Человек не терпит насилия!

Крістофер Сміт: «Боротьба з корупцією в Україні – це війна, а війни потребують часу, битви програються та виграються, вони вимагають жертв»

original

Америка стрімко посилює свій вплив в Україні, зростає кількість державних програм, які американці допомагають впроваджувати, і США працюють не тільки на зовнішньополітичну підтримку, але й цілеспрямовано діють задля забезпечення внутрішньополітичної стабільності в Україні. Крістофер Сміт – начальник відділу з правоохоронних питань посольства США в Україні. Містер Сміт – одна з ключових осіб, яка від імені Сполучених Штатів допомагає впроваджувати реформи у правоохоронній галузі в Україні.

 Ще не багато людей бачать та усвідомлюють, наскільки системним є вплив США на глибинні процеси реформ та прийняття рішень українськими політиками і наскільки вагомою є позиція американських дипломатів щодо наших проблем. Сміт при цьому – той комунікатор, якого знають усі керівники правоохоронних органів. Він в Україні не тільки дипломат США, але й фактично співучасник багатьох процесів реформування та створення нових органів влади, який товаришує з керівниками усіх правоохоронних відомств.  Інколи він навіть психотерапевт, який допомагає владнати конфлікти між українськими керівниками, наприклад, критичну ситуацію навколо конфлікту НАБУ, САП, ГПУ, МВС. І позиція дипломатів США для того, щоб зупинити наміри керівників  української влади зняти директора Національного антикорупційного бюро А.Ситника, була ключовою. Вплив Америки на цьому етапі не може не мати сильного впливу особистостей – оскільки США прагнуть допомогти структурним реформам, але при цьому робити це поетапно, щоб не зупинялось виконання життєво важливих функцій діючим державним апаратом. В інтерв’ю, звичайно, неможливо навіть на відсоток показати, що саме насправді бачить Сміт як дипломат та які емоції в нього виникають, але сподіваюсь, коли-небудь Крістофер приїде до нас як приватна особа писати мемуари, і клянуся, це буде бестселер. Але зараз це інтерв’ю дипломата. До речі, це взагалі перше інтерв’ю К. Сміта в Україні.

krsm1

— Як би ви охарактеризували співпрацю Посольства з НАБУ, САП, НАЗК, ГПУ, новоствореним Державним бюро розслідувань, МВС, Національною поліцією, Національною гвардією, Державною прикордонною службою, СБУ?

— Посольство взаємодіяло і продовжує активно взаємодіяти з правоохоронними органами України протягом багатьох років, а також розширює співпрацю з новоствореними антикорупційними установами. У нашому Посольстві є представники кількох правоохоронних органів США федерального рівня, в тому числі аташе з правових питань, який представляє Федеральне бюро розслідувань (ФБР), а також представники дипломатичної служби безпеки Державного департаменту США. Інші федеральні правоохоронні органи США, такі як Адміністрація протидії незаконному обігу наркотиків, Секретна служба США, Департамент національної безпеки, регулярно відряджають регіональних представників в Україну для роботи з українськими партнерами у справах, що становлять двосторонній інтерес.

Що стосується нашого відділу з правоохоронних питань в Посольстві США, то він надає міжнародну технічну допомогу нашим українським партнерам у галузі кримінального правосуддя. Наша головна місія полягає у зміцненні верховенства права шляхом боротьби з корупцією та сприяння втіленню реформ. Ми маємо давні партнерські відносини з низкою відомств у сфері правоохоронної діяльності та правосуддя, зокрема, з Міністерством внутрішніх справ та його профільними органами, такими як Національна поліція України та Державна прикордонна служба України, а також з Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП).  Допомога, яку ми надаємо, залежить від конкретних потреб, але історично ми підтримуємо проведення відбору кадрів, перевірки їх професійної придатності, забезпечення професійної підготовки, оснащення нових підрозділів та установ. Розглядаючи можливість реалізації нового проекту, основними критеріями для нас є створення сталого інституційного результату або досягнення ефекту від реформ, а також серйозність намірів нашого партнера. Простіше кажучи: чи зможе проект дати ті зміни, які необхідні Україні та її народу?

