Человек не терпит насилия!

«Мінуй нас пущє всєх печалєй…»

1 липня 2010 року чималий ажіотаж в Україні викликала заява Департаменту юстиції Сполучених Штатів, який повідомив про пред’явлення обвинувачення в торгівлі людьми п’ятьом українцям, четверо з яких вже арештовані в США, Канаді та Німеччині, а п’ятий перебуває в Україні. Всі п’ятеро – рідні брати, уродженці с. Розтоки Чернівецької області: Омелян, Степан, Михайло, Дмитро та Ярослав Боцвінюки. Резонанс від заокеанської новини був викликаний не тільки (і не стільки) претензіями американської прокуратури, скільки прізвищем арештованих. Бо чимало людей, передусім – журналісти, пам’ятали, що раніше брати Боцвінюки вже фігурували в аналогічній кримінальній справі, порушеній в Україні, і навіть були засуджені судом першої інстанції, але звільнені з-під варти на вимогу тодішнього Українського Президента Віктора Ющенка.

«… і барскій гнєв, і барская любов»

Майже п’ять років тому, у листопаді 2005-го, вибухнув чималий скандал, спричинений безцеремонним втручання тодішнього Президента України Віктора Ющенка в хід розслідування кримінальних справ та відправлення правосуддя. Арбітр Нації давав письмові вказівки слідчим, наказував не виконувати постанови судів про арешт обвинувачених, забороняв допитувати свідків. Але найбільш приголомшливою виглядала історія зі звільненням з-під варти братів Боцвінюків, яких на той момент судили в Апеляційному суді Чернівецької області по обвинуваченню в торгівлі людьми.

Кримінальна справа за ознаками статті 149 частина 3 (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини), статті 209 частина 2 (відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом) і статті 255 частина 1 (створення злочинної організації) Кримінального кодексу України була порушена ще 13 лютого 2003 року й прийнята до провадження Слідчим відділом Управління СБУ по Чернівецькій області. На підставі повідомлень Інтерполу та правоохоронних органів Німеччини й Польщі, а також показань потерпілих і свідків та висновків експертів Боцвінюкам було пред’явлено обвинувачення в організації злочинного угруповання, яке впродовж 1999-2003 років переправило до Сполучених Штатів 52-х громадян України з метою примусової експлуатації їх праці.

Попри моторошні назви інкримінованих статей, фабула справи Боцвинюків насправді дуже проста. Як стверджувало українське обвинувачення, одружившись свого часу на американці й отримавши вид на мешкання в США, громадянин України Омелян Боцвінюк у 90-х роках минулого століття вирішив підзаробити трохи грошей на працевлаштуванні в Америці своїх земляків. Очікуючи натуралізації (а пан Омелян був арештований за рік до отримання американського громадянства), Боцвінюк запросив до Сполучених Штатів трьох своїх братів і організував з ними таке собі кадрове агентство.

Але перший млинець виявився глевким. Точніше – не дуже прибутковим. Перевізши до Америки й влаштувавши на роботу на цілком легальних засадах з десяток клієнтів, брати зрозуміли, що в такий спосіб грубих грошей не заробиш. Тому брати пішли в обхід міграційних перешкод і обмежень: ті з великої родини Боцвінюків, що залишилися в Україні, добирали клієнтуру серед охочих попрацювати за океаном і оформлювали їм візи на в’їзд до Мексики. А Омелян з братами, що перебралися до Америки, нелегально ввозив «туристів» до США через «вікно» на мексиканському кордоні. У подальшому нелегали влаштовувалися на усілякі «підпільні» роботи, заощаджуючи роботодавцям кошти на соціальне страхування й сплату податків, а брати отримували відповідну винагороду за свої труди.

Можливо, цей бізнес тягнувся б безперешкодно аж до цього дня, якби Боцвінюки забезпечили себе правоохоронним «дахом» в Україні. Але вони вирішили ні з ким не ділитися й навіть стали конфліктувати з місцевим «авторитетом», колишнім УБОЗівцем Славком Гуцулом, що «піднявся» на незаконних вирубках лісу. Фінал вийшов закономірний – Гуцул здав Боцвінюків правоохоронцям, а після того, як діяльністю братів зацікавилося Управління СБУ в Чернівецькій області, не знайшлося жодного впливового посадовця, який би замовив за них словечко. І опинилися брати в слідчому ізоляторі.

