Человек не терпит насилия!

Ставленик влади. Романа Говду хочуть зробити антикорупційним прокурором

Найближчими днями вирішиться, хто обійме посаду антикорупційного прокурора. Реальних кандидатів двоє – Віталій Касько, на чиє обрання очікують західні партнери, та Роман Говда, на кандидатурі якого наполягає генпрокурор та Адміністрація президента
88 main

16 листопада інформаційне агентство «Українські новини» з посиланням на джерело в Генеральній прокуратурі повідомляє, що на посаду антикорупційного прокурора «протягують» Романа Говду. ГПУ робить все, аби посаду зайняв колишній прокурор Одеської області, а нині заступник Віктора Шокіна.

«Швидше за все буде Говда. Його «протягують», – повідомив співрозмовник інформагентства.

Для всіх, хто має відношення до конкурсу на посади в Антикорупційній прокуратурі, очевидно, що йде боротьба старої системи прокуратури з реформаторами в ГПУ. Конкурентом Говди за посаду антикорупційного прокурора є інший заступник генпрокурора Віталій Касько.

Наближене до конкурсної комісії джерело інформагентства запевняє, що робиться все, аби посаду не зайняв Касько. Стає очевидним, що в цьому зацікавлені як представники президентської команди, так і політики, близькі до прем’єра Яценюка. Касько на цій посаді заважатиме всім.

Посада антикорупційного прокурора повинна бути повністю незалежною від генпрокурора. Без цього її функція не має жодного сенсу.

«Ми, звичайно, поборемося, однак у них (президента) більшість своїх представників», – зазначає джерело «Українських новин». На його думку, шансів обрати незалежного антикорупційного прокурора мало. Адже саме від його дій залежатиме вся робота Національного антикорупційного бюро.

Касько став відомим після гучної справи «діамантових прокурорів». Тоді в ЗМІ вилився затяжний конфлікт в ГПУ між старими кадрами на чолі з генпрокурором і молодими реформаторами, очолюваними Давідом Сакварелідзе і Каськом.

Скандал вдалося нівелювати лише за допомогою безпосереднього втручання президента. Посадивши за стіл переговорів Шокіна і Сакварелідзе, Порошенко домігся хиткого миру в відомстві. Після призначення Сакварелідзе прокурором Одеської області, Касько майже втратив союзника.

Зараз Касько не спілкується ні з генпрокурором, ні з його заступниками. І на його думку, очільник ГПУ занадто багато часу проводить в Адміністрації президента. Єдине можливе перебування в системі прокуратури Касько бачить лише на посаді антикорупційного прокурора. Але за його словами, ця посада повинна бути повністю незалежною від генпрокурора. Без цього її функція не має жодного сенсу.

Касько, який заважає всім

Щойно стало зрозуміло, що реальних претендентів на посаду двоє – Касько і Говда, проти першого почалась активна дискредитуюча кампанія. Першим «мочити» Каська взявся телеканал «Еспресо», фактичним власником якого є Микола Княжицький, нардеп від «Народного фронту». Інформацію швидко підхопили безліч близьких до влади видань та сайтів.

Далі настав час для прямої «атаки» з боку народних депутатів – все від того ж «Народного фронту». Вдень, 23 листопада нардеп Сергій Лещенко пише на своїй сторінці Фейсбук: «Пашинський прямо зараз «мочить» заступника генпрокурора Каська на засіданні погоджувальної ради. Вимагає порушити проти нього кримінальну справу».

З грудня 2012 до квітня 2014-го Говда обіймав посаду начальника відділу нагляду за виконанням закону органами внутрішніх справ у кримінальних провадженнях ГПУ.

Певно, протидія Віталію Каську – це єдине, в чому знайшли розуміння дві великі провладні партії. Проте БПП, маючи прямий вплив президента на ГПУ, діє не так помітно. Судячи із заяв членів комісії конкурсу від громадськості, перед ГПУ поставлено чітке завдання – посаду має отримати Роман Говда. Натомість у перемозі Каська зацікавлені лиш західні партнери України та громадські активісти.