Одним з ключових напрямів нашої допомоги є розробка нових тестів та порядку прийому на службу чи роботу залежно від фактичних професійних та особистих якостей кандидатів, розробка критеріїв і програм відбору, забезпечення новою уніформою, спорядженням, іншим обладнанням. Цю модель ми використовували під час створення Патрульної поліції, підрозділу спеціальних операцій (КОРД), НАБУ та САП.

У нас також є спільні проекти з Державною прикордонною службою. Ми забезпечували їх захисним спорядженням у 2014-15 роках і зараз тісно співпрацюємо над тим, щоб впровадити необхідні зміни до системи набору та професійної підготовки, розслідування внутрішньої корупції та зловживань, розвитку підрозділів спеціальних операцій для реагування на нові кримінальні загрози на кордоні.

Реформування правоохоронного сектору є дуже складним кроком, особливо в той час, коли безпекові ризики настільки зросли. З одного боку, українці вимагають від правоохоронців реформ у відомствах, що відповідають за безпеку та охорону порядку, але з іншого боку, ці органи мають підтримувати здатність реагувати на безпекові загрози. Злочинці ж не припиняють свою діяльність на час реформування.

 Що можна вважати успіхами у вашій роботі в Україні?

— Патрульна поліція та НАБУ – це, мабуть, найвідоміші приклади успішних проектів реформ, які ми підтримали. І не лише тому, що це нові органи, які у всіх на слуху, але й тому, що їх створення є прямим наслідком вимог українського народу про очищення органів влади від корупції.

Патрульна поліція замінила собою два колишні підрозділи міліції: ДАІ та стару патрульно-постову службу. Обидва підрозділи були, як відомо, досить корумпованими, в результаті чого рівень громадської підтримки колишньої міліції був надзвичайно низьким. І навпаки, патрульна поліція була дуже добре сприйнята людьми, і це допомогло значно покращити громадську думку щодо правоохоронних органів. Патрульна поліція також стала набагато ефективнішим підрозділом для реагування на виклики. Час реагування значно скоротився, що робить поліцію більш ефективною та підвищує безпеку громадян. За даними Національної поліції, завдяки мобільності та оперативності патрульні врятували понад 400 життів за останній рік.

Допомога у створенні та розвитку НАБУ та САП – це ще один важливий елемент нашої роботи за час мого перебування в Україні. Ці органи відіграють провідну роль у боротьбі з корупцією на вищих рівнях. Ми допомагали з відбором працівників, їх професійною підготовкою, оснащенням детективів та аналітиків НАБУ, сприяли САП у відборі та підготовці їхніх прокурорів. На жаль, незважаючи на їхню відмінну роботу та рішучість у розслідуванні й формуванні справ проти деяких дуже впливових корумпованих чиновників, ці справи зараз просто лежать у судах. Тому наступним кроком антикорупційної реформи має бути судова складова.

krsm2

 Що можливо і неможливо змінити в правоохоронних органах України? Яким змінам в правоохоронних органах ви б надали пріоритет?

— Старі структура та практика, успадковані від радянського періоду, не забезпечують вирішення сучасних правоохоронних та безпекових проблем. Сектор правопорядку повинен модернізуватися, щоб ефективно захищати країну та служити народу.

Слід сказати, що з часом, коли суспільно-політична ситуація в Україні дещо “нормалізувалася”, природно зменшився і запал, з яким реалізувалися реформи. Це природна тенденція, бо будь-яка система прагне до більшої стабільності. Однак багато чого ще потрібно зробити. Наприклад, якщо взяти поліцію, то я б сказав, що, хоча реформування колишнього блоку міліції з охорони громадського порядку у великих містах через створення нової патрульної поліції мало великий успіх, поліція в малих містах та районах залишається в основному нереформованою і практично не забезпечує ефективної безпеки населення. Кримінальний блок поліції також бореться з неймовірними труднощами, починаючи від величезної кількості неконтрольованої зброї, яка захлиснула країну через конфлікт на сході, і закінчуючи зростаючою кількістю організованих злочинних груп, які діють нахабно та жорстоко. Існуюча структура кримінальної поліції, в основному, успадкована від радянської міліції, не здатна ефективно реагувати на ці загрози.

