Человек не терпит насилия!

Інтерв’ю заступника глави АП Андрія Таранова (повний текст і відео)

Заступник глави Адміністрації Президента України Андрій Таранов дав ексклюзивне інтерв’ю “5 каналу”. Пропонуємо вашій увазі повний текст та відео розмови.

— Чи пропонував Євросоюз, Йоганнес Ган чи інші уповноважені представники цієї структури, Україні стати зговірливішою з Москвою, погодитися на спецстатус Донбасу без виконання всіх інших пунктів Мінських домовленостей?

— Ну, по-перше, я не був присутнім на цих переговорах. Я не можу цього сказати. Але я не думаю, що Євросоюз так значно змінить свою позицію.

— Що Ви маєте на увазі? Є пропозиція до України погодитися на спецстатус за умови, що там перебуватимуть Гіві, Моторола, Пушилін й інші діячі “ДНР” і “ЛНР”, які будуть обстрілювати українські позиції?…

— Ще раз: щойно відповів на це питання, і воно полягало в тому, що я не думаю, що Європейський Союз так значно змінить свою позицію. Тобто є формат, формат працює. Краще тиждень переговорів, ніж один день військових дій. Тобто переговори повинні йти. Переговори повинні відповідати Мінському стандарту. Я думаю, що ці переговори нададуть можливість зберегти життя українців.

— Добре. Ну от сьогодні в Мінську засідала контактна група. Росія за підсумками сказала, що політична підгрупа розійшлася, не досягнувши очікуваного результату. Чи не означає це опосередковано, що все-таки Україні була зроблена така пропозиція і ми від неї, наприклад, відмовилися?

— Ще раз хочу сказати: ні Ви, ні я на переговорах не були.

— Я зрозуміла, гаразд. Як Ви як людина, яка стежить за ситуацією на фронті, уповноважена Президентом, як Ви оцінюєте стан виконання Мінських домовленостей?

— Хочу підкреслити, що, на жаль, не зовсім Мінських домовленостей дотримується інша сторона. Тобто хочу сказати, що ми зараз починаємо свій ранок не з того, що дивимося музичні канали, ми починаємо ранок з того, що дивимося на доповідь стосовно ситуації, яка відбувається в зоні АТО: кількість загиблих, на жаль, кількість поранених, на жаль, і кількість обстрілів з іншого боку. Хочу підкреслити, що статистика обстрілів з боку терористичних угруповань показує, що, на жаль, не зовсім Мінські домовленості дотримуються. У тому числі є обстріли зі зброї, яка повинна була давно бути відведена відповідно до Мінських домовленостей.

— Зрозуміло. Чи є тоді сенс далі вести переговори в Мінському форматі, якщо жоден з пунктів Мінських домовленостей не працює? І якщо “так”, то в чому полягає цей сенс?

— Шанси збереження життя людей, як я казав трошки раніше. І по-друге, краще місяць переговорів, ніж один день війни із загиблими. Тому Мінських домовленостей повинні дотримуватися, особливо з іншого боку.

— Гаразд, це шанс на збереження життів, як Ви кажете. Але ж щодня ці життя ми втрачаємо. І, зокрема, з огляду на те, що та сторона заводить бронетехніку, артилерію, зокрема, до лінії зіткнення і обстрілює наші позиції. Наша техніка, артилерія – відведена, про це принаймні ми офіційно заявляємо. І, зважаючи на це, ми щодня втрачаємо людей.

— Наша техніка відведена. Українська сторона дотримується Мінських домовленостей. Але я хочу підкреслити, що якщо взяти статистику загиблих, то з початку Мінських домовленостей кількість загиблих набагато менша. Тому краще домовлятися, ніж воювати. Але у випадку, якщо буде повна агресія з російсько-терористичного боку, то, я думаю, що Україна в змозі буде надати відповідь.

— Добре. Про переговори. Минулого тижня голова адміністрації російського президента Сергій Іванов заявив про те, що Америка і Росія нарешті домовилися домовлятися в двосторонньому форматі, на рівні Карасін-Нуланд. Чи не означає це, що протягом певного часу ситуація зайде до такої стадії, що доля України буде вирішуватися великими державами, без участі України?

— Я не думаю, що таке можливо, тому що саме Україна підтвердила свою спроможність по-перше – протистояти ворогу, і по-друге – домовлятися у випадку необхідності.