Вірний солдат системи

Роман Говда – класичний приклад «людини системи». До нього ніколи не було претензій з боку керівництва, але періодично виникали скарги з боку суспільства. Почавши кар’єру в органах прокуратури Житомирської області в 2003 році, Говда з кожним переведенням в новий регіон отримував і вищу посаду.

Наразі важко прослідкувати всі деталі трудової кар’єри заступника генпрокурора. Складається враження, що Інтернет ретельно зачищають від всього, що бодай мінімально його компрометує. Але відомо, що з грудня 2012 до квітня 2014-го Говда обіймав посаду начальника відділу нагляду за виконанням закону органами внутрішніх справ у кримінальних провадженнях ГПУ.

Тобто можна припустити, що прокурор під час Революції Гідності спокійно спостерігав, як органи внутрішніх справ протизаконно відкривають кримінальні справи на учасників акцій протесту. Але це вже питання очищення влади. І от тут Роману Говді вчергове поталанило. Люстраційний закон прописано таким чином, що він не дає чіткої відповіді, чи підпадають під люстрацію начальники відділів ГПУ.

Закон каже, що під люстрацію підпадають «представники начальницького складу органів внутрішніх справ, центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань». ГПУ саме і є таким органом. Але що конкретно мається на увазі під «начальницьким складом» – питання дискусійне. Саме це дало змогу великій кількості працівників прокуратури уникнути люстрації.

Говда, який не збирається змінювати стару прокурорську систему, влаштовує всіх – президента, прем’єра, генпрокурора.

Після Революції Гідності Роман Говда знову пішов на підвищення, ставши прокурором Одеської області. Як написав у соцмережі Микола Стоянов, колишній прокурор Одеської області: «Говда – це черговий киянин, який приїхав до Одеси вирішувати фінансові питання: свої і тих, хто поставив його на цю посаду».

Такі заяви небезпідставні. У серпні цього року відомий одеський громадський активіст Марк Гордієнко оприлюднив цікавий аудіозапис. На цьому записі працівник Одеської фітосанітарної інспекції Малюга пояснює бізнесмену, що корупційні схеми в Одесі «кришує» прокурор області Говда. Розкрита активістами схема включала в себе побори з бізнесменів, які займаються експортом та імпортом. Враховуючи величезні фінансові потоки у вказаній сфері, можна уявити, наскільки великий об’єм грошей у цій корупційній схемі.

Якщо ж досліджувати декларацію про доходи колишнього прокурора Одеської області, нічого особливого дізнатися не вдасться. Однак уважно придивившись до декларації його дружини (яка, до речі, також працює в ГПУ), можна виявити певні невідповідності.

Так, Катерина Добровольська, маючи річний дохід 174 тисячі гривень, у 2014 році купує дім площею 84 кв. м  і земельну ділянку. Невже це справді те, про що писав Микола Стоянов, – «вирішення фінансових питань»?

Своєю чергою, голова Одеської обладміністрації Міхаїл Саакашвілі заявив, що одеська прокуратура збирала хабарі та щомісячно «передавала наверх» понад 5 мільйонів доларів. На скандальному відео, де Саакашвілі звинувачує прокурорів у рекеті бізнесу, його слова адресовано саме Роману Говді.

«Це називається рекет, дорогий мій. Бандитизм – це функціональний обов’язок прокуратури? Це називається бандитизм, рекет!» – майже кричить в обличчя Говді обурений Саакашвілі. Після такого скандалу Шокін вирішив забрати Говду знову до ГПУ та зробити своїм заступником. Зовні це виглядало як своєрідний обмін на Сакварелідзе.

Говда, який не збирається змінювати стару прокурорську систему, влаштовує всіх – президента, прем’єра, генпрокурора. Саме тому зараз всі сили кинуто на те, аби посадити його в крісло антикорупційного прокурора. Задіяно все – медійний ресурс, вказівки згори, кулуарні домовленості. Головна мета – не допустити перемоги Каська, якого підтримує Захід.

Хто стане антикорупційним прокурором і чи почнеться в Україні реальна боротьба з корупцією, ми дізнаємось в найближчі дні. А також побачимо, якою буде реакція США та ЄС на результат конкурсу на цю посаду.

