Человек не терпит насилия!

Чому прокуратура не хоче розслідувати пограбування офісу Вінницької правозахисної групи співробітниками відділу проти торгівлі людьми?

20-го вересня, нарешті, розпочалося судове засідання у справі за скаргою покійного правозахисника Дмитра Гройсмана та Вінницької правозахисної групи на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи щодо пограбування співробітниками міліції офісу ВПГ 16-го жовтня 2011 року.

Відео обшуку можна подивитись за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yQupTNLA_tA#t=79

Як відомо, 12-го серпня 2013 го року правозахисника Дмитра Гройсмана посмертно виправдали у т.з. «порносправі». Гройсмана обвинувачували в поширені порнографії та нарузі над державними символами. Початок «порносправи» і, можливо, головною її метою було саме пограбування офісу Віницької правозахисної групи організованою групою «оперуповноважених», яке відбулося в ніч з 15-го на 16-те жовтня 2010 року. Пограбування міліціонери назвали чи то обшуком чи то оглядом. Винесли всі комп’ютери, персональні файли шукачів притулку, відеодокази тортур, робочу і бухгалтерську документацію Вінницької правозахисної групи. Дрібницями типу дозвіл суду чи дозвіл користувача приміщення чи навіть формального доручення слідчого на «огляд» чи «обшук» не переймались.

Постанову, яка оскаржується, винесено старшим слідчим прокуратури м. Вінниці Захарчуком С.П. Прокурор вважає, що склад злочину у діях міліціонерів відсутній. Оскільки пограбування і незаконного обшуку не було, а був ОГЛЯД. А проведення ОГЛЯДУ без дозволу суду, без згоди користувача приміщення (ВПГ) і навіть без доручення слідчого особами які жодного відношення до слідчої групи чи розслідування справи не мають — це нормально і законно. Прокурора жодним чином не збентежив той факт, що попередню абсолютно аналогічну постанову про відмову в порушенні  кримінальної справи, винесену заступником прокурора м. Вінниці Добросердовим А.Р. за цією ж заявою координатора ВПГ Дмитра Гройсмана вже було скасовано Ленінським районним судом м. Вінниці, рішення якого можна прочитати за посиланням

 https://docs.google.com/file/d/0B_ZoADsPQEU_OTM3ODM4MDUtZjNhZS00OGNiLWE0MmEtZTFlNGMxNWFmNDQ5/edit

Після того як справа дійшла до Вищого Спеціалізованого Суду це рішення було залишено в силі Апеляційним судом м. Вінниці. Але що прокуратурі суд… дійсно…

Цікаво, що в судовому засіданні прокурор просив відмовити в задоволенні скарги Гройсмана і ВПГ з тієї підстави, що (sic!) прокуратура Віницької області розпочала досудове розслідування за заявою про злочини, вчинені слідчими під час порушення і розслідування кримінальної справи проти Дмитра Гройсмана. Йдеться про ось це звернення http://noborders.org.ua/sfery-dijalnosti/rizne/vidkryte-zvernennya/ і це повідомлення про внесення інформації про злочин до ЄРДР http://noborders.org.ua/sfery-dijalnosti/rizne/prokuratura-zarejestruvala-zayavu-schodo-zlochyniv-u-spravi-dmytra-hrojsmana/.

Більшого нахабства та ліцемір’я від прокуратури годі й чекати: 

Прокуратура розслідує іншу заяву із іншими фігурантами, стосовно іншого злочину.

В зверненні прокуратуру повідомляють про низку злочинів, вчинених прокурорами, слідчими, експертом при порушенні  розслідуванні (чи то правильніше буде сказати — “фабрикуванні”) “порносправи”. Повідомлення про всі ці злочини містились в промові Дмитра Гройсмана в дебатах, підготовленій ним особисто і зачитаній в судовому засіданні 7.08.2013 р. його захисником адвокатом Наталією Гурковською. Але ж жодного слова про незаконний обшук /огляд чи-то пограбування офісу ВПГ в заяві не було, оскільки на той момент вже три роки як було подано відповідну заяву про злочин безпосередньо Дмитром Гройсманом і два роки йшли судові процесу з приводу того, що прокуратура відмовлялась порушувати і розслідувати цю кримінальну справу.

