Человек не терпит насилия!

Чому Данилишину дали політичний притулок? Уривки з рішення уряду Чехії

f0d2d7c 300cvet

Віктор Янукович надолужує досвід Леоніда Кучми з випередженням графіку.

Перші політичні біженці з України епохи Кучми з’явилися на Заході в 2000-2001-му, на сьомому році його президентства.

Ще не минув перший рік Януковича на посаді, як його керівництву було дано нищівну оцінку — політичний притулок у Чехії отримав екс-міністр економіки Богдан Данилишин.

Так нинішня українська влада поступово здобуває одіозне визначення – ”режим”.

Богдан Данилишин звернувся до уряду Чехії з проханням про політичний притулок після арешту в Празі за запитом України в жовтні 2010 року.

З самого початку українська влада подавала дезінформацію про обставини цієї події. Так, Генпрокуратура заявила, що Данилишина, який перебував у розшуку, “взяли” в чеській лікарні. Тоді як сам колишній урядовець стверджував, що добровільно прийшов на зустріч зі слідчими до посольства України в Чехії.

У підсумку, слова Данилишина були підтверджені протоколом затримання екс-міністра, складеним празькою поліцією – його арештували прямо напроти дипломатичної місії України, де поблизу немає жодної лікарні.

29 листопада 2010 року, після відмови суду випустити його під заставу, Данилишин звернувся з проханням про політичний притулок, яке і було задоволено 13 січня.

Рішення щодо Данилишина виніс директор Департаменту з питань надання притулку та міграційної політики Томаш Хайшман.

“Українська правда” мала можливість ознайомитися з текстом рішення Міністерства внутрішніх справ Чеської республіки про надання притулку Богдану Данилишину.

Отже, як сказано в документі, 29 листопада у зв’язку з подачею Данилишиним такого звернення з ним було проведене інтерв’ю в присутності адвоката.

“Він повідомив свої побоювання з приводу можливого повернення додому”, — ідеться у постанові МВС Чехії.

Там названо обставини, на які посилався Данилишин під час зустрічі з працівником департаменту притулку Міністерства внутрішніх справ Чехії.

5cc8f77 uradovec
 Томаш Хайшман. Цей чеський урядовець надав притулок Данилишину

Зокрема, Данилишин сказав, що в Україні він не має жодних гарантій “справедливого розгляду своєї кримінальної справи”, оскільки “нинішній президент України і влада тримають органи юстиції під контролем, і намагаються дискредитувати і криміналізувати всіх представників минулої влади, які на сьогодні перебувають в опозиції”.

Данилишин надав “декілька сотень сторінок матеріалів та власноруч написану оцінки про стан свого здоров’я, неправомірність порушення кримінальної справи, документи про перебіг судового процесу щодо Данилишина за його відсутності в Україні, матеріали стосовно затримання на території Чеської республіки”.

Як сказано в постанові про надання притулку, крім інтерв’ю з Данилишиним, чеська сторона при ухваленні рішення також користувалася “інформацією, яка була зібрана щодо політичної ситуації, безпеки, дотримання прав людини в Україні”.

Зокрема, вони посилаються про звіт Держдепартаменту США про дотримання прав людини в Україні за 2009-й рік, інформацію Міністерства закордонних справ Чехії, доповідь американської організації Freedom House за 2009 рік, а також з повідомлення про сучасну ситуацію в Україні у викладі Чеської Агенції Новин.

Іншими словами, чеський уряд виходив з останніх повідомлень про арешти урядовців Тимошенко, які були накладені на загальну інформацію про корупцію українських судів, небезпеку утримання в українських тюрмах та сучасний стан справ у прокуратурі.

У своєму рішенні на користь Данилишина МВС посилається на чеський закон про надання притулку.

Там передбачено, що захист надається людині, коли відповідний орган влади Чехії встановлює, що іноземець у себе на батьківщині має обґрунтований страх щодо переслідування з боку держави та її керівників, з причин своїх політичних поглядів.

“Протягом 2007-2010 років, перебуваючи при владі, Богдан Данилишин однозначно демонстрував свої політичні погляди і принципи, які висловлював публічно і після переходу в опозицію… З огляду на політичну ситуацію в Україні, не можна виключити, що порушена кримінальна справа проти Данилишина є по-суті розплатою за його попередню політичну позицію і діяльність”, — ідеться в рішення МВС Чехії.

Шок у Києві

Надання політичного притулку опозиціонеру – це дикість у сучасній Європі. Це — прямий доказ, що така держава не поділяє принципи ЄС та сповзає в диктатуру.

Що на мові жестів міжнародної політики означає надання політичного притулку, на Банковій добре знає Ганна Герман, яка в 2001-му допомагала перебратися на Захід та отримати там захист Миколі Мельниченку.

