Человек не терпит насилия!

ІТ-афера століття або Як генерали хотіли на комп’ютерах заробити

Останні десять років, починаючи з 2001-го, Міністерство оборони, відповідно до рішень уряду та наказів керівництва МО та Генштабу здійснює заходи із модернізації системи управління Збройними Силами держави шляхом створення її складової – Єдиної автоматизованої системи управління (ЄАСУ ЗС).
Для проведення модернізації було випробувано два способи – шляхом придбання обладнання і програмних засобів українського, або імпортного виробництва.
Так, підприємство військово-промислового комплексу України — ДП “Укроборонсервіс” отримало позитивний досвід проведення розробки системи планування та проведення військових операцій Об’єднаного оперативного командування Генерального штабу – дослідно-конструкторської роботи “Калина”. Її результати підтвердили можливість і доцільність застосування у військах, насамперед для обробки інформації з грифом “Таємно”, техніки, програмного забезпечення української розробки.
Отриманий досвід дає можливість стверджувати, що єдиним вірним шляхом подальшої побудови системи управління Збройними Силами є інтеграція під єдиним стратегічним задумом українських виробників обладнання та програмних засобів. З цією метою пропонується на базі одного з державних підприємств ВПК створити об’єднання державних та комерційних компаній, які спеціалізуються в галузі розробки, впровадження та використання сучасних засобів зв’язку і управління військовими силами держави.

Імпортне – не завжди краще
Однак, цей порядок державного контролю за розробкою критичних для МО України систем був порушений наказом колишнього керівника оборонного відомства А.Гриценка від 18.09.2006 р. № 540 “Про організацію робіт щодо розробки єдиної системи управління адміністративно-господарськими процесами ЗС України у 2006-2010 роках”, відповідно до якого МО належало провести ДКР “Ніка” для впровадження інформаційної системи автоматизації військової діяльності виробництва компанії SАР АG (Німеччина). Таким чином, разом з ослабленням державного контролю за розробкою інформаційних систем МО, була створена потужна довготермінова ресурсна база підтримки колишнього керівництва Збройних Сил.
Використання програмного забезпечення німецького виробництва SАР при проведенні дослідно-конструкторської роботи “Ніка” показало високу вартість як розробки – 100 млн. гривень, так і її поточного використання – більше 200 млн. гривень з державного бюджету щорічно. Слід зазначити, що крім високої вартості, серйозним недоліком програмного забезпечення імпортного виробництва є його невідповідність вимогам із захисту інформації, а обсяг кодів програмного забезпечення не дає можливості здійснити об’єктивну технічну перевірку можливості виробника німецької компанії, здійснювати несанкціонований контроль інформації, що обробляється. Так, державні експерти не допустили використання цього програмного забезпечення для обробки не лише таємної інформації, а й конфіденційної інформації, яка є власністю держави. За інформацією посадових осіб підрозділу впровадження SАР в ЗС України, іноземні розробники постійно та безперешкодно здійснюють зовнішній доступ мережею “Інтернет” для модернізації та моніторингу програмного забезпечення та інформації, яка обробляється в системі.

