Человек не терпит насилия!

Міністерство дерибану та спорту — 4

Попередні частини:

http://ord-ua.com/2010/09/23/ministerstvo-deribanu-ta-sportu/?lpage=1

http://ord-ua.com/2010/09/26/ministerstvo-deribanu-ta-sportu-2/?lpage=1

http://ord-ua.com/2010/09/29/ministerstvo-deribanu-ta-sportu-3/?lpage=1

В попередній частині автор розповідав про дику ситуацію, що склалася у взаємовідносинах деяких українських спортсменів і Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту. Зокрема, про те, що міністр Равіль Сафіуллін не дав дозвіл вихованцям Єнакіївського державного авіаційно-технічного спортивного клубу взяти участь в Чемпіонаті світу з класичного парашутизму серед юніорів через те, що вони відмовилися платити «добровільну безповоротну фінансову допомогу» шахрайській організації.

Україна завжди була сильною у цьому виді спорту, але цьогоріч на юніорських змаганнях взагалі не була представлена. На дорослих — посіла ОСТАННЄ місце. І сміх, і гріх. Членом збірної України з парашутного спорту є 25-річний Петро Корчмар, який свій перший самостійний стрибок з парашутом виконав у 9(!) років.

Петро – військовослужбовець Державної прикордонної служби, майстер спорту України. Але його на змагання не випустили, через ті самі причини. Натомість поїхала матір Петра, 50-річна Ірина Корчмар та ще кілька пенсіонерів. Старше покоління виявилося більш зговірливим – люди заплатили всі принизливі побори і Міністерство дозволило їм виїхати представляти Україну.

Вся ця ганьба — через мізерні копійки (150 грн.), які парашутисти відмовилися платити шахраям з голосною назвою — громадська організація «Федерація парашутного спорту України» (ФПСУ).

Принциповість парашутистів можна зрозуміти. Для них це питання не грошей — гідності. Адже стосовно рекетирів з ФПСУ нині розслідується кримінальна справа, по якій покарані Сафіулліним спортсмени проходять, як потерпілі. І що, знову свідомо ставати жертвами? Або «терпілами» — є таке бридке слівце з бандитського лексикону?

А ось принциповість чиновництва, що вичавлює зі спортсменів копійки на користь шахраїв, досить довго була загадковою. Тут точно не в традиційних для української влади «відкатах» справа — замалі суми.

Однак, проведення глибшого журналістського розслідування дозволяє розставити крапки над «і». Війна відомства зі спортсменами показова: щоб інші призамислилися й перестали «лізти не в свої справи», тобто – цікавитися: куди діваються гроші, що виділяються бюджетом на розвиток спорту. Не лише парашутного. Отут вже йдеться про мільйони.

***

Отже, з всього виходить: чиновники прийняли сторону громадської організації, яка була зареєстрована по підроблених документах і ніколи не наділялася повноваженнями спортивної федерації. Зокрема, всі парашутисти поставлені перед фактом: профільне міністерство дає дозвіл участі кожного конкретного спортсмена у змаганнях, лише якщо за нього попросить «ФПСУ».

Хоча офіційно парашутним спортом в Україні опікується інша організація — колишній радянський ДОСААФ, а нині – Товариство сприяння обороні України, яке має власні аеродроми, матеріально-технічну базу та щороку отримує з державного бюджету фінансову допомогу.

Чому ТСОУ віддало свої функції «шахраям»? Для відповіді на це питання достатньо порівняти дві адреси – розташування ФПСУ і ТСОУ. Вони співпадають: пр.Перемоги, буд. 52/2, м.Київ, 03680. Зовсім не дивно, бо так звана «Федерація парашутного спорту» була створена по підроблених документах саме для проведення оборудок. Реєстрація цієї псевдо-організації здійснена була на службову особу ТСОУ – інспектора Ігоря Тьорла.

Також ТСОУ надало ФПСУ приміщення в центрі Києва для розташування офісу – БЕЗКОШТОВНО! Тож маємо класичний трикутник взаємопов’язаних установ: Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту – ТСОУ — ФСПУ. У кожного — своя роль.

Представники ФСПУ, незважаючи на нелегітимність своєї організації, «опікуються» парашутним спортом. При чому, за неофіційним договором з ТСОУ, Федерація парашутного спорту не претендує на бюджетні кошти, які виділяються ТСОУ на розвиток парашутного спорту. Скільки з ласки Товариства сприяння обороні їм перепаде, стільки перепаде і цьому будуть раді. Їх основний заробіток – побори зі спортсменів. Що змогли зібрати – це і є хліб конкретних керівників ФСПУ.

