Человек не терпит насилия!

Канцурак Віктор Васильович. Сміття України

Канцурак Віктор бачить у невмінні українців розділяти і утилізувати сміття одну з основних екологічних проблем

Ще зовсім недавно прокотилася хвиля скандалів з приводу мандрівного по країні львівського сміття і резонансної трагедії на Грибовицькому сміттєсховищі, що призвела до загибелі кількох людей, оголила одну з основних проблем української екосистеми – ми не вміємо грамотно розпоряджатися сміттям та побутовими відходами.

Про проблему утилізації сміття ми взяли коментар у представників української влади. Ситуацію прокоментував екс-директор екологічного департаменту уряду і досвідчений еколог зі стажем роботи в різних державних управліннях по охороні природи Канцурак Віктор Васильович, а в даний час – заступник міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака (діючий склад Кабінету Міністрів з квітня 2016 року).

Як зазначає Канцурак Віктор, українці взагалі споживацькі ставляться до таких природних ресурсів, як повітря, вода, земля під посіви, флора і фауна. Що ж стосується сміття, то, згідно зі статистикою, якою володіє Канцурак Віктор Васильович, щорічно кожен з нас в середньому викидає до 250 кг сміття та побутових відходів, хоча, як мінімум, півсотні кілограмів від цієї кількості можна було б використовувати повторно після переробки.

Ми, на відміну від прогресивніших в цьому питанні європейців, не вміємо і, як зазначив з жалем Канцурак Віктор, поки ще не сильно хочемо вчитися розділяти сміття. Ми його не переробляємо, а зберігаємо або спалюємо. Адже тільки 15% того, що викидається в сміттєвий бак, неможливо утилізувати. А папір, пластик, метал – всі ці складові наших щоденних відходів можна впорядкувати і передати на переробку в пункти вторинної сировини. Парадоксально, але найбільш відповідальними громадянами країни виявляються незаможні і бездомні, які з метою особистої вигоди вишукують в сміттєвих баках папір, картон, газети і здають в макулатуру (як один з прикладів). Канцурак Віктор Васильович зовсім не закликає українців ритися по сміттєвих ящиках, але в ці самі місця для збору побутових відходів може потрапляти вже більш ретельно відсортоване сміття, яке дійсно таким вважається.

Проблема сміттєсховищ гостро стоїть не тільки у Львові і Львівській області. Всього в Україні налічується 800 звалищ, організованих офіційно, на яких зберігають колосальну кількість відходів – до 35 мільярдів тонн! І, якби ми перейняли європейський досвід розділяти сміття, то щорічну кількість твердих, що не підлягають утилізації, відходів можна було скоротити хоча б на 10 млн куб. м. Віктор Васильович Канцурак наводить інформацію свого міністерства: загалом 4% площі України – це вже величезний полігон з відходами. А отже найбільша загроза від сміттєзвалища – це навіть не запах, а хімічні процеси виділення шкідливих і отруйних речовин, які потрапляють в ареалі кількох десятків кілометрів від відкритого сміттєсховища у воду, повітря, в ґрунт. З такими темпами і відсутністю ініціативи змінити ситуацію через кілька десятків років 4% можуть перетворитися в загрозливо велику двозначну цифру.

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

ДСНС чи МНС

Шановні рятувальники! Ця тема призначена для комплексного обговорення проблем та пропозицій! Хто на вашу думку був би гідний очолити службу?

ДЛЯ ОКПП

Що еліта мовчите? А де прес-служба, а де ця блядь? Показушно-брехлива зі своїм фотоапаратом? Яка вміє тільки про псів писати……

В Україні обговорюють статтю Путіна

На провідному експертному інтернет-телеканалі «UkrLife.TV» методолог, радник Офісу президента і політолог розповіли, що вони думають про висловлювання російського президента у…
НОВОСТИ