«Калина» замість «Ніки»
Загальне керівництво ходом виконання ДКР “Ніка” було доручено колишньому заступнику А.Гриценка – М.І.Нещадиму (тепер керівник передвиборчого штабу його партії “Могутня Украна”), тим самим стратегічна помилка колишнього міністра оборони А.Гриценка та його підлеглого генерала М.Нещадима суттєво затримала розвиток системи управління Збройними Силами.
До практичної реалізації завдань впроваждення SАР було залучено підконтрольні їм організації – ТОВ “Енран-Телеком” та ТОВ “Екотех” (м. Київ). Слід зазначити, що до недавнього часу одним з керівників першої компанії був син колишнього міністра оборони А.Гриценка. Протягом виконання ДКР у 2006-2008 роках цим компаніям було перераховано 7 млн. 56 тис. грн. та 50 млн. 534 тис. грн. відповідно.
У 2010 році керівництво Генерального штабу призупинили впровадження програмного забезпечення SАР та ДКР “Ніка”, припинили фінансування компаній – виконавців робіт і розпочали перевірку можливості подальшого застосування інтегруючих програмних рішень іноземного виробництва для обробки таємної інформації.
Після фактичного припинення доступу до фінансових ресурсів МО України, лобістська група підтримки А.Гриценка та SАР організувала компрометуючу кампанію проведення ДКР “Калина” та ДП “Укроборонсервіс”, включаючи проведення інспекції Адміністрацією Президента. До складу інспекційної групи були включені 6 членів, які раніше приймали активну участь в проведенні ДКР “Ніка” і є особами, фактично зацікавленими в дискредитації рішення керівництва оборонного відомства і продовженні подальшого фінансування закупівлі SАР у компаній, підконтрольних групі А.Гриценка.
«Травля», організована заступником Глави адміністрації Президента Г. Васильєвим та головним інспектором Шелестом, закінчилась нічим…
При цьому, ці посадові особи Адміністрації Президента поливають брудом керівників проекту «Калина» генерала Семірича Ю.П. та його заступника Терещенко П.І., добиваючись їх звільнення і навіть передачі під слідство. Про це навіть на колегії Міністерства оборони з трибуни заявив Г. Васильєв.
Незважаючи на всі перешкоди, які створюють противники обраного керівництвом оборонного відомства курсу, робота продовжується. Як і очікувалось, їм не до снаги зупинити злагоджену роботу колективу однодумців у Міністерстві оборони. Так, вже після марних намагань інспекторської групи продовжено фінансування дослідно-конструкторської роботи “Калина”, проведено тендер щодо оснащення телекомунікаційної складової ЄАСУ на більш ніж 1 млрд. грн.
В результаті Адміністративної реформи, як повідомляють наші джерела, і Васильєв, і Шелест будуть звільнені, як і їх «підручний» Жишко…
У всякому випадку, у розробників «Калини» є можливість довести свою справу до кінця всупереч втручанням «лобістів» з Адміністрації Президента України, забезпечив надійний тил при мінімальних витратах з максимальним коефіцієнтом корисних дій.
Тож, як кажуть в народі «собака гавкає, а караван йде»…

Олег Грач

Оцените материал:
54321
(Всего 1, Балл 5 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

9 ответов

  1. По Енран-телеком полностью согласен. Знаю как минимум еще одну дорогую темку, где эти парни серьезно “наработали” на государстве и самое приятное — продолжают это делать несмотря ни на что. Жулики чистой воды. Что касается “Калины”. Кто владеет темой, те знают, что так называемая техника от отечественного производителя (читай — Трител) на самом деле никакая не отечественная. Так что не надо вводить в заблуждение. Это красивые фразы для докладных на руководство для выбивания денег под проект. Но кто сказал, что она должна быть отечественной? Крипта — в идеале да. А все остальное, в соответствии с действующим законодательством, должно быть сертифицированным и допущенным для обработки соответствующей информации. Т.е. в ИТС должна быть создана и аттестована КСЗИ с использованием отечественных средств защиты. Ну не сможет отечественный производитель в ближайшее время создать линейку оборудования для построения сетей, которое хотя-бы рядом стояло с Cisco.