Отже вони вициганююють «добровільну допомогу» зі спортсменів, рекетирствують призові кошти, примушують купувати фальшиві «сертифікати». Всі ці гроші йдуть прямо в кишені збирачам. Спортсменам доводиться погоджуватися з таким станом справ, бо інакше підключається Мінсім’ямолодьспорт: «Ах, вам шкода заплатити 150 грн. нещасній ФПСУ! Ну, тоді міністр не пустить на змагання!». Навіщо це міністру – про те пізніше. Наразі – навіщо це ТСОУ.

***

Опікуватися спортом для керівництва ТСОУ — робота марудна і нецікава. Всю свою парашутну діяльність ТСОУ зосередила на розвитку комерційного напряму – платні стрибки для усіх бажаючих. Діяльність побудована під гаслом «делай деньги, делай деньги, остальное все дребебедень». Питання безпеки — також «дребебедень».

Люди, що спокушаються стрибнути, ризикують покалічитися чи навіть загинути. Приклад практично з власного досвіду: батько автора, якому закортіло спробувати — як-то там попід хмарами – так зламав ногу. Не дивно, бо групу новачків викинули в хмари і у вітер без належної підготовки – його й понесло на паркан. Медичної допомоги ніхто не надав, зі зламаною ногою довелося самотужки добиратися до Києва з-під Чернігова.

Найскандальніший – широковідомий випадок: коли 2006-го на аеродромі «Чайка» загинув екс-командир «Беркуту». Ходили чутки: це йому за бійку в ЦВК помстилися «помаранчеві». Насправді, це в ТСОУ зекономили на парашутах. У системи кустарної зборки просто обірвалися лямки.

Отже, якщо в ТСОУ так ставляться до комерційної складової своєї роботи, можна уявити, яким є ставлення до невдячної — в грошовому плані — спортивної сфери. Товариству сприяння обороні цікавіше спортом взагалі не займатися і при цьому залишати в себе бюджетне фінансування, яке виділяється кожен рік на розвиток спортивно-технічних і прикладних видів спорту, за які офіційно відповідає ТСОУ. Але бюджетне фінансування так просто не залишиш – його, грубо кажучи, треба розписати.

Тут в нагоді ТСОУ і стає ФПСУ. Цією технічною роботою відає заступник Голови ТСОУ з авіації та спорту такий собі Володимир Грибанов. Не без його участі створено – виключно на папері — фіктивну збірну команду України з парашутного спорту, «під яку» і розкрадаються бюджетні кошти.

Але аби не привертати увагу КРУ й журналістів, у збірній мають «рахуватися» живі спортсмени, які представляють клуби ТСОУ. Таких спортсменів давно не має, оскільки ТСОУ бозна коли припинило будь-яку спортивну роботу.

Тому використовуються прізвища вихованців Єнакіївського клубу. Тих самих, яких Сафіулін не випустив на змагання! Це дозволяє посадовцям ТСОУ не тільки списувати бюджетні кошти на «підготовку спортсменів», але й отримувати пільги по сплаті земельного податку за аеродроми. Однак посадовці ТСОУ чудово розуміють, що за підробку документів встановлена кримінальна відповідальність.

Ось для чого їм знадобилась «стороння організація» — ФПСУ. Згідно з договором між Мінсім’ямолодьспорт і ТСОУ, списки членів збірної команди має подавати ТСОУ. Але контролери з КРУ цього не знають. Тому на фальшивих поданнях ставиться печатка не ТСОУ, а ФПСУ – благо, назва «Федерація парашутного спорту України» звучить дуже переконливо.

Далі список один в один передруковується вже від імені Мінсім’ямолодьспорт і оформлюється наказом по Міністерству про створення штатної команди.

spysok scaled

На сайті Мінсім’ямолодьспорт розміщено список фальшивої збірної команди, складений на підставі підроблених документів

Якщо зайти на сайт Мінсім’ямолодьспорт, то в розділі «збірні команди з неолімпійсьих видів спорту» можна скачати цей фальшивий списочок. Там – суцільні «вихованці» Єнакіївського ДАТСК, зокрема 1960 і 1964 років народження. А сам клуб пойменований спортивним закладом ТСОУ. Фальсифікаторам навіть не спало на думку, що Єнакіївський державний АТСК є ДИТЯЧИМ закладом позашкільної освіти, який перебуває у підпорядкуванні іншого міністерства — освіти і науки, отже не має й не може мати жодного відношення до ТСОУ і «постачання» дорослих спортсменів.

Однак найбільш обурливо, що в цих фальшивих списках тренером вихованців Єнаківського клубу вказаний пан Покатілов. Хоча цього пана хлопці бачать лише тоді, коли той приїжджає в Єнакієве вибивати з них «добровільну допомогу».

