Человек не терпит насилия!

ПРЕЗИДЕНТСЬКІ ВИБОРИ: УКРАЇНСЬКА РУЛЕТКА

Під час недавнього відкриття реконструйованого стадіону «Металіст» численні глядачі мали змогу спостерігати за черговим «сходняком» Ющенка і Януковича. Для своїх «таємних вечерь» ці пани, поміж якими, за висловом В. Балоги, немаєжодної різниці, обрали футбольні матчі. Нагадаю, що не так давно обоє претендентів «засвітилися» на «Донбасс-Арені» під час гри збірної з командою Греції. Їхня поява, до речі, не на фарт господарям поля — як і в Донецьку, так і в Харкові вони зазнали прикрих поразок. Можливо, Вірваннівна або Раїса Богатирьова — відомі вболівальниці наші — наврочили?

І все ж, думаю я, не любов до футболу привела у віп-ложі красенів-стадіонів прнтендентів на президентський престол. Як уціліти в політиці і випхнути з неї ненависну обом Тимошенко? Про це і домовляються колишні непримиримі опоненти. «А що ви хочете, — сказав мені знайомий нардеп-регіонал, — у цьому — особливість української політики. Сьогодні вони подають один на одного в суд або криють останніми словами, а завтра цілуватимуться, якщо їм це буде вигідно». Між тим, «таємні сходняки» настільки стали явними, що Ющенку довелося навіть дезавуювати їх в останній програмі «Свобода слова». Мовляв, і я — не я, і прем»єром бути не хочу!. Та робив він це у своїй звичній манері, настільки недолуго й незграбно, що тільки посилив підозру в «підлій змові». Воно ж відомо: шила у мішку не сховаєш.

Стосовно президентських перегонів, доводилося висловлювати не вельми оригінальне припущення: на певному етапі двоє основних кандидатів об»єднаються, щоб «дружити» проти третього. Нині можна з упевненістю стверджувати, що цей час настав. Уже не тільки політтехнологам та експертам, а й простим людям видно: президент Віктор Ющенко і лідер опозиції Віктор Янукович досягли концептуальних домовленостей і уклали неформальну угоду про те, як діятимуть вони (зрозуміло, що й їхні штаби) у час, що залишився до виборів, а головне — якими будуть післявиборчі кроки.

Мета домовленостей — синхронизувати дії, щоб не допустити президентства прем»єр-міністра Юлії Тимошенко та вибудування гарантій, котрі дозволять обом Вікторам залишитися в політиці. Януковичу — в якості президента, Ющенку — як найнятому ним прем»єр-міністром з «гуманітарним» набором портфелів. Регіоналам же в разі перемоги відійде економічний блок плюс «соціалка», яких вони так прагнуть.

Результати стратегічних домовленостей двох Вікторів не забарилися. Наприколад, синхронні голосування у Верховній Раді за закон про соцстандарти, після якого призупинено співробітництво з МВФ, спільна протидія уряду в боротьбі з епідемією грипу, відхилення кількох законопроектів, котрі, здавалося б, не мають жодної політичної складової (наприклад, по Артеку в другому читанні, тоді, як у першому цей законопроект зібрав більше 360 голосів). На повну потужність запрацював адмінресурс: підконтрольні Банковій ЗМІ та обласні адміністації отримали вказівки «працювати на Януковича» та «мочить Юлю».

Власне, в тактичному чи стратегічному об»єднанні напередодні виборів немає ніякої крамоли. Історія новітньої Україна знає немало випадків, коли виникали і лопалися, як мильні бульби, різного роду союзи. Врешті, це справа претендентів. Однак у даному випадку йдеться не про особливості передвиборчої кампанії. Ми стали свідками обопільного бажання двох Вікторів розділити Україну, усунувши третього зайвого конкурента. До речі, аналізуючи ситуацію в цілому, експерти розходяться в підходах: одні наполягають на доцільності саме такого розвитку подій (хто б не був цим третім, адже спроби уснення зайвого в різних форматах здійснюються не вперше). Інші — наполягають, що при такому розкладі матимемо яскраво виражену тотатлітарну державу з усіма її наслідками, і вважають за краще, щоб політеліти постійнозмінювали одна одну, знаходилися у стані боротьби й протистояння, як це відбувається в Україні з 2005 року.