Деякі критики стверджують, що стара міліція була набагато ефективнішою у боротьбі зі злочинністю свого часу, й існуюча поліція повинна дотримуватися старої радянської практики. Це не зовсім так. Радянська міліція була особливим інструментом свого часу. Вона відповідала тодішній державній системі, радянському менталітету, специфіці тодішнього криміналітету, старим правовим рамкам тощо. Пріоритетним був захист держави та її інтересів, а не служіння народу. Сьогодні ситуація різко відрізняється. Все змінилося: система державного управління; людський менталітет; мислення та поведінка злочинців, кримінальний процес та закони. Проте кримінальна поліція значною мірою покладається на стару структуру та методи розслідування. Чим швидше буде проведена її структурна реорганізація відповідно до нових реалій, тим краще ці підрозділи виконуватимуть свої обов’язки.

 Хто з очільників правоохоронних органів України є професіоналами у своїй сфері?

— Всі наші партнери – це професіонали, незалежно від того, чи були вони на службі вже десяток років чи лише протягом місяця. Навички та досвід є частиною того, що робить їх професіоналами, але настільки ж важливим є прагнення працювати без корупції та дотримуватися закону.

Україні потрібні розумні, цілеспрямовані фахівці на всіх рівнях державного управління, у тому числі у правоохоронному секторі. У цій сфері є багато професіоналів та багато ефективних лідерів. Хорошим лідером, на мій погляд, є людина, яка, крім того, що вона є кваліфікованим фахівцем, також має високі моральні якості, їй довіряють, її поважають колеги та громадяни, а також та людина, яка здатна формулювати бачення майбутнього. Просто знати, як забезпечувати щоденну діяльність, сьогодні недостатньо. Важливо думати стратегічно. Справжній лідер повинен передбачати очікування громадян і вести свою організацію через системні зміни, щоб вивести її на новий рівень в очах людей. Одним з наших найбільших успіхів є ті наші проекти, які привели десятки тисяч нових людей до поліції, НАБУ та інших правоохоронних структур через відкритий, конкурсний та справедливий відбір. Серед них є лідери, які є майбутнім України. Я дуже сподіваюся на постійний трансформаційний вплив, який вони справлятимуть на державний сектор та свій народ.

— Могли б ви назвати успішні операції та рішення українських правоохоронних органів?

— Я не буду коментувати конкретні операції, але скажу, що НАБУ, КОРД, ДПСУ та Національна поліція загалом проводять сотні успішних операцій щороку. Комплексне реформування та засвоєння сучасних західних практик у довгостроковій перспективі принесе справжню користь Україні та українцям. Наприклад, започаткування Патрульної поліції та створення умов, за яких усі майбутні поліцейські розпочинатимуть свою службу саме з патруля, забезпечення незалежності НАБУ та САП, щоб вони могли розслідувати найбільш корумпованих державних службовців, стануть ключовими факторами їх ефективності в довготривалій перспективі.

krsm3

 Скільки часу і які умови необхідні для прискорення реформ в Україні?