Отже спортсменів-парашутистів не лише принижують поборами, ними — без їх відома — відмивають бюджетні кошти.

parash14

Старший інструктор з парашутної підготовки Єнакіївського державного АТСК Іван Богуренко (на фото зліва) і вихованець цього клубу Олександр Януш, чиї прізвища використовують для розкрадання коштів державного бюджету

Але й це ще не все. Шахраї зареєстрували за адресою Єнакіївського клубу — по вулиці Сталеварів, 15 — посередницьку фірму, яка є офіційним представником Черкаського лакофарбного заводу «Аврора» та здійснює торгівлю фарбою. Навіщо шахраям знадобилася реєструвати підприємство в Єнакієвому та ще й за адресою державного дитячого закладу? Ось для чого.

Назву цієї фірми можна також знайти на сайті Мінсім’ямолодьспорт у тому самому списку «збірної команди України», як організації, що теж готує спортсменів – членів збірної команди України. А тепер наводимо повну назву фірми. Тільки просимо не дуже сміятися: «Авіаційний центр вищої спортивної майстерності». Директор фірми – той самий пан Покатілов.

Отже суцільна брехня, яка дозволяє представникам ТСОУ не марудитися зі спортом, перетравлювати бюджетні кошти, та перекладати відповідальність на «зіц-голів» з ФПСУ.

***

Переходимо до відповіді питання: навіщо весь цей бруд прикриває міністр молоді та спорту Равіль Сафіуллін? Якщо дізнатися прізвища нинішнього керівника ТСОУ, то відповідь напрошується сама собою. Звати цього пана Віктор Миколайович Тимченко. Він є батьком Максима Вікторовича Тимченка, який в свою чергу є генеральним директором належної Рінату Ахметову «Донецької паливно-енергетичної компанії», яка володіє акціями «Київенерго», «Востокенерго», «Дніпроенерго», об’єднання «Павлоградвугілля» та іншими енергетичними активами найбагатшої людини України.

Равіль Сафіуллін — член політичної команди Колеснікова-Ахметова. Чи буде він лізти у справи батька улюбленого менеджера Рината Леонідовича, розвалювати систему функціонування ТСОУ через скарги якихось спортсменів парашутистів? Судячи з коментарів особисто пана міністра, що наводилися в попередньому тексті – ні.

До речі, не варто думати, що ТСОУ не є «хлібним» місце. Бюджетні кошти, що розкрадаються на парашутному спорті — лише один фрагмент «мозаїки». В ТСОУ є на чому заробити окрім цього. Красномовний приклад – два представника керівного складу ТСОУ в минулі роки стали народними депутатами.

Наприклад, колишній керівник ТСОУ Володимир Дончак в 2007 раптом потрапив в списки БЮТ на 52 місце. За які заслуги? В 2004 року був в СДПУ(о), ніякими звитягами на користь БЮТ не прославився, популярності в народі не мав. Чи не про банальну «купівлю» мандату йдеться?

Поміркуємо теоретично: звідки взятися коштам у людини, яка ніколи не мала бізнесу, а працювала — з часу її утворення — в структурі ТСОУ? Логічна відповідь: тільки з ТСОУ. А там кошти є. Адже товариству, як правонаступнику радянського ДОСААФ, в свій час перепали спортивні аеродроми, колишні авіаспортивні клуби та десятки літаків, мотодроми, автомобільні школи та величезна кількість нерухомості. Все це потроху розпродається.

Існують й інші оригінальні способи збагачення. Так, ТСОУ — засновник однієї з найбільших в Україні лотерей «Патріот». Лотерея рекламує себе тим, що прибутки, які отримують від реалізації квитків, «спрямовуються на розвиток ТСОУ: підтримка автомобільних шкіл, проведення змагань з технічних видів спорту, підготовка молоді до служби у Збройних силах України».

Твердження не зовсім правдиві. М’яко кажучи. Хоча б тому, що нині у ТСОУ лишилася мізерна кількість акцій ЗАТ «Патріот» — в 2007-2008 роках акції «Патріоту» були розпродані різним бізнес-структурам, в тому числі – фірмам Коломойського. Очевидно, дехто з посадовців ТСОУ на цьому добре заробив, адже лотерея – прибутковий бізнес: лише в 2009 році «Патріот» отримав чистих прибутків 26 млн. грн.

***

Однак, ми трохи відволіклися, підведемо підсумкову риску. Отже, Товариство сприяння обороні України – обороні країни не сприяє, натомість чиновники відомства грішать корупційними оборудками.

І нинішній міністр ламати їх не вважає за потрібне, позаяк це — сфера інтересів батька головного енергетичного менеджера Ахметова. Тобто члена тієї команди, до якої належить і сам Сафіуллін. Міністр не лізе в «спортивні» ігри енергетиків, ті — в свою чергу — не лізуть в «енергетичні» справи головного спортивного менеджера країни. Саме так, як виявилось, енергетична тема Сафіулліну не чужа.

