Человек не терпит насилия!

«Це перший справді жорсткий тест на демократію»

Голова представництва Фонду імені Аденауера в Україні Ніко Ланґе в інтерв’ю Deutsche Welle оцінив перебіг українських місцевих виборів. Він, зокрема, пояснює, чому цим виборам Захід надає таке велике значення.

 

Deutsche Welle: Наскільки важливі місцеві вибори для України?

Ніко Ланґе: У принципі, це парадокс. Тому що, з одного боку, місцеві вибори в Україні не є такими важливими, як в інших країнах, оскільки Україна є дуже централізованою державою, і в порівнянні з тією ж Німеччиною в місцевого самоврядування дуже мало прав. З іншого боку, місцеві вибори дуже важливі тому, що це перший справді жорсткий тест на демократію для президента Януковича, який, особливо після зміни Конституції, несе особисту відповідальність за все, що відбувається в цій сфері. Він муситиме довести, після того, як кілька років відбувались вільні і справедливі вибори, довести, що і за його президентства вибори проходять чесно.

Що матиме найбільше значення в оцінці виборів для європейських спостерігачів? За яких умов перший тест президента Януковича на демократію був би успішним?

Неправильно вважати, що йдеться лише про день виборів. Спостереження за виборами і вироблення оцінок починається задовго до дня виборів. Враховуються, в тому числі, й такі факти як заангажованість мас-медіа, доступ до ЗМІ опозиційних партій, загальний процес реєстрації партій на виборах, склад виборчих комісій.

Президент Янукович після зміни Конституції несе особисту відповідальність за все, що відбувається в країні Bildunterschrift: Президент Янукович після зміни Конституції несе особисту відповідальність за все, що відбувається в країні
Представники правлячої Партії регіонів мають більшість майже у всіх комісіях. І, як я вже казав, зараз майже в усіх пунктах є повідомлення про певні невідповідності, проблеми. Йдеться про весь виборчий процес, а не про те, що відбуватиметься у виборчий день.

Наскільки забезпечені, на Вашу думку, права учасників цих виборів – партій, політиків та населення, яке голосує?

По-перше, закон про вибори, ухвалений напередодні цих виборів, вже здобув чимало критики. Я не хочу повторювати усі зауваження. Але один момент є принциповим – те, що кандидати у мери обов’язково повинні бути висуванцями від партій. У цьому я вбачаю обмеження права бути обраним. Що стосується партій, то з їхнього боку лунало багато нарікань на те, що використовується адмінресурс для того, щоб не допустити участь цих партій у виборах.

В деяких регіонах застосовуються технології із підставними партіями, особливо щодо партії Bildunterschrift: В деяких регіонах застосовуються технології із підставними партіями, особливо щодо партії “Батьківщина”
Ми знаємо про підставні партії, особливо що стосується партії «Батьківщина», цю технологію застосовують в деяких регіонах. Це дає багатьом у Європейському Союзі привід для стурбованості. Багатьох також непокоїть те, що здійснюється тиск на людей на державній службі – лікарів, викладачів, аби вони не підтримували опозиційні партії, обирали «правильно», інакше матимуть проблеми на роботі і так далі. Всі ці речі нас дуже непокоять. Я знаю, що організація, яка вестиме спостереження за виборами, збирає та систематизує таку інформацію і вона вплине на оцінку виборів.

Те, що СБУ визнала стеження за німецьким журналістом, якимсь чином вплинуло на атмосферу в Україні, умови, в яких працюють західні журналісти?

По-перше, це один з пунктів оцінки виборів, чи відчувають журналісти та спостерігачі за виборами перешкоди з боку цього відомства, чи ні. Наприклад, воно проводило розмову зі спостерігачем організації «Опора» та іншими. Однак ані західні журналісти, ані неурядові організації не дозволять себе в такий спосіб залякати. Вони працюють, як і раніше.

Чи достатньою є кількість спостерігачів за виборами з Європи?

