Человек не терпит насилия!

Хроніки «Прибуткового будинку»

bojk1 1

За що я люблю Печерський суд – так це за його керівника Інну Олексіївну Отрош. Один мій товариш якось з нею близько дружив (і навіть кілька разів) – так він каже, що дама ну просто неймовірної винахідливості. І туди, і сюди… Вулкан фантазій… Так ось, через цю вигадливу даму мене сьогодні патрульно-постові поліцаї в Печерський суд не пустили. Мовляв, пані Отрош сказала всяку шваль у суд не пропускати. Отакої…

Ні, у суд я ходив зовсім не на Юлю подивитись. Як Вона виглядає, я й так знаю. Та й від судді Кірєєва жодних несподіванок я не очікую, тож на подібні походеньки час витрачати б не став. Але (якщо хтось підзабув), у легендарній споруді по вул. Хрещатик, 42-а не тільки Тимошенко судять. Там ще й районний суд знаходиться, між іншим, на доказ чого на стіні висить табличка «Прибутковий будинок. Охороняється законом». І в цьому «прибутковому будинку» розглядаються одночасно десятки цивільних і карних справ, туди надходять адміністративні матеріали, там видають довідки й копії судових рішень, приймають апеляційні скарги та різноманітні заяви. Туди щодня ходять сотні людей, які не мають ніякого відношення ані до Тимошенко, ані до Луценка, ані до інших особливо-важливих постояльців «діда Лук’яна». Я вже не кажу про те, що, відповідно до статті 129 Конституції України, правосуддя в нас має відправлятись відкрито (за винятком чітко обумовлених законом випадків), а в судове засідання має право прийти без будь-яких обмежень будь-який громадянин і спостерігати за діями жерців Феміди.

Насправді в судах на ту Конституцію давно й смачно плюють. У господарські суди вже років 15 як не пускають глядачів – для цього на вході сидить охоронець (здебільшого – з приватної охоронної фірми), який відчиняє двері тільки тим громадянам, що можуть йому продемонструвати ухвалу суду з викликом на сьогоднішню дату. У Святошинському суді м.Києва пішли ще далі – на дверях залів судових засідань висять оголошення: «Стороннім вхід суворо заборонено!». Але, принаймні, навіть там можна потрапити до канцелярії, щоби почитати справу в перервах між засіданнями чи написати заяву про видачу копії рішення з архіву. А в Печерський суд вже місяць з потрапити можна лише тим, хто має на руках паспорт і повістку. Причому перевіряє ці повістки аж ніяк не підрозділ судової міліції, а якісь амбали в арці, що веде з Хрещатика до будинку суду. Охоронці громадського порядку, так би мовити.

І що прикметно, ані своїх посад, ані прізвищ амбали не називають. Про міліцейські посвідчення годі й казати – для них стаття 5 Закону України «Про міліцію» не писана. А на всі запитання лише відповідають, що вони з патрульно-постової служби й виконують розпорядження голови Печерського суду не допускати до дверей славетної установи тих, хто не має повістки з викликом у судове засідання.

Я, щоправда, так і не зрозумів, з якого дива пані Отрош стала командувати ППС-никами. Але Печерський суд – це контора, що давно й міцно перебуває за межами навіть формальної законності. Тож не дивно, що ніхто не цікавиться, а навіщо, наприклад, у службовому кабінеті Отрош встановлено захищений від прослуховування телефон урядового зв’язку АТС-100, по якому можна передавати інформацію з грифом «таємно»? З ким Інна Олексіївна веде подібні розмови? З радником Президента Андрієм Портновим чи з першим заступником Генпрокурора Ренатом Кузьміним?

До речі, недавно чув анекдот про Отрош. Мовляв, заходить у приймальню до голови Печерського райсуду відвідувач і питає в помічника:

— А Інна Олексіївна на місці?

— Ні, — каже помічник, — поїхала в Адміністрацію Президента радитись щодо вироку по Тимошенко. А що Ви хотіли?

— Інна Олексіївна прийняла до провадження цивільну справу, де я позивач. Ось, я заніс гроші – сім тисяч «зелених».

Помічник відкриває шухляду письмового стола: «Кладіть».

За півгодини заходить ще один відвідувач:

— А Інна Олексіївна на місці?

— Ні, — каже помічник, — поїхала в Адміністрацію Президента радитись щодо вироку по Тимошенко. А що Ви хотіли?

— Інна Олексіївна прийняла до провадження цивільну справу, де я відповідач. Ось, я заніс гроші – п’ять тисяч доларів.

Помічник знову відкриває шухляду письмового стола: «Кладіть».

Ще за годину з’являється й сама пані Отрош та питає в помічника:

— Ну, що нового?

— Був позивач, заніс сім тисяч. Потім заходив відповідач, передав п’ять. Яке рішення готувати?

Інна Олексіївна замислюється:

— Віддай позивачеві дві тисячі й будемо судити по закону.

