Человек не терпит насилия!

Бунт у Вінницькій психлікарні

Головні заколотники – працівники психо-туберкульозного відділення.Вони випадково дізналися, що адміністрація мед закладу вже кілька років не виплачує їм 50% надбавки за інтенсивність і напруженість праці. А справу вони мають з пацієнтами, в яких крім психічних розладів ще й туберкульоз зі СНІДом. Прохання у мирний спосіб розтлумачити, чому гроші не нараховуються, успіхом не увінчалися, і медики звернулись до суду. Відтоді конфлікт набирає обертів: людей звільняють, виписують догани і навіть погрожують фізичною розправою. Адміністрація лікарні усе заперечує. Мовляв, працює у межах бюджету.

Ірина Скосар, журналістка: “Поборемо туберкульоз у масштабах країни. Утім воювати із сухотами скоро буде нікому. Чверть медичного персоналу хворіла чи хворіє на сухоти. А декому навіть у суді приходиться виборювати свої невиплачені надбавки”.

Глухе село під Вінницею. У ньому психіатрична лікарня. Велика. Єдина на дві області. Сімдесят ліжок для душевнохворих, у яких крім психічних розладів ще й туберкульоз зі СНІДом.

У половини недужих – відкрита форма туберкульозу. Молодший медперсонал тубвідділу працює, як на війні, а з засобів захисту — лишень саморобні марлеві пов’язки. Брак дезрозчинів і одноразових масок. Спеціальних із фільтрами – взагалі ніхто не бачив. Обуренню не було меж, коли дізналися, що недоотримують своїх же грошей.

Світлана Сосулєва, старша медсестра туберкульозного відділення Вінницької психіатричної лікарні №2: “Нам не виплачували 50% до посадового окладу з метою профілактики професійного зараження туберкульозом. У нас є багато молодих людей, багато є людей, які перехворіли”.

Ось вони — революціонери і заколотники. До судової тяганини, — їхній інфекційний відділ у лікарні вважали зразковим. Тепер дошка пошани порожня. Завідувачку звільнили, зі старшої медсестри зняли вищу категорію. А медична рада засудила всіх за непокору.

Лідерка лікарняної опозиції туберкульоз підхопила в своєму ж рідному відділенні. Вона перша і єдина, хто домігся того, щоб її недугу визнали — професійним захворюванням. Щоправда, окрім папірця — це не дає жодних дивідентів. Боротьба за виплати надбавок Світлані вже коштувала посади. До того ж їй і її родині почали погрожувати.

Світлана Сосулєва, старша медсестра туберкульозного відділення Вінницької психіатричної лікарні №2: “Якщо ти не забереш свою заяву з суду і не примусиш працівників це зробити, значить головний лікар найме бандюків і твою дитину привезуть пошматовану”.

Головний лікар усі закиди підлеглої медсестри заперечує.

Михайло Сокур, головний лікар Вінницької обласної психіатричної лікарні №2: “Брехня на брехні. Скрізь брехня. Отот шо дихне, то брехне”.

Утім, відразу дозволяє собі досить неоднозначні висловлювання.

Михайло Сокур, головний лікар Вінницької обласної психіатричної лікарні №2: “Сосулєва попрала усе і увесь порядок нагляду за психічно хворими – і зробила свою контору короче і все.. За це вона і страждає і постраждає щє. Вона не може працювати старшою медичною сестрою”.

Звести медичний конфлікт до банальної антипатії двох людей не вдається. Бо обласна програма протидії туберкульозу таки існує. У цьому документі чорним по білому написано: 50 відсотків за інтенсивність платити лікарям таки мають. Утім, пан Сокур за документ програму облради не вважає.

Михайло Сокур, головний лікар Вінницької обласної психіатричної лікарні №2: “Це получається якась програма, є державні програми які не виконуються на 100 % вони лише на 30% виконуються і що на них подають в суд?”

Проливає світло Вінницьке управління охорони здоров’я.

Ірина Шевчук, начальник відділу економіки фінансування управління охорони здоров’я Вінницької ОДА: “Має бути додаткове фінансування з обласної ради. Такого виділення додаткових коштів не було. Жодного разу”.

До того ж адміністрація лікарні знайшла юридичну зачіпку. Мовляв, надбавку персоналу і не повинні нараховувати, бо вони Тубвідділення, а не Тублікарня. Утім, заколотники здаватися не збираються. І стоять на своєму – туберкульоз всюди однаковий. І вже готують позов до Європейського суду.

“Моя Вінниця”За iнформацiєю:Репортер

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

3 ответа

  1. Сам врач. к счастью, не фтизиатр, хотя мог бы им стать, если бы согласился на первоначальное распределение.
    Сочувствую медработникам заведения. К сожалению, люди в белых халатах любой специальности сейчас никак не защищены от произвола (государства, пациентов, руководства). И это касается не отдельно взятой больницы в Винницокй области, а всей Украины.

  2. Надо внимательно посмотреть какие надбавки получает сам Сокур.А без хорошей помощи медперсонал ничего не добьется.Жаль.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