Сказати направду, у автора цих рядків, який, власне, і підняв ґвалт своїми публікаціями в 2005 році, обвинувальний висновок викликав певні сумніви щодо законності висунутого обвинувачення, позаяк слідством не було досліджено питання юрисдикції інкримінованих вчинків (про це – нижче). Але ніяких слідів упередженості чи, не приведи Господи, фальшування з боку слідства виявити не вдалося – для слідчого СБУ це була пересічна справа, по якій суд першої інстанції вже навіть постановив обвинувальний вирок. Як раптом у квітні 2005 року, незадовго до Великодніх свят, стрепенувся христолюбивий президент України: як так, наближається Паска, а брати Боцвінюки не мають змоги в умовах слідчого ізолятору як слід причаститися святих дарів!

Обурений Віктор Андрійович зателефонував заступнику прокурора Чернівецької області В.Мойсеєнку й, погрожуючи вигнанням з роботи, наказав негайно звільнити підсудних з-під варти. Переляканий прокурор став був розповідати, що, мовляв, кримінальна справа зараз перебуває в Апеляційному суді Чернівецької області й тому зміна запобіжного заходу належить виключно до компетенції суду. Але Арбітр Нації був невблаганним і наказав В.Мойсеєнку розшукати голову Апеляційного суду Чернівецької області А.Огородника та передати йому, щоби той зателефонував главі держави на мобільник.

Про що Гарант Конституції спілкувався з жерцем незрячої богині – достеменно невідомо. Мабуть що обіцяв підвісити за те саме місце, за яке колишній донецький губернатор В.Янукович за наказом Л.Кучми підвішував донецького суддю О.Тупицького, домагаючися обвинувального вироку адвокату С.Салову. Тобто – «за яйця». Бо навряд без такого відчутного стимулу А.Огородник у суботній день помчався б у Старожинецький райсуд, звідкіля повернувся з текстом постанови про обрання Боцвінюкам запобіжного заходу у вигляді підписки про невиїзд.

Але цього В.Ющенкові здалося замало, й він зателефонував начальнику Чернівецького управління СБУ С.Качуру, пообіцявши відкрутити все, що погано висить, у випадку, якщо кримінальна справа проти братів не буде закрита. Замість того, щоби проінформувати про це Верховну Раду України та Генерального прокурора з метою усунення В.Ющенка від посади в порядку імпічменту, С.Качур зробив все, що від нього вимагалося – домовився з судом про направлення справи на додаткове слідство, де справа й була закрита. Щоправда не в Чернівецькій, а в Тернопільській області.

Що ж стосується В.Мойсеєнка, то він за сумлінно виконане доручення Президента зазнав монаршої ласки й був призначений прокурором Чернівецької області. Що, погодьмося, дуже непогано для людини, яка лише кілька місяців тому усього-на-всього очолювала юридичний відділ обласного виборчого штабу В.Ющенка.

У хащах юрисдикції

Між іншим, заява Департаменту юстиції США розв’язала непросту юридичну проблему, яка ставила під сумнів саму можливість розгляду в судах України цієї справи. Річ у тім, що справа Боцвінюків, попри банальну фабулу, має дуже неоднозначний міжнародно-правовий аспект, який ми досліджуємо вже з десяток років. Ніхто, власне, не заперечує, що брати порушували американські закони на території США. Але чи порушували вони закони України? Вітчизняний Кримінальний кодекс передбачає відповідальність за незаконний перетин українського кордону, але ніде в КК не сказано про відповідальність за незаконний перехід кордону між Мексикою та Сполученими Штатами.

Отже, правова цікавинка в справі Боцвінюків – це питання юрисдикції. Наскільки це питання не просте навіть у суто теоретичному плані, видно зі справи колишнього українського Прем’єр-міністра Павла Лазаренка, якого американський суд на території США засудив за порушення українських законів на території України, застосовуючи при цьому українське законодавство.

