 209 ККУ — легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

За 2017 рік в Реєстрі є 17 вироків за цією статтею, але фактично їх там — 13. 3 — це ухвали і 1 — не завантажується.

Так от з 13 вироків лише у 4-х згадується про організовану групу та злочинну організацію. А в Києві з цих 4х винесено лише один вирок, засудженого звільнили від покарання. Ні про які офшори у тих 4-х вироках не йдеться та й суми проходять замалі для Януковича і ко.

Цікаво, що за відмивання коштів в нас строго не судять. З 13 вироків, винесених у 2017 році реально відбуває покарання лише одна особа. З вироки виправдовувальні. У 2-х — легалізацію (відмивання) доходів не змогли довести. В усіх інших — звільнили від покарання або призначили позбавлення волі з випробуванням.

Може, Генпрокурор мав на увазі вироки щодо легалізації (відмивання) доходів, винесені у 2016-му році? У 2016 в Реєстрі 16 вироків, лише 3 з них винесено в Києві. Але по цих вироках київських судів — один виправдовувальний, у 2-х інших не згадуються злочинна організація чи організована група і засуджені звільнені від покарання.

Враховуючи важливість питання, прес-служба Генпрокурора мала б роз’яснити, про що говорив Генпрокурор, про які саме вироки, хто за ними засуджений і яке покарання призначене. А також чи не помилився Генпрокурор у кваліфікації, може йшлося у вироках про інші злочини і дійсно доведено факт існування злочинної організації.

Таке уточнення є надзвичайно важливим, аби суспільство мало чітку відповідь на просте запитання — чи визнали суди України факт створення злочинної організації Януковичем та його соратниками, за які саме злочини члени цієї організації засуджені і яке покарання їм призначено. 

Anna MALIAR, опубліковано на «Антикор»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

В Лондоне пригрели чиновницу Лени-Космоса

Марина Погибко, просившая летом этого года предоставить ей политическое убежище в Великобритании, на днях получила его. Об этом LB.ua стало известно…
АгроГазТрейдинг и семья Зеленского

АгроГазТрейдинг и семья Зеленского

Много пишут что Мельник это человек Татарова, Ермака… Нет. Это человек Квартала95, замкнут соответственно на Шефира. Многие наверно слышали про…

В УСБУ Херсонщины выявлен шпион

Внутренняя безопасность СБУ задержала сотрудника УСБУ в Херсонской области, которые передавал информацию российским спецслужбам. Об этом сообщает «Преступности.НЕТ» со ссылкой на…
НОВОСТИ