  2. Заказная статья Малярчука — нынешнего замминистра обороны… Да, не сложилось у него с Калиной — результатов никто в Генштабе не видел…
    Соглашусь с изложенным здесь только по Енран-телекому… Те еще деляги…
    Словоблюдие про “отечественную систему” — это для вообще ничего не понимающих… — лозунги!!! КПИ делало смартбейз в Калине — признал непригодной сам “Оборонсервис”. Дело не в отечественной системе — это уже не реально… Вопрос, как импортную адаптировать и внедрить подешевле, используя отечественные приложения… Малярчук, Семерич и Терещенко никогда это не поймут — это уже очевидно…
    Да, видно сильно их наконец-то прижали — уже просто на шаги отчаянные пошли…

  3. Да, похоже на то, что геносин Нещадим Николай Иванович не зря харчевался по длительным загран — командировкам.
    Его интересы вполне понятны. Это всего лишь деньги. В тоже время, само по себе ПО, даже при наличии в нём любых закладок, не может привести к утечке обрабатываемой информации при условии использования средств автоматического шифрования информации передаваемой по каналам связи. (Это к стати, Н.И., как бывший начальник кафедры 10, вполне понимает).
    Таким образом, можно констатировать упущения* не в выборе продукта и исполнителя, а в организации работы* с исполнителем.
    Самый большой ущерб от применения несартифицированного ПО может привести к его “зависанию”, т.е. неработоспособности, что само по себе не допустимо.
    НО. Не к утечке информации.
    Все “секреты” сложившейся ситуации, как обычно для нашего МО, кроются в … Таки да, в некомпетенции, помноженной на искреннюю любовь к грошам (укр.).
    P.S.* — упущения бывают обычные и преднамеренные;
    *
    — при организации работ по таким темам, допускать возможность удалённой работы исполнителя, даже при использовании VPN IP — Sec, недопустимо (преступно). Ведь все VPN IP — Sec читает АНБ.

  4. насчет читания — откуда известно? или ссылочку, плиз, или хоть вкратце расскажите, пожалуйста.

  5. Отдыхайте, не заморачивайтесь. Ведь скоро Новый год.
    Вы хоть и доброссовестный сотрудник, но простие, — безграмотный. Для Вас, так и быть, маленький — ЛИКБЕЗ.
    В современных системах шифрования информации используются различные криптографические алгоритмы.
    В том числе и боевые. AES является отнюдь не худшим. (Используется во всех роутерах).
    Ворос лишь в том, как устроена и используется ключевая система той техники (ПО), которая реализует эти алгоритмы.
    Я отошёл от дел, и, мне всё равно как, кто и почему будут строить мост.
    Будут строить для дела, — порадуюсь. Будут строить как понимают (платят) — пох.
    С НОВЫМ ГОДОМ, не суетитесь и не надейтесь. И если у Вас (ваших “керивнеков” возникнут глупые мысли,
    то зря).
    Желаю Вам и “вашим” здоровья в Новом Году.
    С Уважением и всех благ.

  6. Как участник “событий” могу сказать, что все дело в жлобстве и не компетентности должностных лиц Заказчика. Зная состояние дел по двум работам могу сказать, что и “Калина” и “Ника” в нынешнем состоянии это выброшенные на ветер деньги. Два лагеря бизнесменов в “погонах” и уже без погонов борятся за деньги и никому на самом деле нет интереса в конечном результате. Олег Грач в явном виде представляет интересы “бизнесменов” от Семирича и компани. Но подчеркну, что вторая причина это полная некомпетентность Заказчика, а тем более ведомых ими Исполнителей. В “Калине” все делается авторитарно, а вернее самодурно, хозспособом, тупо осваивая деньги, используя советские (устаревшие) разработки и уже ранее принятые в Украине работы, выдавая за вновь созданное, давая возможность подработать бывшим и действующим военным. В “Нике” слегка другой подход, более новый, но работа уже давно простаивает. И немцы нам изначально втюхивали не совсем то, что надо. Хотя немцы имеют и то, что нам необходимо. А по сути, по идее, два проекта должны быть жестко увязаны, организационно, идеологически, инженерно-технически, програмно, информационно. Это условно говоря боевая и обеспечивающие системы. Но мы имели два враждующих лагеря у одного Заказчика, в одном ведомстве, которые тупо ели гос.средства с помощью своих бывших сослуживцев. Я за компетентный, профи подход и за отечественного производителя. А Олежке Грачу хочется сказать следующее — учитесь излагать информацию лучше и военному делу настоящим образом. Кстати из множества начатых работ по АСУ 5 из них приняты и 4 из них приняты на вооружение только благодаря усилиям, настойчивости и энергичности Шелеста. Оставшуюся работу, которую двигал противоборствующий Шелесту лагерь в расчет вообще брать нельзя: систему создавали хозспособом, впоследствии документировали ОКРом с помощью КПИ; зачинали одну, приняли другую, а теперь использовать функционал по назначению нельзя. И это не беда Исполнителей, а беда Заказчика.