АРТЕМ ПОДОЛЬЧУК

http://ua1.com.ua/

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

26 ответов

  1. Прокурора по надзору за антикарупционым прокурором.

    А потом — прокурора по надзору за прокурором на надзору за антикарупционным прокурором

    А потом — прокурора по надзору за прокурором по надзору за прокурором на надзору за антикарупционным прокурором

    А потом….

    Как вы задрали всей этой херней.

    Займитесь уже экономикой…… борцы бля … со всем на свете

  2. НОВОСТИ С ”ПОЛЕЙ”

    Наев — генерал ГШ,поскользнулся,на 2 дня учения отменены — скользко блять.Проживает в двухэтажных апартаментах, а мы и дальше сидим в грязи…

  3. НА Х У Я было уничтожать УБОП со своей готовой материально-технической базой, и РОЖАТЬ МЕРТВОЕ ДИТЕ -НАБУ?! А теперь исче и этого прокурорского пи до рка надзорным поставить и киздец полный. Давайте исче “бриллиантового” назначте. Никуя пока в стране не поменялось.

  4. В народе говорят: я е….у ваше НАБУ. Сидит морда-директор, бывший судебный адвокат, который взяток перетягал больше, чем слесарь 3 разряда заработает за 3 жизни. Теперь год просидел на 65 тысячах зарплаты (это официальных) и дальше будет сидеть. Зарплата, б..ть, сорока слесарей 3 разряда. За год нихера не наловил и не наловит, захавает говно, что дадут захавать, при этом подаст как великое достижение. Говду видели в Одессе- пацан с грязной жопой. С метровыми соплями. Рулил областной прокуратурой. Какой подвиг надо совершить для такого полета? Говнюк. Веселая страна. Ни хера толку не будет, нация, извините, не состоялась, все шансы просрали.

  5. Да уж лицо разврата и обмана. Что говорить, любую идею в украине могут обгавнячить. Ибо из из гавна конфеты не сделать.

  6. ДОСТАТОЧНО ТОГО, ЧТОБЫ ПОСМОТРЕТЬ БИОГРАФИЮ КАСЬКА И ПОНЯТЬ КАКАЯ ПОЛИТИЧЕСКАЯ СИЛА И КТО ЗА НИМ СТОИТ. ДЕШЕВЫЙ ПИАР УСТРОИЛ СЕБЕ. ЕЩЕ ПОНРАВИЛАСЬ ФРАЗА АВТОА — НЕ ОБЩАЕТСЯ С ГЕНЕРАЛЬНЫМ ПРОКУРОРОМ И ЕГО ЗАМЕСТИТЕЛЯМИ — ЭТО КАК, РАБОТАЮ НА ДОЛЖНОСТИ ЗАМЕСТИТЕЛЯ ГЕНЕРАЛЬНОГО, МОЖЕТ БЫТЬ У НЕГО И КАБИНЕТ ЕЩЕ В ДРУГОМ ЗДАНИИ??КОРОРОЧЕ, БРЕД

  7. А жена Сытника была в это время (пока он был начальником следственного управления прокуратуры Киевской области)начальником отдела защиты граждан и государства в судах прокуратуры киевской области.

  8. д@билов и стояли на майдане, для того чтобы такие как говда был “анти”корупційним прокурором, ситник целый год ничего не делал и зарплату получал. Героям Слава!

  9. Читателю.
    Встречаются Абрам и Изя.
    Абрам: — Изя, я изобрел, как делать из говна сливочное масло.
    Изя: — И как, хорошо получается?
    Абрам: — Неплохо. На хлеб уже мажется, но еще воняет.

  10. РЕБЯТА, ВЫ ТОЛЬКО ГЛЯНЬТЕ НА ЭТИ ХЛЕБАЛА!
    ГНУСЫ ЯНУКОВИЧА- ОТДЫХАЮТ…
    ВОТ ЭТО ВАЛЬЦМАН И ЛО-ТЕЛЕНЕДЕЛЯ ИСПОЛНЯЮТ!

  11. Бля, был нормальний сайт ОРД, выдывали нормальный материал (в основном). А теперь превратился просто в помойку для слива всякого говна. Тенденция отечественных СМИ, однако…

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