— Ви можете підтвердити чи спростувати такий взагалі формат домовлянь про Україну на рівні Росії і Сполучених Штатів? Тому що зараз це може бути Карасін-Нуланд, потім – Керрі-Лавров, а потім Путін-Обама, наприклад.

— Ну, як я і казав раніше. На жаль, ні Ви, ні я не були присутні на цих переговорах.

— Зрозуміло. Ви не підтвердили і не спростували, будемо трактувати це так. Але Ви нещодавно були у Сполучених Штатах, проясніть, будь ласка, ситуацію з рішенням американського парламенту про надання Україні зброї. Що за зброя може бути надана? Яка зброя надана не буде? І, власне, на чиєму полі зараз мяч у цій ситуації? Уже ж тривалий час, рік ідеться про надання зброї, і досі вона не надається. Як Ви оцінюєте імовірність того, що зброя буде надана Україні?

— Відповідно до рішення, прийнятого обома палатами американського сенату, сенат прийняв рішення на виділення Україні на новий фінансовий рік допомоги в розмірі 300 млн американських доларів. Відповідно до цього рішення, з цих 300 млн американських доларів знаходяться дві категорії: “tactics” і “techniques”, тобто навчання та передача певного озброєння. Україна більш за все очікує отримати від американського народу зброю, яка допоможе нам стримувати ворога. Тобто – це стримувати та контролювати ті обстріли, про які я казав на самому початку нашої розмови.

— Яка це зброя?

— Це системи протибатарейної боротьби, системи радіоелектронної боротьби і у випадку інших рішень, якщо президент Сполучених Штатів Америки Обама не накладе вето на цей фінансовий документ, який планує витрату коштів, починаючи з 1 жовтня 2015 року, ми сподіваємося отримати протитанкові засоби.

— У європейській та американській пресі є велика дискусія на тему тренування українських Збройних сил і надання зброї Україні. І, зокрема, дуже часто можна прочитати таке: “Навіщо озброювати і тренувати українську армію, якщо в країни туманне, примарне майбутнє, вона перебуває у воєнному конфлікті, який невідомо чим закінчиться.. І що далі, куди далі піде ця зброя і де опиняться ці натреновані американцями бійці?”.

— Основне завдання натренованих американськими військовослужбовцями бійців – це захист держави. Тобто хочу підкреслити, що американські інструктори зараз навчають виключно бійців Національної гвардії, головна мета яких – це захист держави. І ми сподіваємося, що американський уряд прийме рішення стосовно підготовки військовослужбовців Збройних сил України, мета яких – захист держави.

— Зараз тренують бійців Нацгвардії, так? Йдеться про Львів.

— Яворів.

— Знову ж таки, 12 червня інформаційний простір сколихнула поправка одного з конгресменів про те, що, по-перше, США не повинні тренувати бійців, як там сказано, “неонацистського” полку “Азов”, і друге, що вони не будуть надавати Україні, як це написано в українських ЗМІ, ПЗРК. Про що йдеться?

— Відповідно до того, що Ви сказали, ПЗРК — це переносний зенітно-ракетний комплекс, мета якого — це знищення літаків та вертольотів. Я хочу сказати, що станом на сьогодні Україна в змозі забезпечити протиповітряну оборону як країни, так і сухопутних військ самостійно.

— Тобто ми і не просили цього?

— Скажімо так: ми не очікували цього. По-друге, стосовно тренувань, я хочу підкреслити, що в даний момент 80 військовослужбовців 173-ої повітряно-десантної бригади Сполучених штатів Америки, які мають назву “Sky soldiers”, тренують військовослужбовців Національної гвардії України.

— Дивіться, згаданий полк (“Азов” — Ред.) входить до Нацгвардії України. Чи є там (на тренуваннях — Ред.) ці бійці?

— Станом на місяць тому бійців з полку “Азов” не було. Тренування проводиться для підрозділів Нацгвардії і має подвійну ситуацію. По-перше, американці тренують наших військовослужбовців із застосування зброї та спеціальних дій під час антидиверсійних заходів, а ми навчаємо американців, як ми вже півтора роки воюємо, виживаємо і перемагаємо у цій війні.

— А скільки зараз бійців взагалі тренуються, інструктуються?