Звісно, це – анекдот і ятвердо переконаний, що голова Печерського райсуду розглядає справи безплатно. За суддю Білоцерківця не впевнений, а за Отрош можемо поручитись: ну хіба Андрій Портнов стане приятелювати з хабарницею в манті? – Звісно ж ні.

А тут, як на гріх, мені сьогодні в суд знадобилось. У засідання по кримінальній справі. Суддя Білоцерківець, справа по обвинуваченню такого собі Мазурського за ч.4 ст. 190 Карного кодексу України – шахрайство в особливо великих розмірах. Причому – не в якості глядача (я на цих білоцерківців якось за життя надивився досхочу), а в якості представника потерпілого. Так вже трапилось, що один мій знайомий був цим Мазурським «розведений» на кругленьку суму і попрохав мене представляти в суді його інтереси.

Власне, нічого цікавого в тій справі не має, за бажання судді можна було б Мазурського ізолювати від суспільства в 2-3 судових засіданні. Підстав більш, ніж досить: лише по тих епізодах, які визнав сам підсудний, він «нагрів» народ на загальну суму щось біля 2 млн. грн. Але тюрма шахраю не загрожує – він же ж не Луценко. Тож єдиною таємницею справи є те, скільки Мазурський заплатив Білоцерківцю. Позаяк, перебуваючи на підписці про невиїзд, підсудний вперто, з лютого по вересень 2011 року, у судові засідання не з’являвся, а лише передавав через дружину ксерокопії якихось лікарняних листків про «амбулаторне лікування» від поганого самопочуття та підвищеного тиску. А всі мої клопотання призначити судово-медичну експертизу або хоча б встановити місце перебування підсудного (він ніде не зареєстрований, нерухомості не має та пересувається громадським транспортом) Білоцерківець відхиляв з очима пораненого оленя.

Коротше кажучи, типова справа, у Печерському судді такі люблять – за якихось 3-5 тисяч доларів підсудні по тяжких і особливо тяжких злочинах можуть перебувати на підписці, місяцями (якщо не роками) не ходити в судові засідання, а коли вже починається скандал, то судді хутенько виносять по таких справах вироки, призначаючи покарання, не пов’язане з позбавленням волі. Сумнівів у мене щодо майбутнього вироку немає жодних, за суддю Білоцерківця та його матеріальний добробут я можу лише порадіти, але формальності таки треба дотримуватись. Тож сьогодні, через 8 місяців, ми мали, нарешті, розпочати судове слідство. Але трапилось не так, як гадалось – я не знав, що Отрош ввела надзвичайний стан по вулиці Хрещатик і тепер центром Києва треба пересуватись лише с паспортом і судовою повісткою.

Тож далі арки мені так пройти й не вдалось. Пропускають до суду лише тих, хто має повістку. Причому, хто не пропустив – не знаю. Посад і прізвищ біля «прибуткового будинку» не називають. Ось лише мармизу можу показати цього, так би мовити «правоохоронця», який виконує функції секретаря судового засідання.

bojk2 1

І навіщо, питається, йому моя повістка? Що він там побачить цікавого?

А оце його начальник.

bojk3 1

Головний по дотриманню паспортного режиму на вулиці Хрещатик. Це він казав, що виконує розпорядження Отрош. Краще б прізвище своє назвав.

Ось я собі й думаю. Ну, добре, від того, що мене сьогодні в суд не пустили, у мене настрій сильно не попсувався. Навіть навпаки. Бо якщо Білоцерківець спробує за моєї відсутності вирок винести (а він минулого разу попереджав, щоби на сьогодні сторони готувались до дебатів – а в нас ще судове слідство не було розпочате, між іншим), то я йому публічно поясню, що за три «штуки» так ганьбитись не варто. Але ж не пускають і тих, хто приїхав з іншої області по дозвіл на побачення з ув’язненим, хто прийшов до суду здати позов про стягнення аліментів, кому треба отримати виписку з вироку чи з рішення. У цих людей не має й не може бути ніякої повістки, та й навіть ті, хто з’явився в судове засідання, повісток з собою, як правило, не носять (я так точно подібний мотлох не колекціоную). Причому, не пускають їх не працівники суду й не судова міліція з підрозділу «Грифон», а абсолютно сторонні люди у формі, що несуть чергування на вулиці Хрещатик і які взагалі не мають відношення до відправлення правосуддя.

Що ж стосується Конституції з її 129 статтею, то про це взагалі не йдеться. Бо в країні, де в кабінетах суддів стоять телефони урядового зв’язку, правосуддя існувати не може за визначенням.