Жодного слова про обшук/ огляд чи пограбування офісу ВПГ немає і у довідці про реєстрацію заяви. Нічого а ні про статтю 186  Кримінального кодексу України (пограбування), а ні про статті 364, 365 (зловживання та перевищення службовим становищем ). Лише притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності — ст. 372 КК України. І лише щодо слідчих Солдатова О.Б. і Руденка Д.С. Зауважте, жодний із слідчих не був присутнім під час проведення обшуку офісу ВПГ і ні не надавав жодного доручення чи розпорядження щодо проведення цього обшуку (огляду).

Справжні виконавці «обшуку» офісу Дмитра Гройсмана – співробітники вінницького і центрального відділу «проти торгівлі людьми» УМВС мали свій безпосередній інтерес в «здобутті» персональних файлів біженців

Фактичні виконавці “огляду” чи-то пограбування офісу ВПГ на даний момент вже встановлені. Це:

— заступник начальника ВБЗПТЛ УМВС України у Вінницькій області, капітан міліції Гречанюк А.В;
— начальник сектору ВБЗПТЛ УМВС України у Вінницькій області, ст. лейтенант міліції Перцатій С.В.;
— представник ДБКТЛ УМВС України Черевко В.Ю. (з самого Києва, за “дорученням” Вінницького слідчого Солдатова  прибіг… ти диви…)

Ці особи жодним чином не фігурують в кримінальному провадженні, яке начебто почала розслідувати прокуратура міста Вінниці за ознаками складу злочину, передбаченого ст. 372 КК України (притягнення завідомо невинного — Дмитра Гройсмана до кримінальної відповідальності). А даремно. Оскільки невимовна абревіатура ВБЗПТЛ розшифровується як відділ боротьби зі злочинами, пов’язаними із торгівлею людьми. Зокрема до таких злочинів відноситься допомога шукачам притулку нелегально перетнути кордон України. Небезкоштовна допомога, як можна зрозуміти. 

Далі можливі варіанти — подальше транспортуванням їх на захід – це відносно “чесний бізнес». Або ж не дуже «чесний бізнес» — просто залишають нещасних біженців на призволяще в Україні, і вимагати гроші далі.

А в Україні зазвичай: що контролюєш — то і маєш, з чим поставлений боротися — з того і заробляєш… То ж не дивно, якщо міліція не гидувала як кришувати нелегальний трафік, який проходив через Вінницю. Так і вимагати гроші і знущатись із шукачів притулку, які волею долі і нечесних смаглерів опинились в Україні.

Логічно, що саме цей підрозділ (боротьби із торгівлею людьми) був зацікавлений добратися до персональних файлів біженців, в яких зафіксовано “спецефічні” методи роботи з ними нашої міліції. Докладно про це Дмитро Гройсман розповідав на пресконференції 18.10.2010 безпосередньо після “обшуку”. Відео пресконференції можна переглянути за посиланням.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8wFeeyt34U8

А звідки ж взялася порнографія? Це теж дуже просто – окрім торгівлі людьми (тобто боротьбою з нею) ДБКТЛ УМВС України займається ще й кіберзлочинністю (чи то пак боротьбою із нею) – тобто злочинами, вчиненими за допомогою Інтернету. До яких власне відноситься і поширення порнографії в Інтернеті. От вам і привід… і підстави… Технологія відпрацьована. І обшук навіть самі провели… щоб слідчого не напрягати…

Скасування постанови про відмову в порушенні кримінальної справисСудом ніяк не завадить прокуратурі розслідувати кримінальну справу щодо обшуку. Навпаки. Чому ж тоді прокурор робить все, щоб ця постанова залишилась?