Більше того – енергетична сфера з кримінальним присмаком. У Головному слідчому управлінням МВС України, де зараз розслідується справа №222-2, це добре знають. Згодом – з наступних публікацій циклу розслідувань – дізнаються й наші читачі.

Татяна ЧОРНОВОЛ, «Лівий берег»

http://lb.ua/news/2010/10/06/68359_Diversiya_proti_YAnukovicha_abo_Min.html

В тему:

«Проффесионалы» на марше: Сафиуллин прячется от журналистов»

http://ord-ua.com/2010/07/15/proffesionalyi-na-marshe-safiullin-pryachetsya-ot-zhurnalistov/

«Проффесионалы» на марше: Сафиуллин прячется от журналистов» (окончание)

http://ord-ua.com/2010/07/16/proffesionalyi-na-marshe-safiullin-pryachetsya-ot-zhurnalistov-okonchanie/

У Ахметова завелась «криса»

http://ord-ua.com/2010/10/04/u-ahmetova-zavelas-krisa/?lpage=1

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

9 ответов

  1. В следущем материале относительно указанных должностных лиц хотелось бы увидеть приставку “экс” по отношению к ним.

  2. мля задолбали одно и тоже, кризис жанра ? так и пишите пока не заплатите за статью будем моск ипать усем читателям сайту ОРД

  3. Так не читай, если не нравится. Иди читай сайт Минсемьямолодьспорта. А за Сафиуллина журналисты, я смортю, взялись не слабо. Да его, суку, за поборы с детей на Майдане повесить надо вниз головой, как Буратино. Это же полный пипец — не выпустить юниоров на соревнования потому, что они аферистам не платят. Когда, наконец, Ахметов одумается и не заберет из Киева этого клоуна.

  4. Послушайте неужели нет других тем для написания статей? Ах да мы забыли кто автор — заплатил — написал. Хочешь про министра — пожалуйста, сколько Татьяна 4 тыс.дол., а хочешь про Ахметова — пожалуйста — 10 тыс.дол. — это же фигура поди по выше рангом , потому и гонорар побольше. А хочешь убрать с сайта информацию тоже плати — интересно сколько, наверное та же сума. Порой становится обидно что у нас еще не работает система — сказал слово против человека — докажи — нет — отвечай по закону о клевете, а то порой статьи смахивают на ОБС (одна бабка сказала). В качестве совета! Перепроверяйте свои источники перед публикацией, а особенно когда идут обвинения в адрес конкретного лица, а то неравен час придется отвечать!

  5. Мое мнение: Идет банальный, если хотите рейдерский, захват енакиевскими, Кироворадского ТСОУ (по-старому ДОСААФ). В Кировограде, есть что брать, огромный “Дом обороны” (ДОСААФ) в центре, возле Кафедрального Собора, материальная часть: аэродром Федоровка, самолеты и т.д.
    Может я ошибаюсь, но Татьяна, съездите в Кировоград и поспрашивайте про Тьорло и других, и т.д. и т.п. В ноябре, будет годовщина эпопеи про енакиевских юниоров, в то время Сафиулина, близко не было (было другое правительство). Не все здесь чисто. А почему болит? Я бывший курсант Кировоградского учебного авиационного центра ДОСААФ, впервые самостоятельно вылетел в 1966 году на самолете ЯК-18У.
    Про себя (для Татьяны): в Кировограде никогда не жил и сейчас не живу, никого из работников кировоградского ТСОУ не знаю.

  6. Тетяна Чорновол не зможе поїхати в Кіровоград — вона щойно народила. А відносно Кіровоградського ТСОУ — його начальник Григорій Карапиш є активним учасником афер Тьорла. Кримінальна справа проти Тьорла порушена саме за беззаконня, яке коїлося на аеродромі “Федорівка” за активної участі Карапиша. Що стосується розкрадання майна ТСОУ, то це — загальновідомі факти. Аеродроми продаються, техніка продається, клуби банкрутяться. Зараз на продаж виставлені Дніпропетровський авіаспортклуб та аеродром “Чайка” в Києві (остінній — під котеджну забудову). От тільки займаються цим не єнакіївські, а заступник голови ТСОУ Грибанов.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Глава Центрального апелляционного хозсуда заработал только на гараж

Глава Центрального апелляционного хозяйственного суда (Днепр) Юрий Парусников почти всю недвижимость записал на Эльжбету Парусникову. Об этом стало известно из…

Отстраненный глава Ровенской таможни задекларировал из имущества только гараж

И.о. начальника Ровенской таможни Тарас Коваленко, которого отстранили от должности за коррупцию, задекларировал сбережения в размере годовой зарплаты наличными. Об…

ГСЧС возглавил Крук, записавший имущество на тещу

Кабинет министров назначил Сергея Крука главой Государственной службы Украины по чрезвычайным ситуациям. Как сообщил в Telegram-канале представитель Кабмина в Верховной…
НОВОСТИ