— Як я вже сказав, реформи є вирішальними для України. Важливо їх продовжувати. Українці хочуть бачити конкретні результати. Слід зазначити, що хоча окремі зусилля, такі як створення НАБУ чи Патрульної поліції, можна вважати вдалими, але для довготривалого успіху, реформи повинні відбуватися в усіх органах влади і всьому секторі кримінальної юстиції. Так, наприклад, без судової реформи, зокрема, створення незалежного антикорупційного суду та підтримки інших органів кримінального правосуддя, НАБУ не може функціонувати ефективно повною мірою. Патрульна поліція також є лише частиною набагато більшої поліцейської системи, яка потребує подальшого реформування. І загалом, краща робота правоохоронних органів залежить від значно кращого фінансування урядом, який у свою чергу можливий лише завдяки глибоким економічним реформам, які б відкрили двері для залучення значних інвестицій та отримання державою більших надходжень до бюджету. Як бачите, все взаємопов’язане, і прогрес у реформуванні правоохоронних органів тісно пов’язаний з поступом в інших сферах.

 Чи можна подолати корупцію в Україні?

— Так, можна, і я вірю, що її буде подолано. Але боротьба проти корупційних практик, які глибоко вкоренилися в багатьох державних установах, буде тривалою. Нам завжди хочеться, щоб зміни відбулися швидко, але боротьба з корупцією в Україні була правильно названа війною. А війни потребують часу. Битви виграються та програються. В них є потерпілі і вони вимагають багатьох жертв. Так є і в боротьбі з корупцією. Тому тримайтеся свого курсу, продовжуйте боротися, і ніколи не здавайтеся!

 Кого ви підтримуєте у конфлікті між новими та діючими антикорупційними органами?

— Ми співпрацюємо з тими, хто справді протистоїть корупції, розслідує корупційні діяння та корумпованих діячів. Всепроникна корупція у державному секторі занадто довго шкодила Україні, сповільнювала її інтеграцію до Європи і зробила країну та її громадян вразливими до зовнішньої агресії. Ми підтримуємо всі органи та всіх людей, які борються за нову Україну, Україну без корупції.

 Чи правда, що ви скоро виїжджаєте в іншу країну?

— Так, службовці на моїй посаді змінюються кожні кілька років, і ми звикли до таких переміщень. Але залишати Україну мені буде дуже важко. Я ніколи не забуду своїх партнерів тут та все те, що ми досягли разом. Я глибоко вражений моїми українськими друзями, які не відступають перед багатьма загрозами та викликами, як зовнішніми, так і внутрішніми. Я багато чого навчився у них, був свідком їхньої героїчної пожертви заради праведних справ. Героїчний американець, доктор Мартін Лютер Кінг молодший, який також відстоював праведну справу, за що й приніс найбільшу жертву, одного разу сказав: “Боягузтво питає: А це безпечно? Доцільність питає: А це вигідно? Марнославство питає: А це популярно? Але Совість питає: А це правильно?” І настає час, коли людині треба обрати позицію, яка не буде безпечною, вигідною або популярною, але її важливо зайняти, тому що це правильно”. Це та ситуація, в якій ми опинилися сьогодні: Україна має зробити правильний вибір! І коли це станеться, США будуть поряд як партнер і як друг.

Виступ Крістофера Сміта в Центрі реформи права та юстиції України. 

Розмовляв Юрій Бутусов,  «Цензор.НЕТ»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Як НАБУ 7 мільонів вкрало

Як НАБУ 7 мільонів вкрало

Україна вже майже рік протистоїть широкомасштабній агресії зі сторони московії. Нація втрачає кращих із кращих, виборюючи жорстокою ціною власні свободу…
Військовослужбовець, кандидат на посаду голови НАБУ Сергій Горбатюк: "Законопроєктом 8271 Рада грубо порушує Конституцію, щоб більш жорстко карати лише певну категорію людей - військовослужбовців"

Військовослужбовець, кандидат на посаду голови НАБУ Сергій Горбатюк: "Законопроєктом 8271...

Продовження незалежної роботи НАБУ та обрання його директора до березня 2023 – одна з небагатьох умов, яку поставив до України…
Стали известны результаты первого рейтинга кандидатов в директора НАБУ

Стали известны результаты первого рейтинга кандидатов в директора НАБУ

Как пишет газета «Судовый репортер», стали известны результаты первого рейтинга в тестировании кандидатов на должность директора НАБУ. «29 грудня і…
НОВОСТИ