Залишимо фахівцям теоретичні пошуки в царині політики, проаналізуємо натомість ситуацію, що склалася. По-перше, чому став можливим сам факт цього, даруйте за каламбур, неможливого, здавалося б, союзу? І Ющенка, і Януковича об»єднала спільна мета: лягти кістьми, але Тимошенко до влади не допустити. Адже її прихід до президентства означатиме не тільки політичну смерть обох. І справа навіть не в тому, що з політичної карти зникнуть обидві більш-менш успішних партії. Усім відомо, з чого почне президент Тимошенко: з наведення порядку і рішучої боротьби з корупцією в усіх сферах. Інша справа, наскільки боротьба буде успішною. Адже з цього починали і Кучма, і Путін, і Мєдвєдєв, і навіть Ющенко. Щоправда, нині колись грізні гасла типу: «Ці руки нічого не крали» чи «Бандитам — тюрми!» сприймаються в народі як анекдот чи жартівливий фольклор. Однак, коли сьогодні нашим претендентам-«важковаговикам» публічно обіцяють, що будуть їх розкуркулювати, їм, зрозуміло, не до сміху.

Глибоко символічно, що змова двох Вікторів сталася напередодні п»ятої річниці Майдану. Ще можна зрозуміти Януковича, якому помаранчева революція перебила сходження на президентський трон. Та як розцінити дії Ющенка, який за неповні п»ять років «профукав» мандат довіри? Людина, що мала майже стовідсоткову підтримку, захмарні рейтинги, народний мандат, розтринькала усе це ні за цапову душу, а в останні роки з глави держави перекваліфікувався на такого собі стороннього спостерігача, витрачаючи запал на кухонні чвари? Розсварився з усім світом, став відветим посміховиськом, і, нарешті, знайшов політичний притулок у ворожому таборі — оце і всі його «трофеї» на посаді глави держави.

Як зазначив на форумі один з користувачів, «герой Майдану вкотре проявив слабкодухість та безпринципність і заради гіпотетичного продовження свого перебування у великій політиці погодився прислуговувати, як він казав п’ять років назад, «ставленику кримінального режиму» Януковичу».

Власне, нинішнє об»єднання — не таке вже випадкове, його витоки беруть початок з вересня 2005-го, коли після відставки Ю.Тимошенко з поста прем’єр-міністра В. Ющенко, В. Янукович та Ю. Єхануров підписують «Меморандум порозуміння між владою та опозицією», котрий у народі одразу назвали «пактом Ющенка-Януковича». 
Цього ж року президент Ющенко пристає на вимогу ПР і підписує Закон про внесення змін до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», що відновлює недоторканість депутатів всіх рівнів. Сьогодні вже нікого не дивує, що Борис Колесников дарує Львову новенький рояль, а Ганна Герман запевняє присутніх журналістів, що «до виборів цей рояль не має жодного відношення». Тож і ухвалений тоді закон «не мав жодного відношення до звільнення депутата» — хто ж знав, що карта ляже саме так, і рояль в кущах згодиться?!
Січень 2006 року. Один з основних спонсорів ПР Дмитро Фірташ, завдяки підписанню Єхануровим — звичайно ж, за погодженням з Ющенком — нової газової угоди з Росією, повертає «РосУкрЕнерго» на вітчизняний газовий ринок. Тямущі люди обговорюють суми відкатів від цієї брудної оборудки з «вонючим газом». Далі — більше. Із уже підписаного проекту угоди про коаліцію демократичних сил «Наша Україна» викреслює пункт із зобов’язанням не блокуватися з Партією регіонів. 
А через кілька місяців, за поданням Президента Ющенка, Верховна Рада призначає Януковича прем’єр-міністром України. Ряд міністрів у свій уряд Янукович призначає за квотою Президента.

