Человек не терпит насилия!

Земельные аферы Виктора Тимошенко

288d7ec806

30.05.2016р громадяни (31 особа) звернулись до Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області із клопотаннями про надання дозволу на розробку проектів відведення земельних ділянок по 2,0га кожному загальною площею 62га. Така одностайність є досить дивною, оскільки за звичайних обставин (без попередньої злочинної змови) у громадян, які не пов’язані між собою не може одночасно виникнути бажання приватизувати земельні ділянки, до того ж розташовані на одному масиві. При цьому, цей масив розташовано у дуже мальовничій місцевості між лісом та річкою, а самі землі представлені цінними чорноземами. 3 огляду на це, вартість земельних ділянок є значною та складає приблизно 2000 доларів США за 1,0га, тобто 124000 доларів США, або близько 3 348 000 гривень за весь масив.

03.06.2016 та 06.06.2016р Головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області розглянуто звернення громадян та прийнято накази про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, розташованих на території Збаржівської сільської ради Погребищенського району Вінницької області орієнтовним розміром 2,0га кожна, із цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства. Накази підписані начальником управління Козаком Юрієм Володимировичем, про якого зокрема навіть є відповідна стаття у мережі Інтернет за посиланням http://korupcia.in.ua/news/1325-derzhgeokadastr-ohopila-totalna-korupcija.html. З огляду на це, таке оперативне реагування на звернення громадян та задоволення усіх заяв через 4-5 робочих днів з дня їх надходження зовсім не викликає подиву, а навпаки досить зрозуміло у такому вирішенні питання явно були зацікавлені певні особи і як зі сторони набувачів земельних ділянок, так і зі сторони їх розпорядників.

22.11.2016р, Головним управлінням Держгеокадастру Вінницькій області було погоджено проекти відведення всіх земельних ділянок та передано їх у власність громадянам для ведення особистого селянського господарства. Хто хоч раз стикався із розробкою та погодженням проектів відведення земельних ділянок, той знає, що за такий короткий строк їх розробити, погодити у встановленому порядку та присвоїти кадастрові номери земельним ділянкам у законний спосіб неможливо. Тобто у даному випадку мало місце так зване прискорення виконання робіт, що завжди супроводжується наданням незаконної вигоди певним посадовим особам, від яких залежить вирішення питань погодження проектів відведення та реєстрації земельних ділянок у базі даних Державного земельного кадастру з присвоєнням їм кадастрових номерів.

Нажаль, встановити імена громадян, яким було передано у власність земельні ділянки за допомогою загальнодоступних засобів не вдалося. Однак, відоме ім’я принаймні одного громадянина. Це Моросліп Олександр Володимирович.

До речі, у Вінницькій області існує проблемна ситуація із виділенням земельних ділянок учасникам АТО існує вже певна черга, яка не просувається з невідомих причин. З цього приводу начальнику Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області нещодавно  направлявся  відповідний депутатський  запит (із текстом якого  можна ознайомитися в мережі інтернет за посиланням

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/wcadr41D?kodzap=46836, відповідь на цей запит була надана, однак її змісту встановити не вдалося.

Надалі, після державної реєстрації права власності на земельні ділянки за громадянами, які їх приватизували, майже одразу 27 земельних ділянок загальною площею 54,0га були відчужені за договорами купівлі — продажу одному громадянину Ляшенко Сергію Дмитровичу. Всі договори були укладені в один день 10.02.2017р та посвідчені приватним нотаріусом Вінницького міського нотаріального округу Стеблюк Наталією Володимирівною з подальшою реєстрацією права власності за новим власником Ляшенком Сергієм Дмитровичем. Щодо 4-х земельних ділянок з масиву чомусь не були укладені договори купівлі — продажу на час з’ясування даної інформації, однак, на даний час перешкоди у цьому могли бути усунені та Ляшенко Сергій Дмитрович міг зосередити у своїх руках увесь масив земельних ділянок.

Варто звернути увагу, що Ляшенко Сергій Дмитрович уродженець Золочівського району Харківської області. Його брат Ляшенко Анатолій Дмитрович відомий на Харківщині бізнесмен, який був пов’язаний із народним депутатом України Віктором Тимошенком (із публікацій, розміщених у мережі Інтернет за посиланням https://www.ord-ua.com/2014/02/05/u-nardepa-viktora-timoshenko-kontrabandista-i-pohititelya-malchikov-mogut-zabrat-mandat/.

До речі, у такий спосіб Ляшенко Анатолієм Дмитровичем, якому фактично вже належать вищевказані земельні ділянки у Погребищенському районі, реалізовано давню, але “безвідмовну схему” незаконного та навіть злочинного заволодіння земельними ділянками. Ця схема полягає у наступному, особа, яка бажає набути у власність певний масив земельних ділянок сільськогосподарського призначення вступає у злочинну змову із розпорядником цих земель (зокрема із керівником відповідного обласного управління Держгеокадастру або з афілійованою з ним особою), ними визначається конкретна площа земельного масиву та грошова винагорода, за яку будуть видані накази про надання дозволу на розробку проектів відведення земельних ділянок, їх погодження та накази про надання у власність земельних ділянок. Надалі проводиться пошук осіб громадян України, які не використали свого права на приватизацію земельних ділянок сільськогосподарського призначення та які бажано перебувають за межею бідності, аби ці громадяни за мізерні кошти (які їм зобов’язується передати особа, що бажає стати реальним власником земельних ділянок) погодилися надати свої документи для приватизації на їх ім’я земельних ділянок, а у подальшому укласти фіктивні договори їх купівлі — продажу, або надати відповідних повноважень іншим особам за довіреністю.

Після досягнення домовленості із зазначеними громадянами, зацікавлена особа передає певну оговорену суму коштів розпоряднику земель та починається процес приватизації, видаються накази про надання дозволу на розробку проектів відведення земельних ділянок визначеним особам, розробляється землевпорядна документація, яка погоджується відповідними компетентними органами (у тому числі й розпорядником земель), земельні ділянки реєструються у державному земельному кадастрі із присвоєнням їм кадастрових номерів, за громадянами реєструється право власності на земельні ділянки, яке потім відчужується ними особисто або довіреною особою реальному власнику земель, або пов’язаній із ним особі.

Надалі, зазвичай ставши власником цілого масиву земельних ділянок, така особа задля отримання прибутку змінює цільове призначення сільськогосподарських земель на інше (яке дозволяє розміщувати на них капітальні будівлі), ділить масив на багато маленьких земельних ділянок та продає їх за досить високою ціною іншим особам, які наприклад виявили бажання побудувати дачний будинок неподалік від лісу, чи від річки у мальовничій місцевості.

Однак, заволодіння злочинним шляхом земельними ділянками у такий спосіб завдає шкоди перш за все державі, яка у результаті незаконного їх вибуття із своєї власності втратила як мінімум 3348000 гривень (ця сума є орієнтовною, а її реальний розмір може значно перевищувати зазначений).

В прокуратурі Вінницької області від 31.03.2017р № 04/2/4-520-17 зареєстровано кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України.

Олег Исаев, для «ОРД»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