Новина про надання притулку Данилишина приголомшила офіційний Київ.

Протягом дня єдиним, хто спромігся виступити з коментарем з боку влади, виявився керівник департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.

“Незрозуміло, як взагалі можна говорити про нібито переслідування за політичну діяльність людини, яка власне ніколи політичною діяльністю не займалася”, — зазначив Волошин.

Насправді, випадково чи ні, але надання притулку Данилишину збіглося з візитом до Києва єврокомісара з питань розширення і європейської політики сусідства Штефана Фюле, який представляє у Єврокомісії саме Чехію.

Під час своїх виступів в Україні Фюле звертав увагу на вибіркове застосування законів в Україні, що має ознаки політичного переслідування.

“Я ще раз хочу сказати про необхідність забезпечення того, щоб кримінальне законодавство не використовувалося для політичних цілей і щоб принципи чесного справедливого і незалежного правового процесу повністю дотримувалися”, — сказав Фюле.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи згодний він з оцінкою США, що в Україні використовується “вибіркова юстиція”, аби залякати опозицію, Фюле відповів: “Я поділяю таке враження”.

Що шиють Данилишину?

Кримінальна справа проти Богдана Данилишина була порушена влітку 2010 року за статтею “зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки” (частина 2 статті 364 Кримінального кодексу України).

Ця подія збіглася в часі з виїздом Данилишина до Німеччини – як він стверджує, на лікування.

З самого початку справою екс-міністра економіки займався нинішній перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін.

Данилишину закидали щонайменше два епізоди.

Перший — що він як міністр економіки підписав лист-погодження на застосування процедури закупівлі у одного учасника робіт з будівництва паркінгу в аеропорту „Бориспіль” на користь компанії “Будівельне управління №813” очікуваною вартістю 449,5 мільйонів гривень.

Другий епізод стосується того, як Данилишин за зверненням Міноборони погодив закупівлю в одного учасника автомобільного бензину А-95, А-76 та дизельного палива на користь ТОВ “Анчар Груп” вартістю 51,8 мільйонів гривень.

Сам Данилишин у своїй статті із вигнання писав, що кримінальна справа проти нього є замовленням:

“У моїх діях стосовно держзакупівель у одного учасника може бути склад злочину лише у наступному випадку. Якщо б я, міністр економіки, виходив за межі своїх прав і повноважень, всупереч інтересам служби діяв би на шкоду державі чи громадським інтересам.

Наприклад, якщо б я, Данилишин, отримавши перевірені та завізовані співробітниками департаменту документи на закупівлю у одного учасника, сам власноруч змінив би ціну чи обсяги робіт в бік збільшення, діяв би в інтересах третіх осіб та завдяки таким діям отримав би дивіденди…”

Данилишин також нагадав, що в часи уряду Тимошенко Мінекономіки перевіряли Рахункова палата і Контрольно-ревізійне управління, “і чомусь тоді мені особисто ніхто не пред’являв ніяких звинувачень”.

Отримання Данилишиним притулку в Чехії створює нові реалії як для самого екс-міністра, так і для слідства.

Ця подія фактично розвалює порушену проти Данилишина справу, а також виставляє в очах Заходу заступника генпрокурора Рената Кузьміна як людину, що продукує політичне переслідування.

Сергій Лещенко, УП

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

15 ответов

  1. К СОЖАЛЕНИЮ ЯНУЧАРЫ ЗАГНАЛИ УКРАИНУ В ПОЛНОЕ ДЕРЬМО, “І ВЖЕ ПОКРАЩИЛИ ЖИТТЯ ….” — приняли налоговый кодекс, тарифы на энергоносители, на очереди пенсионный, жилищный, трудовой кодексы. Так что радуйтесь”пересічні” украинцы, власти для народа…..

  2. Интересно, последние проявления реакции цивилизованного мира — оценка ситуации в Украине еврокомиссаром Фюле, лишение украины статуса “свободного государства”, предоставление политического убежища Данилишину будут восприняты Януковичем адекватно или подтолкунут его в тесные гейские объятия медвепутов?

  3. Він з братерьских обіймів ніколи не виривався, згадайье скільки разів його поздоровляв брат Путін під час Помаранчево Революції.