— Відповідно до рішення, прийнятого американським урядом, це цикл, спланований на два роки, і тому про кількість, яка пройде навчання за ці два роки, зараз дуже важко сказати. Але плани великі. Плани на розбудову тренування. І ми сподіваємося, що тренуватися буде не тільки Національна гвардія, але й Збройні сили України.

— Які українські військові формування потребують навчань?

— Рік тому, з чого починалося все? Все починалося з діяльності волонтерських рухів, які починали навчання військовослужбовців медичній підготовці. Тобто тактична медицина. Це було перше, чому навчали наших військовослужбовців. Після цього перейшли до навчання дій в складі груп і навчання діяльності штабних підрозділів, мета яких була — планування та здійснення операцій. Те ж саме і зараз. Навчання, які проводять американські інструктори — це їх досвід. 173-тя бригада має великий досвід ведення бойових дій як в Афганістані, так і в Іраку. І спеціалізацією цієї бригади було не тільки захоплення, але й протидиверсійна боротьба. Якщо зараз, хочу підкреслити, одне з основних завдань Національної гвардії — це забезпечення протидиверсійної боротьби. Тобто те, що зараз відбувається в зоні АТО.

— Зрозуміло. І про контррозвідку, СБУ, цю царину, яка також перебуває у Вашій компетенції. Нещодавня відставка голови СБУ Наливайченка. Вона мала надзвичайно сильний резонанс всередині країни. Політичний резонанс. Що далі буде в СБУ? Сьогодні Президент призначив двох заступників. Коли буде призначений голова СБУ? Ви вже спростували інформацію про те, що Ви маєте очолити спецслужбу. Можливо, щось помінялося?

— Два заступники голови СБУ, які сьогодні були призначені, генерал Маліков та генерал Фролов, це люди, які мають, по-перше, великий досвід здійснення заходів контррозвідувальних, антитерористичних в зоні АТО. Генерал Маліков особисто провів в зоні АТО, починаючи з квітня минулого року, практично беззмінно, і має великий авторитет, великий досвід керування спецслужбою, саме у зоні АТО. І, хочу сказати, таке призначення підкреслює те, що казав Президент України Петро Порошенко, що на будь-які посади генеральські призначатися будуть люди виключно ті, які мають досвід проведення антитерористичної операції. Тобто це стосується і призначення генерала Фролова, і призначення генерала Малікова. Тобто ці люди, які мають дійсно досвід боротьби за незалежність України.

— Хто буде керувати АТО?

— Відповідно до рішення, відповідно до сьогоднішнього указу Президента України, керувати Антитерористичним центром в зоні АТО буде один із заступників голови Служби безпеки. Антитерористичною операцією, хочу підкреслити, керує начальник Генерального штабу.

— Вам не здається дивною ситуація, коли ще не призначено голову СБУ, а вже формується штат його заступників? Чи не логічніше було би навпаки — назначити голову, який сформував би штат?

— Війна не може чекати моменту, коли буде призначений голова СБУ. Російські терористичні угруповання продовжують діяльність навіть зараз. І тому чекати моменту, коли буде призначений голова СБУ, або зупиняти процес керування антитерористичними, розвідувальними заходами в зоні АТО та по всій країні — країна не може чекати.

— Гаразд. Коли буде назначений голова СБУ, і хто це буде? Вам пропозиція ще не надходила?

— Мені пропозиція не надходила. Я хочу підкреслити, що я солдат, і буду виконувати ті рішення Президента, які він буде вважати доцільними.

— А коли буде назначений?

— Ми очікуємо, що найближчим часом. Відповідно до законів України, голова СБУ призначається за поданням Президента та рішенням парламенту. Я дуже сподіваюся, що парламент прийме позитивне рішення щодо призначення голови СБУ. 

— Тобто кандидатура визначена?

— Я думаю кандидатура визначена і вона буде в змозі забезпечити контроль та діяльність СБУ.

— Яка була претензія до професійної роботи Наливайченка? Сьогодні поновилися на посадах звільнені ним керівники СБУ. Що це означає? У Вас були претензії до його кадрової політики? Чи це були проблеми на фронті?

— Я хочу сказати, що прийшов час оновлення СБУ. Як я казав, рішеннями Президента на пости призначаються люди, які довели свою спроможність в зоні АТО. Тобто сьогоднішній приклад показує, що призначаються люди, які мають досвід здійснення АТО.