Повертаючись до прокуратури і її сміхотворних заперечень щодо задоволення скарги. Якщо повірити, що прокуратура розпочала (або збирається розпочати) досудове розслідування щодо пограбування офісу ВПГ працівниками ВБЗПТЛ (і навіть має сміливість заявити про це в суді) то це означає, що вона визнає факт незаконності винесення постанови про відмову в порушенні кримінальної справи!

Тоді дуже дивно – чому ж прокуратура сама не скасувала цю постанову. Або ще незрозуміліше — чим же ж тоді прокуратурі заважатиме скасування цієї постанови Судом? Відповідь очевидна. Нічим. І заперечує прокурор проти задоволення скарги саме тому, що хтось дуже не хоче розслідувати цю справу.

Наступне і, ймовірно, останнє засідання за цією скаргою відбудеться сьогодні 23-го вересня 2013-го року о 15-й годині в Вінницькому міському суді Винницької області за адресою м. Вінниця, вул. Грушевського 17. В засіданні, зокрема, планується огляд відеозапису «обшуку» ВПГ. Цікаво – чи не змінилась за два роки думка Суду щодо законності цього дійства.

В разі скасування Судом оскаржуваної постанови про відмову в порушенні кримінальної справи, заява про злочин від Дмитра Гройсмана (у відповідь на яку винесено дану постанову) згідно перехідних положень нового КПК має бути внесена в єдиний реєстр досудових проваджень і по ній дійсно має бути розпочато досудове розслідування.

Євгенія ЗАКРЕВСЬКА, адвокат, для «ОРД»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

10 ответов

  1. Пасіонарії із Вінницької правозахисної групи, Ви – соль землі. То совки нафталінові триндять захищаючи власну нікчемність, що владоможців завжди зверху. Для подібно налаштованих, завши так і є. Ваш шлях – шлях перших, завжди найтяжчий, але згодом найвдячніший. Винагорода за проходження пасіонарного шляху надзвичайно велика, настільки велика, що її людям дано лише відчути, але, зазвичай, не дано бачити. На мою думку, за умови відмови суду правильно і правомірно буде звернення до вищої інстанції; оформлення обгрунтування всіх форм збитків за період відстоювання законних прав та інтересів для застосування щодо забезпечення цивільного позову. Якщо Господь дасть тарпіння пройти весь шлях, то премога буде забезпечена. Успіху Вам !

  2. Инфа от ВПГ по суду http://www.vpg.org.ua/2013/09/3.html#links

    25 вересня 2013 року Вінницький міський суд Вінницької області постановив: скаргу Гройсмана Д.Л. на постанову старшого слідчого прокуратури міста Вінниці Захарчука В.С. від 28 вересня 2012 року про відмову в порушенні кримінальної справи відносно працівників міліції задовільнити, справу повернути в прокуратуру міста Вінниці для додаткової перевірки, заяву внести в ЄРДР для початку досудового розслідування.

  3. http://noborders.org.ua/sfery-dijalnosti/rizne/po-slidam-pornospravy/

    Слідчий відділ Вінницького МВ УМВС України в Вінницькій області проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом надання завідомо неправдивого висновку експерта, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 384 КК України.

    Нагадаємо, що мова йде ось про ці висновки директора Вінницького обласного художнього музея https://docs.google.com/file/d/0B_ZoADsPQEU_ZjMwNjNiYjgtMWZjNS00MzAwLWI2Y2YtYWRi NzM1MGJjYTNi/edit?usp=sharing, заслуженого діяча мистецтв України Безбаха Іллі Васильовича. А ось тут https://docs.google.com/file/d/0B-7mvGurG2jnRUJrSmtqX215R1U/edit?usp=sharing можна прослухати допит Іллі Безбаха в судовому засіданні по обвинуваченню Дмитра Гройсмана.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