  4. Я хоть и пенсионерка, но тоже загнана в угол: субсидию не оформляют из-за мифических долгов 90-х годов, а коммунальные тарифы выросли до 50 процентов пенсии. Обрезала батареи, а оплату все равно за обогрев начисляют. Куда не обращалась, везде цинично гонят. Хоть иди и вешайся…

  5. Уряд Чехії надав Данилишину політичного притулку заради того,щоби його не вбили в Україні представники”славного БЮТу”.Знає він про їхні оборудки дуже багато.Чихи,про всяк випадок,і досі тримають його у в”язниці.Цілішим буде…

  6. А почему бы Данилишину не привлечь международных экспертов для участия в расследуемых эпизодах? Вот тогда и увидит Европа как в интересах одного субьекта заключаются миллионные контракты из бюджета на “не интересные” ни для кого обьекты строительства. А куда делись скотские грипы с миллионными программами из бюджета? Да и разве это преследование политических оппонентов? Самоубийц с двумя выстрелами в голову ведь нет! А Луценко, будучи министром ВД, “категорично” заявлял о том, что другие версии даже не рассматриваются! Конечно — это было не преследование, а уничтожение! Почему тогда Европа молчала! Всех посадить за совершенные преступления, и пусть сегоднешняя власть знает, что следующие придут и проверят, и если нужно посадят. Нечего прикрываться политическими взглядами. Вор должен сидеть в тюрьме. Или “помаранчевые” только “бандитские” статьи имели в виду, а экономические преступления не в счет!!!

  7. ВМ, ты хоть и пенсионерка с обрезаным отоплением, но интернет работает исправно. Странно. Не правда ли! И мифические долги 90-х тебя, как провокатора, не парят.

  8. Для огрызающихся. Читайте внимательнее — “Всех посадить за совершенные преступления, и пусть сегоднешняя власть знает, что следующие придут и проверят, и если нужно посадят. Нечего прикрываться политическими взглядами.” Ну и где однобокость? Или вы читаете, да и говорите, только то что вам выгодно, вырывая из текста объективную суть? Свое время вы прос…аили. Да, именне это слово подходит наиболее точно. Народ на руках вознес на “престол” КЛОУНОВ, которые сразу и показали свою суть. Бедная территория, называющаяся Украиной, у власти то ВОРЫ, то БАНДИТЫ.

  9. Поддерживаю. Но то, что Чехия дала убежище Данилишину тоже одобряю. И не потому, что он “белый и пушистый”, в министры таких не берут ни вчерашние ни сегодняшние. Просто чехи показали миру халтуру нынешних правоохренителей в Украине…

  10. Для ВМ — Таких как вы очень много по периферии судятся —
    отопление обрезали — а счета идут и идут -говорят для
    того чтобы обрезать — надо кучу документов оформить,
    причем не даром.Надо с этого сейчас начинать. а заодно
    идти в суд — подавать иск на “Тепло”- кроме всего прочего
    ходят люди опрашивают соседей кто как живет,и что имеет
    а потом уже субсидию если получится !
    То что у ВМ есть интернет — я только приветствую,это
    дорога в мир и связь с такими как мы! Этому уважуха для ВМ !
    Очень интересно говорит тигипко о том как он продал свой
    банк без уплаты налогов более 200 млн долларов. Я отразил
    все в декларации налоговой! Ничего он не отражал!

  11. В.Л.: “Чехії — повага, чехи — молодці!”

    Хрялов.: “Уряд Чехії надав Данилишину політичного притулку заради того,щоби його не вбили в Україні представники”славного БЮТу”.Знає він про їхні оборудки дуже багато.Чихи,про всяк випадок,і досі тримають його у в”язниці.Цілішим буде…”

    хочу туда: “Да Чехия утерла нос рыгам,но пусть знают нет безприделу ,это вам не россия.”

    Спецслужбы, которые занимаются “раскруткой” юли хотят, что бы она “дрыснула за бугор”, поэтому договорились с чехами — подать пример с данилишиным (безосновательно дать убежище), а вдруг и юля “клюнет” и смоется. Вот такая провокацыя. Тогда будут законные основания ее закрыть под арест за попытку скрыться. Но юля умная. Хотя у ее и есть английский паспорт (купила, за 5 млн. англичане давно, официально продают гражданство тем, кто платит), она на эту “удочку не клюет”. Она соблюдает подписку о невыезде и за ее заступався эвропейський комисар. Он недавно приезжал, по телику показували.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

В земельном департаменте КГГА прошли обыски. У Кличко всё отрицают

В помещениях аппарата Киевсовета и Департаменте земельных ресурсов прокуратура и Нацполиция провели обыски. Как сообщили в городской прокуратуре, следственные действия…

Харьковский облпрокурор записал имущество на родственников

Глава Харьковской областной прокуратуры Александр Фильчаков почти всю недвижимость записал на родственников. Об этом стало известно из его декларации. Согласно…

Прокуратура и полиция расследуют воровство в "Киевводоканале"

Прокуратура совместно с Национальной полицией Украины в понедельник, 7 февраля, проводят следственные действия в ЧАО «Киевводоканал» в рамках уголовного производства…
НОВОСТИ