Чи підпадають дії колишнього керівника українського уряду під юрисдикцію американського правосуддя? — Дуже сумнівно, хоча причина, з якої американська Феміда вдалася до такого неординарного кроку, очевидна — Лазаренкові інкримінувалася легалізація на території США грошей, здобутих злочинним шляхом. Але ці гроші він заробив виключно на території України. Ось чому довелося американському прокурору переконувати присяжних у незаконному походженні коштів Павла Івановича та апелювати до законодавства України. Шлях цей нам здається дуже й дуже сумнівним, а правова чистота подібних судових процесів вже неодноразово критикувалася — у тому числі провідними юристами України.

Між іншим, аналогічним чином жертвою іноземного беззаконня свого часу став і нинішній сіделець слідчого ізолятора СБУ Ігор Діденко, що 10 років тому був заарештований владою Федеративної Республіки Німеччини разом з колишнім керівником «Градобанку» Віктором Жердицьким. Кримінальне переслідування двох українських громадян було розпочато через цивільно-правову угоду, укладена на території України відповідно до українського законодавства «Градобанком» та його українським контрагентом – Товариством з обмеженою відповідальністю «Хорда», одним з засновників якого й був І.Діденко. Банк видав цій «Хорді» кредит, який позичальник повернув зі спізненням у два тижні, сплативши всі передбачені угодою санкції – ото й увесь, прости Господи, злочин. Зрозуміло, що законодавство України при цьому не порушувалося. Але німецький суд дійшов висновку, що І.Діденко й В.Жердицький, живучи й працюючи в Україні, порушили законодавство Федеративної Республіки Німеччина (!!!).

Тож не треба думати, що на подібні фокуси здатен лише Печерський районний суд Києва – за кордоном клоунів у мантіях також вистачає.

Урешті-решт безумний вирок суду міста Гільдесхайме (земля Нижня Саксонія) щодо В.Жердицького та І.Діденка був скасований, а підсудні отримали грошову компенсацію за незаконне притягнення до кримінальної відповідальності. Принагідно зазначимо, що скандальне рішення суду – і це достеменно відомо – було «замовлено» президентами України та Франції, оскільки донька глави Французької Республіка Жака Ширака, а точніше – французька компанія «Ляфарж» разом з німецькими компаніями  «Дікерхофф» і «Хайдельбергер» — поклали око на апетитні активи «Градобанку»: великі пакети акцій Миколаївського, Кам’янець-Подільського, Балаклейського та Здолбунівського цементних заводів. Президент України Л.Кучма пообіцяв Ж.Шираку всіляко допомагати його доньці, а безпосереднім організатором пограбування банку, доки В.Жердицький марнував час у німецькій буцегарні, став тодішній віце-прем’єр України Сергій Тигіпко, який отримав за цю операцію з рук Жака Ширака рідкісну нагороду – Орден Почесного Легіону.

Так ось, повертаючись до Боцвінюків, зазначимо, що в Україні їм не можна інкримінувати порушення законів США. Втім, у цьому їх і не звинувачували – обвинувачення було висунуто в 2003 році на підставі ст. 149 КК України – «продаж, інша оплатна передача людини, а так само здійснення стосовно неї будь-якої іншої незаконної угоди, пов’язанної із законним чи незаконним переміщенням за її згодою або без згоди через державний кордон України для подальшого продажу чи іншої передачі іншій особі (…) вчинені організованою групою». А також статті 209 частина 2 (відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом) і статті 255 частина 1 (створення злочинної організації).

Але й тут все не просто, оскільки обов’язковою ознакою злочину, передбаченого ст. 149, є наявність угоди між обвинуваченим і третьою особою про передачу людини. Тобто, в даному випадку – угоди між Боцвінюками й одержувачами «живого товару» на території США. А слідству, яке зафіксувало 52 епізоди ввезення в США нелегальних емігрантів, не вдалося домогтися від американської сторони процесуально бездоганної інформації щодо взаємин між братами і споживачами їхніх «послуг». Свідки й потерпілі підтверджують лише те, що Боцвінюки брали гроші з мігрантів, але для того, щоби довести, що вони брали гроші ще і з американських роботодавців, необхідно було виконати певні процесуальні дії на території США. А такі дії виконати було неможливо через відсутність відповідних міжурядових угод. Тому процесуально значимі факти для справи надали лише правоохоронці Польщі й Німеччини – передусім, у частині руху коштів.

Чому Ющенко на волі?