Кількість спостерігачів за виборами для такої великої країни як Україна – не дуже велика. Це пов’язано, в першу чергу, з тим, що, як правило, спостереження за місцевими вибори не проводиться. Але також з тим, що запрошення для міжнародних спостерігачів офіційно надійшло із великим запізненням. В такі стислі терміни непросто знайти фінансування для спостережної місії та знайти бажаючих взяти в ній участь.

З Ніко Ланґе розмовляв Захар Бутирський
Редактор: Володимир Медяний

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6161638,00.html

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Один ответ

  1. «СВIТОГЛЯД»: Полная реабилитация Ивана Михайловича Ризака может стать началом и символом возрождения в Украине честной и объективной судебной власти, которой беспрекословно будет доверять украинский народ.

    Президенту Украины

    Януковичу Виктору Федоровичу

    Глубокоуважаемый Виктор Федорович!

    На протяжении последних пяти лет журналисты нашего издания добиваются торжества правды и справедливости в отношении судьбы экс — губернатора Закарпатья Ивана Михайловича Ризака, против которого в начале 2005 года оранжевыми властями было сфабриковано криминальное дело по явно политическим мотивам.

    Публикуя материалы о преследовании экс-губернатора Закарпатья оранжевыми властями, мы убедились, что Иван Михайлович Ризак абсолютно невиновен и пострадал он исключительно за свою четкую принципиальную политическую и гражданскую позицию и нежелание идти на сговор с оранжевыми нуворышами и провокаторами, которым в 2005 году удалось захватить на Закарпатье власть.

    Мы неоднократно и подробно рассказывали своим читателям о политических репрессиях и правовой вакханалии, которая постигла Закарпатье начиная с 2005 года. Иван Ризак был выбран оранжевыми «революционерами» как главная жертва не только как главный политический конкурент местных «оранжевых», но еще и для запугивания большинства населения области, которое на президентских выборах 2004 года не поддержало оранжевого кандидата.

    … Три незаконных ареста, четыре месяца пребывания в следственном изоляторе и годы судебных издевательств – это далеко не полный перечень всех испытаний, которые довелось пройти Ризаку в борьбе за свое честное имя и справедливость.

    Несмотря на то, что по итогам выборов 2004 года наблюдатели от ОБСЕ на Закарпатье не нашли никаких нарушений ведения предвыборной борьбы или фактов фальсификации самих выборов Ивану Ризаку было инкриминировано препятствование избирательной агитации за кандидата в президенты В. Ющенко.

    Именно по этому, явно надуманному «избирательному» эпизоду Ивано-Франковский суд, длившийся целых три года и превратившийся по сути в фарс, под давлением оранжевых политических кураторов в 2007 году вынес Ризаку заказанный обвинительный приговор.

    И сегодня, когда в стране начался инициированный Вами процесс очищения и реформирования судебной власти, это позорное пятно должно быть смыто.

    Мы обращаемся к Вам, уважаемый Виктор Федорович, с настоятельной просьбой способствовать восстановлению истины и торжеству правды и справедливости.

    В Ваших силах, уважаемый господин Президент, положительное решение вопроса инициирования человеческой, политической и юридической реабилитации политически репрессированного ни в чем невиновного экс-губернатора Закарпатья Ивана Ризака.

    Мы уверены, что лишь полная реабилитация Ивана Михайловича Ризака может стать началом и символом возрождения в Украине честной и объективной судебной власти, которой беспрекословно будет доверять украинский народ.

    С глубоким уважением

    коллектив журналистов интернет-издания « Світогляд»

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Минэкономики практически не поддерживает экономическое развитие

Минэкономики практически не поддерживает экономическое развитие

За три месяца ведомство не продемонстрировало практического стремления ни помочь бизнесу, ни защитить его от вредительских инициатив. За экономическое развитие в стране отвечает Минэкономики. Три месяца…
Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
НОВОСТИ