Володимир БОЙКО, спеціально для «ОРД»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

14 ответов

  1. Та це що, в адміністративному суді на Каменєва зараз слухається справа за позовом іноземного інвестора компанії Дельта Кепітал С.А.до державних реєстраторів Житомирської міськради, які викинули компанію яка тримала 95,7 відсотків статутного капітала, бо так сказав зробити Мер Житомира Дебой, що інвестував у державу Україна 140 млн. доларів США, головуючий суддя Аблов,судді Амельохін та Качур. Так на самому засідання особисто був свідком, як Аблов (заст. Голови адмінсуду)протягом засідання замість того, щоб обєктивно і неупереджено вести судове засідання мацав (як справжній представник нетраційної чоловічої орієнтації)мантію судді Амельохіна, з якої вона тканини,бо така вже блискуча і гарна була… А в цей час суддя Качур Ігор нормально так собі, уважно працював… на Айподі (може десь в КАСУ і є на це дозвіл щодо використання технічних пристроїв через який можна розповідати про рух справи) або хто ж судді може щось заборонити, тим більше щоі Головуючий в колегії і Голова суду це пряма креатура пана Ківалова, а відповідно жодних утисків чи розбірок можна не боятися:) Сьогодні продовження засідання, то можливо і суддя Аблов (як справжній Одессит) вже буде в НОВІЙ МАНТІЇ хизуватися перед колегією:)

  2. Браво, Володимире!
    Цілком злободенно та ще й, як завжди, дотепно й доступно.
    Печерський суд — це дійсно прибутковий будинок навіть без лапок. Це і не дивно, бо суддів призначають кидалови, які до того ж підрахуї.
    НЕЧИСТЬ ПРАВИТЬ БАЛ! А НАМ СЛІД ДУМАТИ ЯК ЇЇ ПОЗБУТИСЬ?!

  3. Аблова знаю по работе в одессе, так, что я вам скажу, этот молодой чел ходит под очень хорошей крышей, только пришел в админ начал так бабло рубить что старщим товарищам завидно стало, и они его решения все отменяли, а стороны зря деньги платили, но АБЛОВ гарантированно сейчас работает ближе Высшему Админ суду стал работать, а взагали мне лично особисто как говорит на прези…. давно понятно в стране воров и нищих нормальных людей бояться, а значит хотят уничтожить такой класс, и если сейчас не переломиться ситуация то так лет 30 35 будем жить в индостане

  4. Блин, ну как же резко все правдолюбивые журналисты “схаменулись” — оказывается, в наших судах творится беспредел! Председатель Верховного Суда Украины — бютовец — Онопенко — за 5 лет своего “головування”, разумеется, ни о чем подобном не слышал и не читал. Это не в этом ли суде пару лет назад вынесли решение, запрещающее критиковать деятельность премьера Тимошенко? Надо думать, тогда с правосудием в стране все было в порядке.

  5. АДВОКАТУ. Какой ты адвокат? Шестерка ты Прдуновская. Если бы был адвокатом, знал бы, что решение суда было не о запрете критики уряда Тимошенко, а о “нераспространении неправдивой информации”. Потому что только наглая брехня лилась на Тимошенко и ее уряд. Как, впрочем, всегда и везде… И она действовала законными методами через суд, а не через цензуру.

  6. Семене (29.09.11. 09:32), саме так, дотепно й доступно автор засвітив Печерський суд. Але чомусь Володимир Маркович називає Кримінальний кодекс України “Карним кодексом”. Останні 84 роки кодекс, який має на увазі автор, називається “Кримінальним кодексом”. Хоча прикметник “карний” приміняється у словосполученні “карний розшук”. Див.: justinian.com.ua/article.php?id=2532

  7. Дуже “кчемний” репортаж! Браво! А головне — глубока мысль бъется из голови автора, “страдеющего” за демократизацию нашего суспильства. А то без демократии страна гине! Чи знает автор ризныцю миж демократиею и тоталитаризмом? Гадаю, що ни.

  8. Некоторые антидемократы мечтают попасть под внесудебную расправу? Или как истинный хохол антидемократ желает шобы другим, а шо касаетца его, то сразу вапрос “А мэнэ зАщо”?

  9. мне тоже не нравиться суды и судьи в Украине, статья в целом справедливая, не пойму только на кой чьи-то постельные вопросы обсуждать,а может у автора своих нет так он с друзьями письками меряеться. мужики, оставайтесь мущинами

  10. Шут

    Володимир Бойко цілком правильно називає Кримінальний Кодекс — Карним Кодексом, бо так він і має називатися в українській мові. “Уголовный Кодекс” — це Карний Кодекс, а Кримінальний Кодекс — це Злочинний (Преступный) Кодекс.

    А те, що наші депутати і менти не розуміють таких нюансів і обізвали кодекс — Злочинним, то їхня особиста проблема. Ви он теж українською мовою абсолютно не володієте “приміняють”, тьху, та звичайно ж ”застосовують”.

    Як кажуть, не вчіть ученого і не пхайтеся зі свиним рилом до калашного ряду.

  11. Не знаю как в Печерском, а в других районных судах (от нечего делать или чтобы погреться, а иногда, чтобы проконтролировать, официально не светясь, вынесение “правильного” решения) захожу на заседания в зал, на меня судьи даже не смотрят.
    Только один раз судья по ходатайству стороны пыталась выставить, но я заявил о гласности процесса и потребовал вынесения определения суда о закрытом слушании, так и остался греться, зимой это было, летом можно охладится под кондиционером)))
    Иногда попадал на довольно скандальные процессы, например, Коломойский против Роднянского (за канал 1+1).

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