Заступництво В.Ющенко не врятувало Боцвінюків від розплати. Натомість пред’явлення обвинувачення американською владою все ставить на свої місця: якщо брати й порушували закони, то, передусім, закони США.

Як стверджує обвинувачення, організатори нелегальної міграції обіцяли потерпілим, що ті будуть отримувати по 500 доларів на місяць з безплатним житлом і харчуванням. Але насправді мігранти жили по кілька осіб у кімнаті в антисанітарних умовах і не отримували ані цента. Натомість брати говорили їм, що вони винні від 10 до 50 тисяч доларів за працевлаштування й мають відпрацювати борг. Також, згідно з американським обвинуваченням, Боцвінюки погрожували насильством щодо родичів мігрантів у випадку, якщо клієнти відмовлялися працювати чи збігали.

Втім, подробиці того, що коїли брати нас цікавлять не дуже. Оскільки всі їх витівки затьмарює те, що начудив попередній Президент України. Якщо навіть і припустити, що вирок українського суду хибив на помилки, чи дає це право стороннім особам, зокрема Президентові України, віддавати вказівки суддям, міняти запобіжний захід, скасовувати вирок і закривати кримінальну справи за недоведеністю? І, взагалі, до чого тут В.Ющенко?

Відповісти на останнє запитання неважко, достатньо лише глянути, які саме адвокати здійснювали захист братів Боцвінюків – ними були колишній Генеральний прокурор України Олег Литвак і колишній заступник Генерального прокурора Богдан Ференц. Рахувати гроші в чужих гаманцях – справа невдячна. Тим більше, що таємниця адвокатського гонорару захищена законом і стосується лише двох осіб – адвоката та його клієнта. Але все ж таки зазначимо, що О.Литвак і Б.Ференц належать до числа найоплачуваніших українських захисників і приголомшливий розмір їх гонорарів визначається якраз тим, що вони, дійсно, вирішують дуже непрості питання на користь своїх довірителів – у тому числі завдяки зв’язкам з владною верхівкою. І за це їм – честь і хвала. Люди не даремно їдять свій хліб (ми це кажемо цілком серйозно й без тіні сарказму – робота адвоката в тому й полягає, щоби вирішувати питання на користь клієнта всіма доступними методами).

Можна лише захоплюватися спритністю пана Олега, який через Віру Іванівну Ульянченко доніс до Президента вигадану історію про нещасних братів, що стали жертвою обмови з боку чернівецького криміналітету. Можна лише відпускати компліменти на адресу пана Богдана, який після ухвали апеляційного суду про направлення справи на додаткове слідство спромігся спрямувати її в рідну прокуратуру Тернопільської області, де справа й була похована за ст.213 КПК України (недоведеність вини обвинуваченого в скоєнні інкримінованого злочину) 9 грудня 2005 року. Але при цьому залишаються запитання щодо поведінки Віктора Ющенка. А також – щодо суддів і прокурорів, які на догоду цій сторонній особі приймали, м’яко кажучи, неоднозначні рішення.

Кримінальна справа відносно Боцвінюків, розслідувана колись в Чернівецькому УСБУ, унікальна тим, що ніхто не заперечує, що закривалася вона за вказівкою Президента. Це підтверджують і правоохоронці, і адвокати в численних своїх інтерв’ю. І навіть, більш того, наголошують при цьому на високоморальності Віктора Андрійовича, який, бачте, хутенько «розібрався» й «поновив законність». А, між тим, це «поновлення» має цілком визначений кримінальний вимір – ст.ст.364, 365 КК (зловживання службовим становищем та перевищення владних повноважень) України. І з кваліфікуючою ознакою, тобто з розміром завданої шкоди, питання не виникає, оскільки внаслідок злочину, скоєного Ющенком, Огородниковим, Мойсеєнком та іншими службовцями Дмитро Боцвінюк, наприклад, вже отримав компенсацію з державного бюджету за начебто незаконне притягнення до кримінальної відповідальності – 129 тисяч грн. А Юрій Боцвінюк вимагає понад 800 тисяч.