Тож сьогоднішнє об»єднання Ющенка з Януковичем скорше закономірне, ніж ситуативне, фундамент його закладався, коли після Майдану ще й року не минуло. Саме тоді регіонали пообіцяли Ющенку «теплу ванну». Приставши на пропозицію, він, як на мене, прорахувався і цього разу, недооцінивши специфіку й характерні особливості, притаманні структурі, котра гарантує йому політичний комфорт. Справа в тому, що боягузів і перевертнів регіонали не тільки не жаліють — ставляться з презирством. Колись Микола Азаров, накинувши на плечі помаранчевий шалик, ступив на підмостки Майдану. Цей непродуманий вчинок коштував йому вельми дорого. За квотою ПР його висувають кандидатом у спікери, при обговоренні одіозної кандидатури на грішну голову виливають стільки бруду — ворогові не побажаєш. А потім команда: «взяти самовівід!». Навряд чи хто побажав собі опинитися на місці «Діда Мазая». Вину завжди треба спокутувати і платити за пред»явленими рахунками сповна — відомий принцип усіх закритих структур. За продовження політичної кар»єри — в геометричній прогресії

Регіоналам у разі перемоги свого кандидата є що пред»явити Ющенкові. А що йому в них «ловити»? Кому потрібні стоптані капці? На прем»єрську посаду знайдеться немало «своїх» кандидатів, і навряд щоб «чужому» до снаги виграти цей кастинг. Ще не так давно Янукович, домовляючись з Тимошенко, «зіскочив» в останній момент, злякавшись, протилежна сторона не виконає домовленостей і обіцянок. До речі, тоді він сам був ініціатором перемовин. Сьогодні «банкує» вже Янукович, Ющенко в ролі «другого номера», котрому за неписаними правилами української політики мало що світить. Коротше, кинуть його регіонали, як пить дать — кинуть. Така собі українська політична рулетка.

«А що ж народ, мовчатиме й надалі?» — спитає якийсь прискіпливий читач. — «Змириться з тим, що його брутально зрадили?». Доводиться констатувати: ментальність нинішнього покоління українців — ошуканих, напівголодних, наляканих страхіттям епідемій, затурканих політтеххнологіями — саме така. Вже ніхто ніяких змін не хоче, хай усе буде, як є, аби гірше не було. Якось-то й прожиємо…

P.S.До речі, Москва на прийняла змови Януковича з Ющенком. Яскраве тому свідчення — небажання Мєдвєдєва й Путіна зустрічатися з Януковичем, коли він прибув на з»їзд «Единой России». У Москві боягузів, як і лизоблюдів, теж не шанують.

Володимир Кулеба, для «ОРД»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

18 ответов

  1. На жаль, це правда. недавно десь читав, що Ющенко дослідив геніалогічне дерево до 7 тколіна і дійшов висновку, що він — родич зрадника Мазепи. ну що тту скажекш — зрадник є зрадник. яка ганьба — глава держави знайшов притулок а колишньої секретутки Кудюкіна. Вона тепер розпоряджається в державі. А наш герой мав рейтинг 70, через 5 років опустив до статистичної похибки. Правильно пише пан Кулеба: на фіг він потрібен регіоналам, якщо вони гіпотетично переможуть? лузер нікому не потрібний, прем*єра свого вони поставлять. Хіба що заступником міністра культури ( і то не першим). Все профукав…

  2. Ще одна статя написана під диктовку якоїсь політичної сили.. у даному випадку це Тимошенко.. Вони двоє такі погані.. вирішили зговоритися проти такої хорошої, чистої і невинної. Тошнить вже і від таких статей і від таких політиків, які тільки тей роблять, що обливають брудом один одного, причому не тільки у самій державі, але й за її межами..
    Тільки нові люди у політиці зможуть хоч якось виправити ситуацію! На старих вже гидко дивитися, при чому на всіх без виключення. І як люди після такого об”єму брехні ще можуть їм вірити?!