— Гаразд, наскільки за Вашим відчуттям, за Вашою інформацією, наскільки реалістичний сценарій гарячих бойових дій, зважаючи на те, що щільність обстрілів з того боку щодня посилюється? Чи це симптом того, що тривають дипломатичні переговори і Росія підвищує ставки?

— Я думаю, що і перше, і друге. Перш за все, Росія підвищує ставки, збільшивши кількість обстрілів, а, по-друге, терористичне угруповання повинно підтверджувати своє існування виключно загарбницькими діями. У випадку, коли вони нічого не роблять — вони ж повинні якось сказати, для чого вони існують. Тому хочу ще раз сказати, що Україна готова до будь-якого розвитку ситуації з боку терористичних угруповань. І ми в змозі надати будь-яку відповідь агресору.

— Що має статися, щоб Україна, наприклад, вийшла з Мінських домовленостей? Зважаючи, що вже зараз такий сценарій обговорюється.

— Пряма агресія.

— Що таке пряма агресія?

— Пряма агресія — це початок наступу. Великого наступу.

— Коли колони російських військ перетнуть кордон?

— Я хочу ще раз підкреслити, що Україна дотримується Мінських домовленостей, і, зі свого боку, робить все, щоб вони відбулись. Ще раз: життя людини — це головне для нас.

— Ви їздили в Сполучені Штати, надаючи докази російської присутності. Наскільки широка російська присутність на Сході України? Там воюють переважно локальні банди місцевих мешканців, чи все-таки структура з російськими інструкторами зберігається? Скільки там російських військових, за Вашими приблизними оцінками?

— За даними української розвідки, які підтверджені розвідками інших країн, на території тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей одночасно знаходяться до 9 тис. російських військовослужбовців. Із загальної чисельності 50 тисяч. І саме затримання капітана Єрофєєва та сержанта Олександрова з третьої бригади ГРУ Генштабу РФ, які були затримані зі зброєю в руках, підтверджує наявність російських військ на території України.

— Але ж і раніше затримувалися російські диверсанти, російські військові, були загиблі. Ця справа буде доведена до кінця?

— І капітану Єрофеєву, і сержанту Олександрову висунуто обвинувачення по 258-ій статті, тобто “тероризм”. Але вони з цим не погоджуються, тому що вони вважають себе військовослужбовцями ЗС РФ, які виконували спеціальне завдання на території тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей.

— Що для нас це означає?

— Для нас це означає підтвердження наявності російських військ, які беруть участь у збройному конфлікті проти України.

— Чому ми тоді інкримінуємо тероризм, не визнаючи, що Росія веде проти нас війну?

— Ми інкримінуємо тероризм, тому що вони здійснюють саме терористичну діяльність. Хочу підкреслити, що у сержанта Алєксандрова у гвинтівці залишився тільки один патрон. Але хтось із них встиг убити нашого військовослужбовця.

— Чи були раніше випадки затримання російських військових і доведення до стадії кримінальних справ? Чи їх одразу обмінювали?

— В серпні минулого року були затримані 10 військовослужбовців 98-ої повітряно-десантної бригади зі Пскова, які за 100 км від кордону були затримані зі зброєю в руках. Після цього в РФ сказали, що вони “заблукали”. Ми за останній місяць збили два російські безпілотні літаки. Питання: чи вони теж добровільно знаходилися на території України? Чи, можливо, вони просто заблукали під час виконання якого-небудь завдання?

— Дякую Вам.

Тетяна Даниленко, 5 канал 

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

4 ответа

  1. Как же не о чем. Проследите появления в СМИ этого товарища. На лицо заготовки. Чувак трамплинит. Везде коррупция, а он чистый. Треплется на космические темы, ну и что что с космической глупостью. Не это важно. Надо засветится. Оставить позитивный имидж. Метит минимум в вицика по силовому блоку…. А сам по тихому обирает налоговую и сбу. Умный ушлый дядя.

  2. А что вы от него хотели услышать? Он озвучил бред руководителя администрации санкциони
    рованный ПАПИКОМ.

  3. В Пскове дислоцируется 76 дшд ВДВ, а 98 вдд ВДВ — в Иваново. Если это ошибка журналиста — простительно, а для замглавы АП да еще и генералу-лейтенанту запаса — ???

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