Чергове повідомлення з інформстрічки: Служба безпеки України не виключає відновлення кримінальної справи проти Боцвінюків, що пилиться в архіві прокуратури Тернопільської області, і заявляє про свою готовність продовжити слідчі дії. А відносно громадянина Ющенка СБУ порушувати кримінальну справу, часом, не збирається? За втручання у відправлення правосуддя, наприклад. За зловживання службовим становищем. За перевищення владних повноважень… Дуже б хотілося почути відповідь на це запитання від члена Вищої ради юстиції Валерія Хорошковського. Бо інакше всі розповіді про якісь там «судові реформи» залишаться пустопорожніми розмовами. На користь бідних, ясна річ.

І ще один нюанс. Якби б Ющенко не втрутився, Боцвінюки були б засуджені в Україні до покарання, яке значне м’якіше ніж те, що на них чатує зараз в Америці.  Бо якщо в Україні під час визначення остаточного покарання, призначеного судом за різними епізодами, діє принцип поглинання термінів, то в США – додавання. В Україні більший строк «поглинає» менший, а в США – додається до меншого. Тому зараз Боцвінюкам в Америці світить, щонайменше, «двадцяточка». Ось яка вона – президентська любов.

Володимир БОЙКО, спеціально для «ОРД»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

22 ответа

  1. Шановний ВОЛОДИМИРЕ!

    Ти чомусь забувся написати,що Ющенко звонив заст. нач.СБУ, а той думав,що його розігрують і послав Ющенка на три букви.

    І тіль після другого звінка він зрозумів,кого він послав,що це дійсно Ющенко,він потрпив у лікарню з інфарктом.

    А Ющенко на повістці одного з обвинувачених написав резолюцію для сдічого і поставив свій підпис Президент Ющенко і ти цю повістку показував на сайті.

    Треба все розповідати правильно і чесно.

  2. Історія з телефонним дзвінком Ющенка заступникові начальника УСБУ не стосувалася справи Боцвинюків — це було в інший час, у іншій області й у іншій справі (Ющенко вимагав звільними з ІТТ власника гірськолижного курорту “Буковель”, затриманого за підозрою в контрабанді)

  3. Гражданин Бойко!Прошу вас подтвердить обращение лично ко мне в предыдущей статье по поводу господина “лауэра”.С нетерепением жду вашего ответа!Заранее благодарю,Василий Чимбулидзе…

  4. Так может прыщавый имел доход с этого бизнеса. Старые связи в злачных местах использовала его маруха Клэр. Она знала куда поставлять девочек в США и организовала этот бизнес.

  5. Я не люблю америкозов-наглые. Но вот за что однозначно можно уважать-да им начхать, кто ты там в своей стране. Сидит Лазаренко-и правильно, в Украине в жизни не сидел бы. Попал в скандал- собственный президент теряет должность аж бегом. Наш Андреич мочил такие мансы и в таком количестве, что хватило бы на пару сотен американских президентов. И ничего, благополучно досидел до конца срока, еще продлиться пытался. Эх, ненька,родненькая, когда же ты хоть чуть станешь ближе к нормальной стране! Болит душа.

  6. Противно и гадко от осознания безнаказанности ублюдков на кшалт Ющенко! Молодец Владимир, хорошую тему поднял и раскрыл. А что касается дела БотСвинюков, так его сегодняшняя перспектика, насколько мне известно, очень туманная. Дело в том, что простые жители гуцульских Карпат очень бедных, их жизнь проходит на грани нищенствования. А Лесные братья Иванофранковщины и Черновицкий — их там несколько, в том числе и БотСвинюки (кстати все друзья Ющенко и поддерживают с ним тесные контакты) — живут там на уровне азиатских баев. Реально решают кого казнить, кого миловать. В том числе и жить им или нет. Так вот, возвращаясь к делу БотСвинюков, на сколько мне говорили местные жители, основные свидетели по делу, после освобождения Ющенком братьев … пропали без вести. И это не 1 или 2 человека. Пропали!!!