  3. А кто-нибудь задавал себе очень наивный вопрос? Почему всегда мешают ЕЙ? Почему всегда Ей ставят палки в колеса? Почему заговоры только против НЕЕ? Пусть мы маленькие да не имеем достаточно достоверной информации Весь мир ополчился против такой беленькой и пушистенькой что даже противно? А может быть что-то не так в консерватории — по Жванецкому Наверное все 17 кандидатов менее опасны чем ОНА одна Да может хватит ЕЕ лизоблюдам ЕЕ же восхвалять А то не дай Бог прийдет во власть всем своим соратникам покажет их заслуженное место (в асфальте или в бетоне ЕЕ усадьбы

  4. А я вот могу согласиться в главном со всеми… Да, действительно и ОНА не золотая, да и не серебренная… В то же время, в большинстве случаев не придерживается принципа: ” С волками жить — по волчьи выть…” А могла бы… И это уже о многом говорит… Давайте смотреть правде в глаза: нынешнего Гаранта мы знаем по его делам… Прохвесора с большой буквы и его подельников — тоже (вспомните-вспомните 2003-2004…, вот кто сейчас действительно старается быть белым и пушистым, но не дай Бог… прости Господи!!!). А Она, конечно скажете, по долгу службы и так должна работать, в том числе на благо страны и народа… НО, никто, никому, ничего не должен — это аксиома! Если здраво порассуждать, то конечно, нужны новые зрелые и самостоятельные политики… Но для этого нужно время… Начитанные и образованные мальчики (“фронтовики”) — это хорошо — но нет мудрости… Успешные бизнесмены — это не гарантия, что будут лидерами нации… Тем более, что в нашей бизнес-среде формируются такие качества (мама не горюй…). Оно нам надо? Да и риторику всех их послушайте…- Миссии да и только… В ИХ грандиозных планах НАС нет!!! Есть людские ресурсы, народ, массы и т.п. Индустриализация, коллективизация, культурная революция… — ничего не напоминает Вам? Это ленинский план построения социализма… Да, в нем ничего плохого нет… Задумано не плохо, но исполнение… Хотели как лучше, а получилось… 30-40 млн. человеческих жизней, да 250 млн. исковерканных судеб новой общности — советского человека… Вот так то… Юлька, хоть на 50-70% верит в то, что говорит… Да-да понаблюдайте за всеми, ведь не совсем же разучились… А если ее еще хорошо контролировать, да подталкивать и подзуживать, то ей цены не будет (даже в базарный день…). А главное, что НАМ ОНА меньше всех будет мешать жить!!! Иногда даже создает и будет создавать видимость, что помогает…
    Да и вообще, чего это я? Нас-Вас учить — х……. Бачили очі, що купували…

  5. Ось тут говорять, що Юля не “Біла й Пушиста”, Що вона заплатила і т.д. Вочевидь виникає питання: “Чому лбидва Віктори лише критикують Юлю? Нехай скажуть про свої досягнення і залуги. Де вони? Немає їх, тому й критикують. Один украв Міжгір”я, інший став занаш рахунок мілліонером за рік ( В минулому році він ним не був) тому й бояться, що ЮЛя їх притисне.http://www.cripo.com.ua/?sect_id=5&aid=84167. Ось тут вся правда про них.

  6. Ось тут говорять, що Юля не “Біла й Пушиста”, Що вона заплатила і т.д. Вочевидь виникає питання: “Чому лбидва Віктори лише критикують Юлю? Нехай скажуть про свої досягнення і залуги. Де вони? Немає їх, тому й критикують. Один украв Міжгір”я, інший став занаш рахунок мілліонером за рік ( В минулому році він ним не був) тому й бояться, що ЮЛя їх притисне.http://www.cripo.com.ua/?sect_id=5&aid=84167. Ось тут вся правда про них.

  7. Господа-товарищи! Мы же с Вами взрослые люди! Не будем же мы искренне верить в предвыборные лозунги кандидатов? Какой народ? Какие обещания? В них уже даже бабушки на лавочках не верят. Легче всего нечего не делать и указывать на ошибке другого…
    На днях слышал диалог возле подъезда — одна пенсионерка говорила другой (практически дословно): скорее бы Юлька пришла и навела порядок в стране, сильная баба, у нее х** — ни у каждого мужика такой, со всеми разберется…
    Сказано конечно пошловато, но правдиво и все это знают и понимают, что если ЮВ придет к власти, то договорится с ней будет ой как ни просто… вот Витьки и бьются в оогонии.