  7. Реально заказная статья со стороны оборонсервиса. Все, кто знают Нещадима, прекрасно понимают — с чем пришел на должность, с тем и ушел, также как и Гриценко…
    Про Шелеста не могу сказать так, но по крайней мере он мыслит более прогрессивно и новыми технологиями в отличие от подсовывающих старые разработки и горы бумаги Оборонсервиса и КПИ…
    Внедрение ERP системы в МО — вопрос времени. В мире 2 системы способные вытащить такого уровня решение SAP и Oracle. Все остальные и близко не стоят… Такие проекты нереально тяжело идут в госсекторе и гораздо проще в коммерческих структурах, так как в коммерческих структурах при воле собственника или руководителя все легко продавливается.. в госаппарате есть большое сопротивление. Ведь внедрение такой системы сделает полностью прозрачным все материальные и технические ресурсы, любое имущество, городки и т.д.
    Очевидно кому-то это не нравится, вот и пишут..
    Статьи-то денег стоют, значит знают за что платят )))
    По ЭнранТелекому — они выполняли маленький кусок работ(около 6% от общего числа денег.. где то на 1,5 млн грн) по построению сегментов сети и колл-центра..не более и к SAP никакого отношения не имеют… Там все железо и реально все можно проверить и посмотреть по каким ценам… многих удивит, что цены на десятки процентов ниже, чем в аналогичных поставках таких компаний как ИНКОМ и т.д. в другие гос структуры или в тоже МО.. свою работу сделали нормально, хотя сейчас реально уже разваливаются… очень много людей от них ушло, включая Гриценко младшего…Немного с головой не дружит там руководитель по отзывам многих людей(Корнеев кажется).
    Итого:
    1. Статья заказная
    2. Систему управления админ-хоз частью внедрять надо в МО
    3. При существующем руководстве МО — это не приоритет, так как им наоборот надо скрывать свои махинации, а не делать их прозрачными
    4. Оборонсервис, Семерич и ко — наверное уже хватит лапшу вешать.. ведь все всё прекрасно знают и понимают.

  8. «ІТ-афера століття, або Як генерали хотіли на комп’ютерах заробити » Ця фраза, як ніколи точно відповідає і сітуації з “Калиною”. Матеріал цієї статті явно замовний. Зокрема, останні події, озвучені в засобах масової інформації, щодо зловживань навколо цієї роботи з боку посадовців ГШ, також підтверджують вищесказане.

  9. Беда вся в том, что на тот момент небыло класних спецов в этой области и все причасные шли путём развития и самостоятельного изучения (осмысления ситуации). В технические подробности никто не вдумывался. А деньги потраченные (откаты) думаю делили 100 %. Уж больно дорого это всё.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

ДСНС чи МНС

Шановні рятувальники! Ця тема призначена для комплексного обговорення проблем та пропозицій! Хто на вашу думку був би гідний очолити службу?

ДЛЯ ОКПП

Що еліта мовчите? А де прес-служба, а де ця блядь? Показушно-брехлива зі своїм фотоапаратом? Яка вміє тільки про псів писати……

В Україні обговорюють статтю Путіна

На провідному експертному інтернет-телеканалі «UkrLife.TV» методолог, радник Офісу президента і політолог розповіли, що вони думають про висловлювання російського президента у…
НОВОСТИ