  7. Интересну фразу написал автор “Люди не даремно їдять свій хліб (ми це кажемо цілком серйозно й без тіні сарказму – робота адвоката в тому й полягає, щоби вирішувати питання на користь клієнта всіма доступними методами).”
    Какое право он имеет судить президента (хоть поганого, но президента), если для него понятие законности заканчивается там, где адвокат любыми доступными средства должен решить вопрос на еористь клиента. Взятки, подкуп, подстрекательство должностынх лиц на совершение коррупционных деяний — так у нас действуют адвокаты.
    И оправдывать адвокатов, с такой мотивировкой… Это что-то особенное.
    Для автора понятие порядочности нечто размытое. Сегодня это одно, а завтра — другое. Человеку с такими моральными принципами, я думаю, нелепо судить других.
    ЧСто касается “нашего презика” (президетом Ющенко могут назвать только неадекватные и умственносм развитии люди…) то кто-бы сомневался, что он способен на такое. И теперь после позорного изгнания из власти мы будем узнавать все новые и новые “гороические деяния”. Как бы сделать вывод и какие конкретные действия сделать, что ющенковщины у нас в стране быльше не было.

  8. Интересно, а г-н “спец” когда нибуть о принципе состязательности в уголовном процессе слышал? А закон “Об адвокатуре” он читал? Работа адвоката — защищать. Всеми доступными способами. Позиция адвоката не может быть предметом обсуждения, на нее не можеть быть внесено отдельное представление. Если адвокат совершил преступление и был в этом уличен — его нужно судить, кто ж спорит (судить, как частное лицо, между прочим, а не как должностное). Но если улик нет, если нет доказательств того, что Литвак передал Ульянченко взятку — то и говорить не о чем. Точнее, говорить нужно о том, чем занимаються представител государства — президенты, прокуроры, начальники УСБУ. “Спец”, должно быть, перепутал адвоката с прокурором, в обязанность которого как раз и входит надзор за соблюдением законности. А то как то странно получается — прокуроры жируют, а от адвокатов требуют, чтобы те присматривали за законностью.Однако есть одно “но” — адвокат не является представителем государства. Он представляет только лишь своего доверителя и действует исключительно в его интересах.

  9. Оба-на! Для “спеца” понятие порядочности совершено непонятно. т.е. “спец” понятия не имеет о порядочности в принцыпе, спец думает, что “доступные методы” адвоката — это взятки, подкуп, а доступные методы ухаживания за женщной — это удары ногами в живот и вырывание серёжек из ушей. Чувак не понимает, чт доступные методы н могут быть противозаконными. Хахол, наверное.
    А про Ющенка ваще приколол. Это хто же Юща “позорно изгнал из власти”? Ющ культурненько передал полномочия Янучарре, а Янучарра оставил Ющу для проживания президентскую госдачу.
    Форумчег “спец” усё попутал, он, наверно, спец шоб ошыбок наделать. При этом интересуетца: “Как бы сделать вывод и какие конкретные действия сделать, что ющенковщины у нас в стране быльше не было”. Он даже не в курсах, шоющенковщина продолжаетца полным ходом.

    Пану дончанину. Не, ну, чесслово, я балдею как Вы нащот адвоката слова крутите.
    А прокурор — это представитель государства?

  10. Господин Работяга. Я, конечно, понимаю, что прокуроры сами с трудом припоминают, что они — представители государства. Но, тем ни менее, уверяю Вас, что дело обстоим именно так. Прокуроры — это лица, уполномоченные на выполнение функций государства. Не всех функций, конечно, а только тех, которые отнесены к их ведению ст. 121 Конституции Украины и Законом Украины “О прокуратуре”.

  11. 14.07.2010 16:24 Хабибулин Василий Алибабаевич (Чимбулидзе) Очень жаль ,что когда данный гражданин ежедневно поливает сайт грязью вы этого не видите БОЙКО,а уж только потом при первой же появившейся возможности,почти неделю спустя,вдруг обличаете неугодных!Не буду ругаться именно с вами Бойко,вы ведь “доменанта” демократии.Меня зацепило по мужски другое..Демократ БОЙКО и сексот лауэр…???Поясните?Очень опасная тенденция!Каким образом такой принципиальный и категоричный правозащитник ,как БОЙКО вдруг неожиданно знаком с “лауэром”.Значит есть червоточина Вова(пока пишу ваше имя с большой буквы,хотя знаю что очень редко ошибаюсь!).То есть когда дело касается поговорить на тему морали общественной вы БОЙКО -просто идеал европейской демократии,а как только чего то личного-всё резко меняется…Насчёт лица начистить!О чём вы говорите БОЙКО,о каком лице если вы до сих пор не уложили картавого в больницу со своим вторым другом,который вместо отомстить ,ездит на допросы на ортопедической коляске..БОКСЁР БОЙКО!Такой же как и “лучший друг” лауэр ,погибшего Георгия.Эх,Вовчик,не бережёшь ты себя и так дёшево спалился..не удивлюсь если узнаю ,что у тебя есть подпольное удостоверение ПР.Старый бурят откроет обязательно лицо,только вот его истинный смысл существования ,как раз и заключается в том ,чтобы вам пожарче было..тебе и лауру балауру….в суд не ходи БОЙКО ,сразу в РОВД с заявлением об угрозах…Очень ты меня расстроил БОЙКО!Очень!ЖЕНЯ+ВОВА=ЗДОРОВЬЕ И СЧАСТЬЕ ПАРТИИ РЕГИОНОВ!