  8. Тимошенко взялась правильно решить вопрос эффективного собственника-неважно это человек или государство.Приватизированное предприятие должно работать-обеспечивать рабочие места, зарплаты,налоги в бюджет Украины.Не можешь уходи -идет следующий собственник-так приватизировали предприятия ГДР.
    Что же получилось у нас -облезлые гвардейцы Кинаха -престарелые красные директора-растащили и распродали оборудование а здания сдают в аренду под оффисы???Работают только металлургические и химпредприятия,где моральный износ ,старение оборудования и технологий длится десятки лет.Вот и догнали Гондурас…

  9. Мне сейчас больше всего хочется, чтобы Юля победила, даже любой ценой. Мне не важно, как она победит. Единственное, что я знаю: что-то изменится. Хоть что-то изменится!
    Эти убогие Витьки не изменят ничего. Уже нет сил вариться в этом гомне. Для страны единственный вариант возможен: она побеждает и убирает их, а значит: остается она одна и с ней одной потом будет легче справиться. Но держать на своих плечах всю троицу- мы же не атланты, да и Боливар, как известно, может выдержать только одного.
    Глядя в будущее, вижу только один выход: сначала уничтожить Витьков, а потом найдется кто-то, кто сможет заменить Юлю. Не вижу я другого выхода. И главное: Юля будет эффективнее в Президентах, чем в Премьерах. Ей и просить ни у кого ничего не надо будет. “Придут и сами предложат.” А такой позор, как урка Президент- отвернуться все.

  10. Конечно Юля, кто же ещё? Среди всех “кандибоберов” реально проходных два — Юля и Витя донецкий. Никто из них быть президентом не достоин, однозначно. Да и вообще из ныне чавкающих из кормушки под названием “Украина” политиков президентом быть не достоин никто. Украина не страна, тем более не государство. Это аморфное образование, главные роли в котором играют лебедь рак и щука. Если пройдёт Витёк, то агония оттянется лет на несколько, а если Йулька, то это будет почти сразу.

  11. Офелия,Вы абсолютно правы.
    …помните ,когда Егор(Шукшин) гулял после освобождения в районном ресторане,где официант собрал “народ для разврата”-местную “элиту”,а Егор спрашивает его” Почему все такие некрасивые?”…в Украине “самозванная элита не просто некрасивая,вороватая,примитивная,необразованная-страшно что это жалкое сборище стало владельцами всего достояния Украины,о каком “эффективном собственнике” рассказывает нам СТАРИК?
    Офелия,Вы абсолютно правы,Юлия Владимировна-это движение,а движение-это жизнь.

  12. Ющенко никогда не был предателем. Два Виктора Виктор-Твикс были разработкой партии куЧмо.И если проследить все телодвижения хоружевского бухгалтера за последние 20 лет , то станет ясно Ющенко никогда не был оппозиционером , это мелкий политический аферист-кидалщик без тени угрызений совести.

  13. Фобия,Вы абсолютно правы,к нашему общему стыду и позору.
    МОЛОДЕЦ БУШ, ОРГАНИЗОВАЛ МАЙДАН В КИЕВЕ В 2004, НАВЯЗАЛ ПРОЙДОХУ И ВОРЮГУ ЮЩА В ПРЕЗИДЕНТЫ, ДА ЕЩЕ ПОД КОНТРОЛЕМ СОТРУДНИЦЫ Госдепа ЧУМАЧЕНКО КАТи, ПРЕВРАТИЛ ЗА 5 ЛЕТ УКРАИНУ В ЕВРОПЕЙСКИЙ НИЩИЙ ГОНДУРАС!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Минэкономики практически не поддерживает экономическое развитие

Минэкономики практически не поддерживает экономическое развитие

За три месяца ведомство не продемонстрировало практического стремления ни помочь бизнесу, ни защитить его от вредительских инициатив. За экономическое развитие в стране отвечает Минэкономики. Три месяца…
Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
НОВОСТИ