  12. Хороша тема піднята автором. Дивує людський цинізм і бажання зрубати бабло. Усім відома приказка: “Бог шельму мітить”, так і не була зрозуміла українцями вчасно. Але собаці собача смерть, у світі іншого не буває!

  13. Вот если бы всех учасников этой истории осудили в Америке… вот это кино было бы!

  14. Доны цинично в открытую продают хлебные должности в центре и областях, силовики под их крышей курируют возврат НДС, кредиторки под 50%, обналичников, контрафактчиков, судьи и прокуроры увеличили размер взяток за правомерные решения в разы, бюджет разворовывается от Банковой до сельсовета, страна деградирует. Срочно необходима всеобщая забастовка с требованием отмены неприкосновенности, введения открытых списков голосования, смертной казни за коррупцию…….

  15. Просветите пожалуйста всезнающие, Мойсеєнка назначили прокуром области, а Качура??? Где он сейчас?

  16. 15.07.2010 16:02 bpz Суер*Выер, твойо мнение — это есть эталон укрмовы или ты тлумачный словарь посмотрел?
    Читай УК, там все написано.

  17. молодец Бойко..наконец то босил в зубах носить Пальчевского и взялся за тему покруче.
    Позвонил Литвин Пукачу и говорит отрубить голову гаду шоб Притулу неипал(можно подумать шо он головой ипал ..можно было и и ченидь другое отрубить)и отрубили..папа Кучма разрешил .. Позвонил Шагреневый отпустить работорговцев- прогнулись..отпустили..
    Завтра уголовник с двумя ходками позвонит еще какомунидь пидару и скажет отрубить голову Бойко ..и что отрубят??? без тени сомнения!!!! Вот где беда!!и трижды прав Бойко -шоб не рубили нам головы надо наказывать по полной. За нарушение законов перечисленных в статье Прыщавого в клетку и на показ как обезьяну с процессом по телевидению и в прессе шоб народ знал своих героев.Кучму за шкирку ибо нет срока давности его преступлениям и его в клетку и на показ обманутому народу.Кравчука
    с пароходами ЧМП на свет божий и по полной американской программе срок пожизненный
    с принудработами. Зэку восстановить судимости и на нары ведь он же сука не только из наших карманов деньги Фирташу за газ возвращать собрался а из карманов наших внуков!!!!!!!!!! А ведь при бабе Путин в эфире ныл что Стокгольмский суд им(нам) не суд мол не платют и не собираются. А сейчас вдруг стал судом??? Раз звезды на миллиарды зажигают значит это комунидь надо??!!!! Луценко правильно сказал в эфире Шустрика -разкуркулювать ..а Порошенко аж подпрыгнул вззвизжав…Народ наш терпелив и трудолюбив але якщо тэрпэць урветься…. то майдан с овчинку покажется..

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Глава Центрального апелляционного хозсуда заработал только на гараж

Глава Центрального апелляционного хозяйственного суда (Днепр) Юрий Парусников почти всю недвижимость записал на Эльжбету Парусникову. Об этом стало известно из…

Отстраненный глава Ровенской таможни задекларировал из имущества только гараж

И.о. начальника Ровенской таможни Тарас Коваленко, которого отстранили от должности за коррупцию, задекларировал сбережения в размере годовой зарплаты наличными. Об…

ГСЧС возглавил Крук, записавший имущество на тещу

Кабинет министров назначил Сергея Крука главой Государственной службы Украины по чрезвычайным ситуациям. Как сообщил в Telegram-канале представитель Кабмина в Верховной…
НОВОСТИ